Politt fikk seiersråd av sjanseløs kompis

André Greipel (38) kjempet selv om etappeseieren, men innrømmer at han ga råd til kamerat Nils Politt (27) før landsmannens første etappeseier i Tour de France.

De er begge tyskere, har tidligere syklet på samme lag og er gode kamerater. Torsdag var plutselig Tour de France-veteran André Greipel (38) og Nils Politt (27) i samme bruddgruppe som kjempet om etappeseieren.

– Sa at han måtte holde seg rolig

Den elleve år yngre Politt tok innersvingen på både Greipel, Edvald Boasson-Hagen og de øvrige elleve rytterne i bruddet på veien mot karrierens største triumf. Og kanskje var det rådet fra kompisen Greipel som var med på å legge til rette for nettopp det.

NÅDDE IKKE OPP: André Greipel kom i mål med restene av bruddet og endte på sjetteplass i Nimes. Foto: Stephane Mahe
NÅDDE IKKE OPP: André Greipel kom i mål med restene av bruddet og endte på sjetteplass i Nimes. Foto: Stephane Mahe

– Han ønsket å angripe tidligere. Jeg sa at han måtte holde seg rolig, og sa at han var den sterkeste og at ingen kom til å være i nærheten av ham. Han var den sterkeste i bruddet i dag og fortjente den, forteller Greipel i et intervju med Eurosport.

Overfor journalisten innrømmet Greipel så at han kom med råd underveis på etappen.

– Nettopp. Jeg snakket med ham tidligere om at jeg ikke kom til å hente ham inn fordi det ville nøytralisere bruddet. Ikke at jeg ikke ville gå for seieren, men det var ganske tydelig at ingen ville hjelpe meg, sier Greipel.

– En drøm

For blant de 13 rytterne i bruddet var Greipel den som på papiret har den sterkeste spurten - selv om det er fem år siden han tok sin ellevte og foreløpig siste etappeseier i Touren. Derfor ble Greipel satt ut av spill da Politt rykket og fikk med seg tre ryttere rundt 40 kilometer før mål.

Luken bakover bare vokste og vokste. Da Politt igjen rykket drøyt én mil før mål, var seieren innenfor rekkevidde.

– Det er utrolig. Det er en drøm å vinne en etappe i Tour de France, strålte Politt etter etappen.

– Det var ganske mange spurtere og mange raske karer. Jeg visste at jeg måtte gjøre det hardt og angripe tidlig. Jeg angrep først, så da ble vi fire. Sportsdirektøren sa at jeg måtte prøve alt jeg hadde. Jeg angrep igjen, og så kom jeg alene til mål. Det er utrolig.

Greipel og Politt er treningskamerater og syklet også på lag sammen forrige sesong i Israel Start-Up Nation. Da Politt signerte for laget, dro han frem Greipel som en han så opp til.

– André er ikke bare en god venn, men han er også en rollemodell for meg. Jeg tror alle innad i laget kan lære av ham, sa Politt.

Etter torsdagens triumf var Greipel strålende fornøyd på kompisens vegne.

– Jeg er glad på Nils' vegne. Jeg har sett ham vokse opp, og vi trener sammen hver dag. Han er en veldig god venn, sier Greipel i en pressemelding etter etappen.

Gode venner og gode råd kommer man langt med. For Politt var det stort endelig å kunne innkassere en seier på den aller største scene.

– All innsatsen, alt jeg har gjort. Det er lidenskapen min. For hele familien min … Jeg er så mye borte hjemmefra på grunn av treningsleirer og ritt. Det er den største seieren du kan ta, sier Politt.

– Han er jævlig svær

Den 192 centimeter lange tyskeren er likevel ingen hvem som helst i sykkelsirkuset. Han regnes som en av feltets sterkeste klassikerryttere.

I 2019 ble han først nummer fem i Flandern rundt før han én uke senere kun ble slått av Philippe Gilbert i Paris-Roubaix. Han har i tillegg en sjuendeplass fra Paris-Roubaix i 2018 å vise til.

Tidligere i årets Tour har Politt og flesteparten av rytterne på Bora-hansgrohe-laget måttet innrette seg etter Wilco Keldermans sammenlagtambisjoner og Peter Sagans stjernestatus. Før torsdagens etappe måtte Sagan takket for seg grunnet et vondt kne. Det åpnet, og kommer til å åpne, muligheter for Politt og de øvrige i laget.

– Det er utrolig hvordan han gjør en dårlig dag om til en god dag, sier lagkompis Ide Schelling til TV 2.

– Han er en veldig fin fyr. Han holder humøret oppe og han er jævlig svær. Det er fint å sykle bak ham, smiler Schelling.

Også Alexander Kristoffs stefar og trener Stein Ørn hyller Politt, som syklet sammen med den norske spurteren på Katjusja-laget.

– Fantastisk, og en så fortjent seier i Tour de France i dag Nils Politt!!! Du har alltid vært en rytter som har hatt høye standarder, aldri klaget, gjort jobben din, forbedret deg gradvis, kroner dine imponerende forbedringer med å vinne dagens etappe. Nå er det tid for å feire, skriver Ørn på Twitter.

Relatert