Tsjekkia roses etter sjokkseieren over Nederland: – Genial plan

Nederland var storfavoritt før oppgjøret mot Tsjekkia, men da Matthijs de Ligt pådro seg et klønete rødt kort straffet tsjekkerne dem.

Nederland-Tsjekkia 0-2 (0-0)

– Det var ikke godt nok, sier Nederland-sjef Framk De Boer.

– Alle hadde sin egen plan i hodet.

Nederland dominerte førsteomgang mot Tsjekkia, men da Nederlands stopperstjerne Matthijs de Ligt brukte ulovlige midler for å stoppe ballen, snudde kampen totalt.

Bildene viste at stopperen slo ballen unna med hånden, men dommeren viste kun det gule kortet. Sekunder senere fikk han beskjed på øret fra VAR-rommet. Etter å ha sett reprise av hendelsen var ikke russiske Sergey Karasev i tvil. Han dro frem det røde kortet.

Dermed måtte Nederland spille 40 minutter med én mann mindre på banen.

Se sammendraget fra kampen i videovinduet øverst!

Kampen som Nederland så ut til å ha kontroll på før det røde kortet endret seg totalt. Tsjekkia kunne lukte kvartfinale-plass og tok over kommandoen. 15 minutter senere sendte Tomás Holes tsjekkerne i ledelsen. Ti minutter før slutt doblet Patrick Schick ledelsen.

– Tsjekkia hadde en genial plan. De stoppet Denzel Dumfries og Wijnaldum så vi ikke i det hele tatt. Jeg vil kalle det en genial plan, sier TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Seieren til Tsjekkia betyr at enten dem eller Danmark får en plass i semifinalen. De to landene møtes lørdag i Baku til kvartfinale. Den kampen kan du se på TV 2!

– Jeg er rimelig sikker på at danskene er fornøyd med å møte Tsjekkia og ikke Nederland, sier Thorstvedt.

SKUFFET: Nederlands landslag skapte forventninger til seg selv i gruppespillet, men i sluttspillet ble det adjø i første kamp.
SKUFFET: Nederlands landslag skapte forventninger til seg selv i gruppespillet, men i sluttspillet ble det adjø i første kamp. Foto: Bernadett Szabo

– Det er veldig smertefullt og vanskelig

Gulbrandsen valgte å bruke ordene «genial plan». Ord som Nederland-kaptein Georginio Wijnaldum bekrefter.

– Det var veldig vanskelig. Vi klarte ikke å håndtere måten de presset på. Det var bedre i første omgang. I andre omgang fikk vi en god sjanse som vi ikke tok vare på. Vi var uoppmerksomme og fikk et rødt kort. Da ble det veldig vanskelig, sier Wijnaldum.

Midtbanespilleren var strålende i gruppespillet og stod med tre mål før Tsjekkia-kampen. Søndag var Wijnaldum en skygge av seg selv.

– Jeg hadde følelsen av at vi skulle vokse utover i turneringen. Før EM startet, var det masse kritikk om måten vi spilte på og slikt, men i gruppespillet snudde vi det. Men i dag var en dårlig dag. Det er veldig smertefullt og vanskelig, men sånn er realitetene, sier PSGs nysignering.

Nervøs start på kampen

Tsjekkia var én av tredjeplassene fra gruppespillet som sikret seg en plass i sluttspillet. Nederland på sin side hadde få problemer med å havne øverst i sin gruppe, og var med det favoritter før søndagens åttedelsfinale.

De oransje hadde ballen mest, men hver gang de mistet den satte de tsjekkiske spillerne full fart mot nederlendernes mål. Etter 38 minutter fikk de nesten betalt da Antonin Barák fikk muligheten fra kloss hold. Kun en strålende blokkering fra Matthijs de Ligt hindret tsjekkerne i å ta ledelsen.

STOR SJANSE: Antonin Barák innser at skuddet ble blokket av Matthijs de Ligt, som raser mot lagkameratene etter at de slapp tsjekkeren enkelt til.
STOR SJANSE: Antonin Barák innser at skuddet ble blokket av Matthijs de Ligt, som raser mot lagkameratene etter at de slapp tsjekkeren enkelt til. Foto: Attila Kisbenedek

Like før pause vartet Memphis Depay opp med litt magi da han fikk lagt ballen til rette for Patrick van Aanholt. Venstrebacken hamret til, men skuddet snek seg utenfor målet til Tomás Vaclik.

Nederlandsk nøkkelspiller utvist tidlig i andreomgang

Andreomgang startet med et pang da Donyell Malen satte på turboen. Angrepsspilleren sparket ballen forbi Tsjekkias forsvar og stormet igjennom. Alene med Vaclik var han derimot for svak, og sekunder senere smalt det i motsatt ende.

Matthijs de Ligt mistet kontrollen og slo bort ballen med handa for å hindre Tsjekkia en målsjanse. Først blåste dommer gult kort, men etter å ha studert VAR-bildene dro han opp det røde kortet.

Nederland måtte dermed klare seg med én mann mindre de siste 40 minuttene.

– Jeg synes det vil være strengt å gi rødt kort der, sa TV 2s ekspertkommentator Nils Johan Semb, da dommeren studerte VAR-bildene.

– De mener nok at det er en viljehands, og det ser jo sånn ut også. Men han er naturligvis i ubalanse der. Den kommer nok til å bli diskutert, men det er greit nok, sa Semb etter utvisningen.

VAR: Den russiske dommeren Sergey Karasev var ikke i tvil da han fikk se reprise av hendelsen.
VAR: Den russiske dommeren Sergey Karasev var ikke i tvil da han fikk se reprise av hendelsen. Foto: Bernadett Szabo

Tsjekkia straffet Nederland

Utvisningen skulle vise seg å bli kostbar for Nederland. De oransje hadde dominert store deler av kampen, men kun 15 minutter etter utvisningen kom Tsjekkias mål.

Tomás Holes var umarkert da han gikk opp på et hjørnespark og stanget tsjekkerne i ledelsen. Ti minutter før slutt doblet Patrick Schick ledelsen for tsjekkerne, med sitt fjerde EM-mål.

Tsjekkia er dermed klar for kvartfinalen hvor de møter Danmark.

Relatert