Sterling sikret seier - nå venter trolig tøff motstand for England

England vant gruppe D med seier over Tsjekkia tirsdag. Dermed må Three Lions sannsynligvis belage seg på et storoppgjør i EMs åttedelsfinale.

Tsjekkia 0-1 England

Se Sterlings scoring i sammendraget øverst!

Allerede før avspark var England videre til sluttspillet i fotball-EM. En seier mot Tsjekkia på Wembley ville også sikre topplassering i gruppe D.

Three Lions tok kommando fra start og tok en tidlig ledelse på hjemmebane. Raheem Sterling headet inn 1-0 i det tolvte minuttet etter flott forarbeid fra Jack Grealish. Det ble kampens eneste mål.

Med gruppeseier møter Gareth Southgates lag andreplassen fra gruppe F i åttedelsfinalen. Den gruppen består av regjerende VM-vinner Frankrike, regjerende EM-vinner Portugal, stormakten Tyskland og Ungarn.

– Det er turneringsfotball. På et eller annet tidspunkt må man spille mot de beste lagene. Det er hele poenget med å være med i mesterskap, å utfordre seg selv, sier matchvinner Sterling etter kampen.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er spent på hvordan England vil se ut mot antatt tøffere motstand.

– England har på ingen måte overbevist i gruppespillet, men samtidig sitter jeg med en følelse at de har langt mer inne når de møter tøffere motstand, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen og tilføyer:

– Jeg gleder meg voldsomt til Southgate og co. skal opp mot Frankrike, Portugal eller Tyskland. Alle de nasjonene er blant lagene som kan gå hele veien, og så er det naturligvis en stor fordel for England hver gang de får spille på Wembley.

Englands åttedelsfinale spilles på Wembley 29. juni.

Tsjekkia er også videre i EM som treer i gruppen. Kroatia tok andreplassen i gruppen med sin 3-1-seier mot Skottland tirsdag.

Grealish imponerte: – Strålende prestasjon

Tirsdag kom bekreftelsen på at Chelsea-duo Mason Mount og Ben Chilwell må i isolasjon i ti dager som følge av nærkontakt med den koronasmittede Skottland-spilleren Billy Gilmore.

Dermed måtte Southgate endre på laget. Jack Grealish erstattet Mount, og det skulle vise seg å være lurt.

Tolv minutter inn i kampen driblet Aston Villa-spilleren seg nedover venstresiden og la inn til Raheem Sterling på åpent mål. City-vingen, som hadde lobbet en ball i stolpen like før, headet ballen i mål til engelske ledelse.

– Det er en strålende prestasjon når Grealish dribler seg fri og slår et perfekt innlegg til Sterling på bakerste stolpe. Mange har ment at Grealish må få flere minutter av Southgate, og denne kampen var en god søknad flere minutter i sluttspillet, sier Mathisen om Englands scoring.

– Han er så vanskelig å stoppe i den type situasjoner fordi han er fantastisk teknikk, rask på de første meterne med ball og så kan han gå både til høyre og venstre, legger han til.

Harry Maguire var også tilbake for Three Lions. Manchester United-stopperen har vært ute av spill etter en kneskade han pådro seg i en kamp mot Aston Villa i mai. Arsenal-unggutt Bukayo Saka fikk også sin mesterskapsdebut fra start.

– Maguire kom inn på laget etter at han har slitt med skade, og det var viktig for Southgate å få han i gang før gruppespillet var ferdig. Manchester United-stopperen leverte en meget solid kamp, og så er han som alltid farlig på offensiv dødball, sier Mathisen.

TILBAKE: Harry Maguire startet for England mot Tsjekkia tirsdag.
TILBAKE: Harry Maguire startet for England mot Tsjekkia tirsdag. Foto: Andy Rain

– Kane så friskere ut

Harry Kane har fått mye kritikk for prestasjonene så langt i EM og var nære ved å ende måltørken midtveis i førsteomgangen på Wembley. Tottenham-spissen vendte vekk forsvarer med en skuddfinte etter 25 minutter før hans avslutning ble reddet av Tomás Vaclík i Tsjekkia-buret.

– Kane så friskere ut i denne kampen enn det han gjorde sist, og om England skal vinne EM må den utviklingen fortsette. Defensivt ser de veldig solide ut, og så blir det veldig spennende å se hvordan de klarer seg offensivt når de møter andre lag som er på samme nivå.

Tsjekkias største farlighet før pause sto West Ham-yndlingen Tomas Soucek for ti minutter før hvilen. Midtbanespilleren skjøt like utenfor fra innsiden av England-boksen.

Henderson byttet inn

Til andreomgangen ble Liverpool-kapteinen Jordan Henderson byttet inn for Declan Rice.

Midtbanespilleren har slitt med skade de siste månedene, men har blitt spilleklar til sommerens mesterskap og fikk andreomgangen på Wembley tirsdag.

Starten av andreomgangen var svært sjansefattig. Midtveis i andreomgang ble målscorer Sterling tatt av banen til fordel for Marcus Rashford, mens unggutten Jude Bellingham kom inn for Jack Grealish.

En heller forglemmelig omgang endte målløs da en scoring fra Jordan Henderson ble korrekt annullert for offside i sluttminuttene. Dermed ble Sterlings tidlige mål kampavgjørende.

– Vi spilte bra fotball til tider og fikk målet vi trengte, oppsummerer Sterling etter kampslutt.

Relatert