– En gåte for meg hvorfor det er blitt så ekstremt

Magnus Carlsen i villrede etter å ha snudd kampen mot Levon Aronian.

Levon Aronian-Magnus Carlsen

– Jeg skulle bare ønske at det var litt flere matcher hvor jeg ikke trengte det, sier 30-åringen til TV 2.

Han tapte med svarte brikker i første parti, men slo tilbake med seier med hvitt i det andre. En seier i siste parti, også det med hvite brikker, gjorde at Carlsen gikk seirende ut av den første semifinalen.

– En gåte

Verdensmesteren skjønner imidlertid lite av hvorfor så mange partier blir avgjort, da i særdeleshet hvorfor han taper så ofte. I sluttspillet har bare tre av Carlsens tolv partier endt med remis.

– Trenden har vært at jeg vinner ekstremt mye partier, men så taper jeg også altfor mye. Før har det vært mer at jeg har vært vanskelig å slå, forklarer han.

– Det har kanskje vært en av mine største styrker, spesielt i langsjakk, da. Men nå trenger jeg hver eneste seier. Jeg vet helt ærlig ikke hvorfor det blir sånn, tilføyer sjakkeneren.

– Går du inn i disse partiene med mer angrepsvillighet?

– Greien er at med svart, så prøver jeg til en viss grad å holde, og da ender jeg ofte opp med å tape. Mens med hvit, jeg vet ikke jeg ... det virker bare som at hvis jeg får en eller annen spillbar stilling, og hvis jeg ikke står dårligere, så utspiller jeg som regel motstanderne mine.

– Jeg vet ikke. Det er en gåte for meg hvorfor det er blitt så ekstremt som det er blitt, fortsetter han.

Feilen irriterte

I torsdagens andre svart-parti hadde Carlsen langt bedre kontroll og klarte remis. Så vant han det andre partiet med hvitt, men ikke uten problemer. Først opparbeidet verdensmesteren seg en vinnende stilling. Sjakkcomputeren ga ham 98 prosents vinnersjanse, som er den største.

Plutselig snudde stillingen brått, slik at Aronian hadde svært gode sjanser til å berge remis, men Carlsen klarte å vinne tilbake overtaket. Armeneren måtte gi opp partiet etter 65 trekk.

– Jeg tror han kommer til å være skuffet i løpet av de neste minuttene. Selv om han vant dag én, kommer han til å være mektig irritert på seg selv for at han tillot de motsjansene for Aronian. Magnus gikk fra en stilling han burde ha vunnet, til en stilling der Aronian hadde forsvarsplaner, sa Hammer.

Ekspertens antydning viser seg å stemme et drøyt kvarter senere.

– Det var jo bare tull, sier Carlsen til TV 2 om avgjørelsen.

– Jeg hadde det partiet i min hule hånd, og skulle aldri latt ham få sjanser. Men det er litt typisk. Jeg sitter og skal vinne så sikkert som overhodet mulig, og ikke gi noen som helst motsjanser, og det er det som faktisk gir ham en sjanse til slutt, forklarer 30-åringen.

Før han påpeker:

– Men det ordnet seg heldgvis.

Seieren betyr uansett gunstige arbeidsforhold for Carlsen når semifinalen avgjøres fredag. Carlsen trenger bare uavgjort for å ta seg videre til finalen.

Se avgjørelsen på TV 2 Sport 2 og Play fra kl. 12.30.

Relatert