Magnus Carlsen misset ny finale – slakter seg selv

Magnus Carlsen kom tidlig under og hentet ikke fram storspillet vi er vant med å se fra sjakkesset. Han røk ut etter omspill i Champions Chess Tour-semifinalen.

– I dag var det uakseptabelt fra ende til annen. Én ting er at han er en god spiller, og kan slå meg på en god dag, men han gjorde så mye rart han også, sier 30-åringen til TV 2.

– Jeg gjorde store bukker egentlig i hvert eneste av hurtigpartiene i dag. Lynpartiene var fullstendig katastrofe, fortsetter han.

Carlsen forteller at han har vært i karantene de siste fem dagene. Det har gjort det umulig å koble av mellom matchene ved å gjøre noe annet.

– Det hjalp ikke, det, men det er ingen unnskyldning for å spille sånn som jeg har gjort, sier han.

Den norske verdensmesteren gikk inn i fredagens avgjørende semifinaledag vel vitende om at et uavgjortresultat ville være nok til avansement. Dagen før tok han første stikk mot den armenske stormesteren Levon Aronian.

Carlsen fikk det imidlertid tøft da finaleplassen skulle deles ut.

Han innledet dagen med hvite brikker, en kombinasjon som har vist seg å være dødelig så langt i sluttspillet. Men det var Aronian som fikk en strålende start. Med svarte brikker utmanøvrerte han regelrett Carlsen og innkasserte dagens første parti.

Slet

Carlsen maktet ikke å gjenta armenerens svartbedrift, og måtte ta til takke med remis i det neste partiet. Dermed var de to duellantene helt likt etter halvspilt.

Heller ikke under dagens tredje parti var verdensmesteren tilbake i godt gammelt hvit-slag. Carlsen så lenge ut til å styre mot en kontrollert seier, men han klarte ikke å «sette ballen i mål» i hans vanligvis så sterke sluttspill. Partiet varte i hele 130 trekk.

Dermed hadde Aronian alle muligheter til å sikre seg omspill i det siste partiet for dagen. Der ga Carlsen tidlig opp etter å ha gjort en tabbe, og omspillet var et faktum.

Omspillstap

Levon Aronian hadde full kontroll på annen dag av semifinalen fredag. Dermed måtte omspill til for å kåre en seierherre i semifinalen av den sjuende Champions Chess Tour-turneringen.

I det første partiet hadde Carlsen svarte brikker. Han har vist stor misnøye med egne svartpartier i turneringen, og endte opp med å tape også det første omspillspartiet.

I det andre partiet fikk Carlsen en tidlig fordel, men etter 21 trekk hadde det snudd, og Aronian fikk en god fordel. Carlsen klarte ikke å hente seg inn til seier, og med remis var det klart at Aronian vant.

I bronseduellen møter Carlsen kinesiske Ding Liren. I finalen skal Aronian opp mot russiske Vladislav Artemjev. Oppgjørene spilles lørdag og søndag.

(©NTB)

Relatert