SVARER: UEFA
SVARER: UEFA Foto: UEFA

Uefa regnbuefarget egen logo – svarer på kritikken

Det europeiske fotballforbundet har utstyrt sin egen logo med regnbuefargene. Samtidig responderer fotballtoppen på den massive kritikken som er rettet mot dem.

Det har blåst friskt rundt Uefa etter at forbundsledelsen tirsdag stanset tyske myndigheters plan om å belyse Bayern Münchens hjemmebane med regnbuefarger foran EM-oppgjøret mellom Tyskland og Ungarn.

Både statslederne og fremtredende idrettstopper har reagert skarpt på beslutningen.

Onsdag tar Uefa til motmæle. Forbundet har i sosiale medier utstyrt sin egen logo med regnbuefarger, og i tillegg er det sendt ut en pressemelding som skal forklare ståstedet som er valgt i den svært betente saken.

AVSLAG: Lokale myndigheter i München søkte om å tillatelse til å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn, men fikk nei fra Uefa.
AVSLAG: Lokale myndigheter i München søkte om å tillatelse til å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn, men fikk nei fra Uefa. Foto: Andreas Gebert

– Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens søknad om å belyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men det var tvert imot forespørselen som var politisk i seg selv, og den var koblet til det ungarske fotballandslagets tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

– For Uefa er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, heter det videre i meldingen som er sendt ut.

– Voldsomt svakt fra Uefa

TV 2 sportskommentator Mina Finstad Berg er på ingen som helst måte imponert over Uefas uttalelse.

– Jeg synes dette er voldsomt svakt fra Uefa. Det er null verdt å smykke seg med regnbuen og snakke om likestilling og inkludering, hvis man backer ut med en gang det er snakk om faktiske mennesker som blir diskriminert, sier Finstad Berg til TV 2.

– Du kan ikke si at du jobber for at fotballen skal være for alle, hvis du ikke tar valg som viser at du faktisk mener det, fortsetter hun.

SKUFFET OVER UEFA : TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg synes ikke at Uefa burde pynte seg med regnbueflagg, hvis de ikke kan stå opp for mennesker som faktisk blir utsatt for diskriminering..
SKUFFET OVER UEFA : TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg synes ikke at Uefa burde pynte seg med regnbueflagg, hvis de ikke kan stå opp for mennesker som faktisk blir utsatt for diskriminering.. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Ikke nøytrale

Finstad Berg synes at Uefa generelt sett er veldig inkonsekvente når det gjelder hva de tillater og ikke. De har en visjon om å være politisk nøytrale, uten at de lykkes i dette, mener hun.

– Så er det ikke sånn at det å nekte noen en regnbue-markering er politisk nøytralt i det hele tatt. Da har du tatt et politisk valg. Det er lett å se på uttalelsene til de ungarske politikere også, at dette oppfattes ikke som noe nøytralt standpunkt.

Sportskommentatoren er tydelig på at fotballen har et særlig stort ansvar for å forebygge homofobi og homohets, nettopp fordi det er så utbredt i herrefotballen.

– Når det gjelder rasisme og annen diskriminering har fotballen et like stort problem som resten av samfunnet. Men når det kommer til homofobi, så henger herrefotballen veldig langt etter samfunnet for øvrig. Det er et alvorlig problem som man er nødt til å ta tak i, og her har Uefa og resten av fotballen et ekstra stort ansvar, sier Finstad Berg.

Vil lyse opp arenaer i flaggets farger

I Ungarn er det flere som har reagert på tyskernes planlagte regnbuemarkering.

Gabor Kubatov, president i Ungarns største klubb Ferencváros, ba tirsdag alle fotballklubber i landet om å belyse sine stadioner med det ungarske flaggets farger.

Kubatov er også er nestleder i statsminister Viktor Orbans regjeringsparti Fidesz. Initiativet hans kommer etter at en supportergruppe tilhørende Ferencváros har reagert skapt på «de provoserende nyhetene» fra München.

– La oss fargelegge alle stadionene i rødt, hvitt og grønt! Hjemlandet over alt annet! Skriver Kubatov i en melding på Facebook.

Blant klubbene som så langt har støttet initiativet er MTK i Budapest og DVSC i byen Debrecen. De to nevnte klubbene er også ledet av personer som har bånd til Fidesz-politikere.

Omstridt lov

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó sa tirsdag at Uefa-toppene tok rett beslutning da de sa nei til den planlagte regnbue-markeringen.

Ungarns folkevalgte vedtok nylig et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Myndighetene i Ungarn mener loven i første rekke er ment å beskytte samfunnet mot pedofile. Statsminister Orbán sier til nyhetsbyrået DPA at han fullt ut støtter homofiles rettigheter.

(©NTB)

Relatert