Christian Eriksen kollapset – fikk hjertekompresjoner på banen

Christian Eriksen (29) er stabil og våken på sykehus.

SISTE: Den danske fotballdirektøren Peter Møller forteller til DR 1 at spillerne har hatt telefonkontakt med Eriksen og at han har det bra. Kampen er nå ferdigspilt, og Finland vant 1-0. Spillerne ønsket å spille kampen for lagkameraten.

Tre minutter før pause i EM-premieren mellom Danmark og Finland segnet Christian Eriksen om og ble liggende i gresset.

Lagkameratene stormet til, før medisinsk personell kom inn på banen. De satte raskt i gang med hjertekompresjoner.

Etter 14 minutter med behandling ble Eriksen båret av banen og hentet av ambulanse. Båren ble dekket til av laken for å fjerne innsyn. Eriksen ble avbildet med oksygenmaske, med øynene åpne og hånden på pannen.

– Bildet endret seg raskt

På en pressekonferanse lørdag kvelder forteller landslagslege Morten Boesen om de dramatiske minuttene.

– Vi ble kalt til banen da Christian falt om. Jeg så det ikke, men det ble raskt klart at han hadde falt om. Da vi kom dit lå han på siden og pustet, sier Boesen.

– Bildet endret seg raskt, og da startet vi livreddende hjertebehandling, fortsetter han.

Han hyller stadionlegen og de andre involverte. Han forteller også at Eriksen snakket med han på vei ut av stadion.

– Vi fikk Christian tilbake, og han snakket til meg før han ble kjørt til sykehuset, forteller Boesen.

Stabil

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) melder at Eriksens tilstand er stabil. Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser at Eriksen er våken og er til ytterligere undersøkelser ved Rigshospitalets i København.

– Jeg har vært i kontakt med faren hans, og han sier at Christian puster og kan snakke, sier agent Martin Schoots til NPO, gjengitt av De Telegraaf.

Kampen ble spilt ferdig, etter ønske fra spillerne. Begge lag har fått beskjed om at Eriksen har det bra. Stemningen hos både spillere og tilskuere virker preget. Jubelen blant de finske spillerne var dempet da de gikk opp til 1-0.

Fotballdirektør Peter Møller forteller at spillerne har hatt telefonkontakt med Eriksen. Han forteller at det var viktig for spillerne å spille videre.

– Vi har vært i kontakt med ham, og spillerne har snakket med Christian. Det er den gode nyheten. Han har det bra, og de spiller kampen for Christian. Våre tanker er hos Christians foreldre og hans familie, sier Møller til danske DR.

Tror Eriksen kommer seg på beina igjen

Overlege ved hjertesenteret på Rigshospitalet, Jesper Kjærgaard, forteller til dansk TV 2 at de nå undersøker hva som har skjedd. Han understreker at han selv ikke vet noe om Eriksens aktuelle tilstand.

– Vi vil undersøke om det er hjertestans som har forårsaket at han ble bevisstløs. Det ligner på noen punkter, forteller han.

Han forteller at man videre vil ta ultralyd for å se om det er noe feil med hjertet. Kjærgaard forteller at Eriksen også kan ha vært rammet av andre typer sykdom, som blodpropp i hjertet. Det er dette man nå undersøker.

Legen tror Eriksen vil komme seg på beina igjen.

– Jeg tror bestemt at han kommer på beina igjen, hvis han er våken nå, sier Kjærgaard, som sier Eriksen vil ligge innlagt i alle fall noen dager.

HENTET AV AMBULANSE: Christian Eriksen ble båret av banen, før han ble hentet av ambulanse og fraktet til Rigshospitalets akuttmottak.
HENTET AV AMBULANSE: Christian Eriksen ble båret av banen, før han ble hentet av ambulanse og fraktet til Rigshospitalets akuttmottak. Foto: Friedemann Vogel / AFP

Sto i ring rundt lagkameraten

Lagkameratene sto samlet i ring rundt Eriksen mens han fikk behandling. Spillerne så svært rystet ut, og flere av dem tørker tårer.

Eriksens samboer Sabrina Kvist Jensen kom ned på banen og fikk trøst av Kasper Schmeichel og Simon Kjær.

Kjær hylles som en helt i sosiale medier etter hendelsen. Den danske kapteinen skal ha gitt hjerte-lungeredning til Eriksen og sørget for at han ikke svelget tungen, før det medisinske personellet kom til.

Etter flere minutter ute på banen gikk de finske spillerne i garderoben.

TRØSTET SAMBOEREN: Simon Kjær og Kasper Schmeichel trøstet Christian Eriksens kjæreste Sabrina Kvist Jensen på banen.
TRØSTET SAMBOEREN: Simon Kjær og Kasper Schmeichel trøstet Christian Eriksens kjæreste Sabrina Kvist Jensen på banen. Foto: Wolfgang Rattay / AFP

Det sto 0-0 da Joakim Mæhle skulle ta et raskt innkast mot Eriksen, men Inter-spilleren kollapset og ble truffet av ballen idet han var på vei ned.

Relatert