Dolberg-dobbel da Danmark knuste Wales

Kasper Dolberg (23) scoret to i overbevisende seier - danskene er klare for kvartfinale.

Wales - Danmark 0-4

I Yussuf Poulsens skadefravær fikk Kasper Dolberg sin første start i mesterskapet. Spissen hadde kun spilt 30 minutter som innbytter i årets EM før lørdagens kamp. Der viste han seg virkelig tilliten verdig da han scoret Danmarks to første mål.

Se alle målene i videovinduet øverst!

Først prikket lysluggen inn 1-0 med en lekker avslutning, og kort tid ut i andreomgang doblet han ledelsen. Sene scoringer fra Joakim Mæhle og Martin Braithwaite gjorde at danskene kunne cruise inn til en råsterk 4-0-seier.

– Det er vanvittig. Det føles fullstendig sinnssykt ut, sier Dolberg etter 4-0-seieren.

Den nåværende Nice-spilleren fikk et fantastisk gjensyn med sin tidligere hjemmearena fra tiden i Ajax.

DOBBEL-DOLBERG: Kasper Dolberg jubler for scoring.
DOBBEL-DOLBERG: Kasper Dolberg jubler for scoring. Foto: Olaf Kraak

– Det er litt surrealistisk. Det var på en måte her det startet for meg. Det er spesielt å score i en sånn kamp.

Angriperen hyllet også de danske supporterne som hadde møtt opp i hopetall i Amsterdam.

– Det føltes som en hjemmekamp. Jeg følte det med en gang jeg kom inn på banen, sier Dolberg, som også ble kåret til banens beste.

– Alle lag i EM har stor respekt for Danmark

– Før mesterskapet var danskene i tvil om hvem som skulle spille midtspiss. Med Eriksen ute har Hjulmand måtte håpe på at flere offensive spillere skulle ta det nødvendige ansvaret. Det gjør de så absolutt i kveld, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Seieren betyr at Danmarks finaledrøm lever i beste velgående. Og det på dagen 29 år etter den sensasjonelle EM-triumfen i 1992. I kvartfinalen venter vinneren av søndagens oppgjør mellom Nederland og Tsjekkia.

– Det er nok en solid kamp av Danmark. Med den selvtilliten og moralen de har i laget er det bare å glede se til kvartfinale. Møter de Nederland, vil Danmark være outsidere, men Nederland er ikke bedre enn at det kommer til å bli en meget jevn kamp, sier Mathisen.

– Alle lag i EM har stor respekt for Danmark, og etter den merkelige åpningskampen mot Finland har Danmark virkelig vist sin klasse.

Wales åpnet best, men så våknet danskene

Det var waliserne som kom best i gang i EMs første sluttspillkamp. Gareth Bale testet skuddfoten flere ganger i åpningsminuttene, men danskene klarte å ri av presset, og tok etter hvert over mer av banespillet.

Etter 26 minutter smalt det i Amsterdam. Damsgaard spilte til Dolberg, som dro seg innover i banen og prikket ballen presist ned i det lengste hjørnet til 1-0.

– Avslutningen er smart, presis og hard - også er det et strålende angrep av Danmark som til slutt ender med at Dolberg får den plassen han trenger, sier TV 2-ekspert Mathisen.

Dolberg doblet

Tre minutter ut i den andre omgangen doblet Dolberg ledelsen. Angriperen utnyttet svakt walisisk forsvarsspill. Etter et bra raid slo Braithwaite et innlegg inn i feltet som Neco Williams klarerte rett i beina til Dolberg. 23-åringen tok vare på muligheten og overlistet Ward.

– Måten Dolberg får kontroll på ballen før målet er langt vanskeligere enn det ser ut som, sier Mathisen.

Tomålsscoreren ble byttet ut etter 69 minutter. Kort tid senere måtte også kaptein Simon Kjær byttes grunnet en skade. Men waliserne fant likevel ikke veien tilbake i kampen. Kort tid før slutt fikk Braithwaite en enorm mulighet til å fikse 3-0, men Barca-spissens avslutning gikk utenfor stolpen.

Men 3-0 ble det likevel. Joakim Mæhle, som også scoret mot Russland, scoret sitt andre i mesterskapet.

På overtid tok frustrasjonen overhånd for innbytter Harry Wilson. Waliseren taklet Mæhle bakfra og fikk direkte rødt kort.

Og det skulle bli verre, for helt på tampen avsluttet Braithwaite kampen med å score 4-0. Assistentdommeren vinket først med flagget, men etter en lang VAR-sjekk kunne angriperen likevel juble for mål.

I kvartfinalen venter vinneren av oppgjøret mellom Nederland og Tsjekkia.

Relatert