Italia klar for EM-finale etter straffesparkkonkurranse: – Et perfekt drama

Gladiatorene fra Italia er klare for EM-finalen etter å ha slått Spania ut ved straffesparkkonkurranse.

Italia-Spania 5-3 (1-1 e.e.o)

Finalebillett var det som sto på spill da Italia og Spania møttes på Wembley tirsdag kveld.

Saken oppdateres med reaksjoner fra Wembley og TV 2s studio!

Det ble en intens kamp mellom to lag som begge ønsket å styre kampen, men det var spanjolene som dominerte mest.

Det hindret ikke italienerne å ta ledelsen ved Federico Chiesa. Álvaro Morata var benket til kampen, men da Chiesa sendte Italia i ledelsen ble spissen byttet inn. Det skulle vise seg å være et smart valg av Luis Enrique

– Han er utskjelt av det spanske folk. Han var vraket til kampen!

Det var ordene TV 2s kommentator Øyvind Alsaker brukte da Morata utlignet for Spania ti minutter før slutt. Juventus-spissen har måtte tåle kraftig kritikk fra spanske supportere og journalister gjennom hele mesterskapet.

Men da kampen skulle avgjøres ved straffesparkkonkurranse var Morata en av spanjolene som sviktet. Dermed er Italia klar for finalen.

– Et perfekt drama. To fotballstormakter. Så er det en straffesparkkonkurranse som avgjør det, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

– Det er ingen som har klart å utfordre Italia hittil i EM, men i dag blir de nøytralisert av Spania. Jeg tror de føler på en lettelse nå, sier Sampdoria-spiller Morten Thorsby i TV 2s studio.

Italias målscorer Chiesa, som også ble kåret til banens beste spiller, roser lagets lagånd etter triumfen.

– Jeg kan ikke beskrive følelsene mine med ord. Spania ga oss en tøff kamp. Nå skal vi til finalen 11. juli. Vi får se, vi får se, sier han med et smil om munnen.

– Da Locatelli bommet på den første straffen var vi rolige. Vi visste vi kunne gjøre jobben, la han til.

Se straffesparkkonkurranse i videovinduet øverst!

FINALE: Italia skal spille EM-finale på søndag!
FINALE: Italia skal spille EM-finale på søndag! Foto: Carl Recine

– Han spiller som om at han var Andrés Iniesta og Xavi i ett

Luis Enrique overrasket da han benket Álvaro Morata og valgte å plassere Dani Olmo på spissplassen. Men det tok ikke lang tid før Spanias kvikke fronttrio skapte problemer for Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci.

Styringen var det vidunderbarnet Pedri som sto for.

– Det er nesten ufattelig at en 18-åring kommer til mesterskapet og spiller som om at han var Andrés Iniesta og Xavi i ett. Spania har mye å glede seg til de neste 10-15 årene, sa Øyvind Alsaker om den unge ballkunstneren.

Italia slet med å bryte ned Spania, men like før pause hamret Spinazzola-erstatteren Emerson ballen i tverrliggeren. Det var det nærmeste blåtrøyene kom i førsteomgang.

Italiensk jubel

Spania gikk hardest ut i andreomgang også, men det var Italia som skulle få juble først.

59 minutter var spilt da italienerne kontret og stormet fremover. Ballen havnet til slutt hos Federico Chiesa, som dro seg innover og plasserte ballen i det lengste hjørnet. Dermed hadde Italia én fot i finalen.

– Han scoret det forløsende målet i åttedelsfinalen mot Østerrike, og han scorer det forløsende målet i semifinalen mot Spania, utbrøt Alsaker.

Spania-sjef Luis Enrique tok umiddelbart grep og satte innpå Álvaro Morata. Det skulle han få betalt for.

Den utskjelte sørget for ekstraomganger

Ti minutter før slutt tok Morata med seg ballen og spilte vegg med Dani Olmo. Plutselig var Juventus-spissen alene med Gianluigi Donnarumma. Innbytteren var iskald da han sørget for 1-1.

– Hvilken historie! Han er utskjelt av det spanske folk. Han var vraket til kampen! utbrøt Øyvind Alsaker etter målet.

FORBANNET: Giorgio Chiellini og Italia hadde finalebilletten i lommen, men slapp inn mål ti minutter før slutt.
FORBANNET: Giorgio Chiellini og Italia hadde finalebilletten i lommen, men slapp inn mål ti minutter før slutt. Foto: Matt Dunham

Kampen gikk til ekstraomganger og Spania fortsatte å ha kommandoen. Dani Olmo, én av kampens giganter, forsøkte seg, men Donnarumma vartet opp med en god redning. Returen klarte ikke Morata å sette i mål.

Det ble målløst i ekstraomgangene og kampen gikk til straffesparkkonkurranse. Der bommet både Manuel Locatelli og Dani Olmo på lagenes første straffer. Så scoret lagene to ganger hver, før Morata gikk fra helt til synder da han bommet. Jorginho var iskald da han satte den siste straffen i mål.

Dermed er Italia klar for EM-finalen.

Relatert