– Det er en latterlig avgjørelse av UEFA

De danske fotballheltene Peter Schmeichel og Michael Laudrup er svært kritiske til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) etter at Danmarks EM-premiere ble ferdigspilt lørdag.

Da det ble klart at Christian Eriksen var våken og tilstanden stabil etter at den danske fotballstjernen falt om like før pause mot Finland, ble EM-premieren gjenopptatt og fullført samme kveld.

Det har fått flere til å reagere.

– Det er en latterlig avgjørelse av UEFA, sier den danske keeperlegenden Peter Schmeichel til BBC.

– De burde prøvd å utarbeide en annen løsning og vist litt medfølelse, men det gjorde de ikke, fortsetter pappa Schmeichel, som har sin sønn Kasper som ubestridt førstevalg i det danske EM-målet.

Raser mot UEFAs alternativ

Landslagssjef Kasper Hjulmand uttalte etter kampen at UEFA ga lagene to valg: Enten spille ferdig kampen samme kveld – eller klokken 12.00 søndag.

– De fikk et valg som ikke var et valg. UEFA skulle ha sagt at «vi spiller selvfølgelig ikke mer i kveld, og så skal vi finne andre muligheter», mener fotballhelten Michael Laudrup i Viaplays sending, gjengitt av dansk TV 2.

FRESER: Tidligere Manchester United- og Danmark-målvakt Peter Schmeichel er kritisk til UEFA.
FRESER: Tidligere Manchester United- og Danmark-målvakt Peter Schmeichel er kritisk til UEFA. Foto: Lee Smith

– Hva slags alternativ er det? Resultatet er helt irrelevant. Hvordan kan man spille den kampen? freser Schmeichel.

Etter halvannen time ble kampen sparket i gang igjen. Det sto målløst da Eriksen falt om like før pause. I andre omgang scoret Finland kampens eneste mål ved Joel Pohjanpalo.

Tidligere Newcastle- og Tottenham-spiller Jermaine Jenas er sjokkert over at kampen ble fullført samme kveld som Eriksen kollapset på banen.

– Den kampen burde ikke under noen omstendigheter vært spilt i går kveld. Ingen på den banen var klare til å spille fotballkamp. Det trengs en dag eller to for å la det synke inn og la folk kunne bearbeide det, sier Jenas til BBC.

DR skriver at de har vært i kontakt med UEFA, som henviser til den generelle protokollen for flytting av kampen. Til dansk TV 2 skriver UEFA at det var spillernes beslutning å fullføre kampen lørdag kveld.

Sportspsykolog reagerer

Den danske EM-troppen får krisehjelp de neste dagene, har landslagssjef Hjulmand bekreftet.

Kaptein Simon Kjær var så preget at han ble byttet ut og erstattet av Jannik Vestergaard i andre omgang mot Finland.

Sportspsykolog hos Team Danmark (danskenes svar på Olympiatoppen), Kristoffer Novrup Henriksen, ble overrasket over at kampen ble gjenopptatt.

– Det er mange hensyn å ta, og jeg er glad for at man snakket med spillerne, men jeg er overrasket over beslutningen. Det er jo profesjonelle spillere, men de er først og fremst mennesker. De reagerer derfor som alle andre mennesker på denne type sjokkopplevelser, sier Henriksen til dansk TV 2.

Det danske fotballforbundet (DBU) opplyste søndag formiddag at tilstanden til Eriksen fortsatt er stabil, men et han fortsatt ligger på sykehus og skal gjennom ytterligere undersøkelser etter kollapsen.

DBUs landslagslege og fotballdirektør skal holde en pressekonferanse om Eriksens tilstand søndag klokken 15.00.

Danmark møter Belgia torsdag, før Russland venter fire dager senere.

Relatert