FLUORFORBUD: Tiril Eckhoff og resten av skiskutterne får ikke bruke fluor lenger.
FLUORFORBUD: Tiril Eckhoff og resten av skiskutterne får ikke bruke fluor lenger. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

IBU iverksetter fluorforbud – utsetter bruk av måleapparat

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har vedtatt at fluorholdig smurning er forbudt i IBU-konkurranser fra og med sesongen 2021-22.

Måleapparatet som skal gi umiddelbart svar på om smurning inneholder fluor er ennå ikke vurdert som pålitelig nok og vil derfor ikke benyttes i OL-sesongen. I stedet vil man avkreve alle deltakere løfte om ikke å bryter reglene. Det skal også gjennomføres laboratorietester av smurning.

Det opplyser IBU i en uttalelse på sitt nettsted.

Opprinnelig skulle fluorsmurning forbys både i langrenn og skiskyting fra forrige sesong, men iverksettelsen ble utsatt ett år blant annet på grunn av mangelen på en rask og presis måte å måle fluorinnhold.

FIS utsetter fluorforbud i langrenn en sesong til

Samme dag som skiskytingen vedtok forbud mot fluorsmurning utsatte Det internasjonale skiforbundet (FIS) igjen tilsvarende forbud.

FIS-styret besluttet under sitt vårmøte tre dager før den digitale kongressen at man ikke vil ta i bruk det omstridte måleapparatet kommende sesong, men at man vil prøve det ut under sesongens konkurranser, uten sanksjoner for dem som måtte ha smurning som inneholder skadelig fluor.

– Det var dessverre ikke mulig å prøve ut implementeringsprosessen forrige sesong, på grunn av pandemien. Rapporter om neste steg i utviklingen vil bli lagt fram for styret høsten 2021, står det i en uttalelse etter styremøtet.

Dermed kom FIS til motsatt konklusjon av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), som tidligere tirsdag meddelte at man fra kommende sesong forbyr smurning som inneholder C8-fluorkarbon.

IBU har bestemt at alle som skal akkrediteres til IBU-arrangementer på forhånd må signere en erklæring om at de vil overholde IBU-reglene og EU-lovverket med hensyn til skismurning. Uten dette vil man ikke få anledning til å delta.

IBU sier også at man vil foreta analyser av alle produkter som benyttes til preparering av skiene for å sikre at de er i tråd med IBU-reglene og EU-lovverket.

– Slike analyser vil bli utført av eksperter fra eksterne og godkjente laboratorier, står det i en uttalelse på IBUs nettsted.

(©NTB)

Relatert