SUPERTALENT: TV 2s sykkelekspert tror at Tobias Foss kan vinne et av sykkelsportens største etapperitt i fremtiden.
SUPERTALENT: TV 2s sykkelekspert tror at Tobias Foss kan vinne et av sykkelsportens største etapperitt i fremtiden. Foto: Jennifer Lorenzini

Tobias Foss med norsk Giro-bragd

Vingrom-gutten leverte tidenes beste norske plassering i storrittet.

Dag Erik Pedersens tiendeplass fra 1984 var inntil nå den beste norske sammenlagtplasseringen i Giro d'Italia.

24 år gamle Tobias Foss toppet den med en niendeplass etter tre uker på sykkelsetet. Egan Bernal vant sammenlagt.

– Nå skal jeg sove en uke, tenker jeg, og så er jeg klar for nye løp, sier Foss til TV 2 med et smil.

KJØRT: Tobias Foss legger ikke skjul på at han hadde begynt å merke kjøret etter det knallharde treukersrittet, men koster likevel på seg et smil.
KJØRT: Tobias Foss legger ikke skjul på at han hadde begynt å merke kjøret etter det knallharde treukersrittet, men koster likevel på seg et smil. Foto: TV 2.

Foss ble nummer tolv på den 30 kilometer lange tempoetappen i Milano søndag. Etappen ble sagt å passe som hånd i hanske for tempospesialisten Foss, men Jumbo-Visma-rytteren klarte ikke å koble seg på i teten.

– Vil stå som kapteinen en dag

Han endte 58 sekunder bak vinneren, Filippo Ganna. Foss forklarer at han var «litt dau» mentalt, men understreker at han tar med seg mye god erfaring fra rittet.

– Mye om hvordan kroppen fungerer gjennom tre uker, men også den mentale biten som jeg kjente på i dag, for eksempel. Det er fine og gode erfaringer å jobbe med videre, sier han.

Foss er lagkompis med store stjerner som Tom Dumoulin og Primoz Rogliz. Vingrom-gutten er trygg på at han er på rett plass for å lære mer videre.

– Målet mitt gjennom hele karrieren har vært å bli en sammenlagtrytter. Jeg tror absolutt at jeg sammen med Jumbo-Visma kan få til noe fint. Jeg har mange gode mentorer å lære av, og håper at jeg kan utvikle meg i laget og gå rangstigen oppover. Og så en dag stå som kapteinen i laget, sier han.

De beste norske plasseringene i Grand Tours tidligere

  • 8.plass i Vuelta a España 2019: Carl Fredrik Hagen
  • 10. plass i Giro d'Italia 1984: Dag Erik Pedersen
  • 14. plass i Giro d'Italia 1983: Jostein Wilmann
  • 14. plass i Tour de France 1980: Jostein Wilmann
  • 14. plass i Vuelta a España 1989: Janus Kuum
  • 15. plass i Giro d'Italia 1980: Knut Knudsen
  • 22. plass i Giro d'Italia 1981: Knut Knudsen
  • 24. plass i Tour de France 1988: Janus Kuum
  • 26. plass i Tour de France 1990: Atle Kvålsvoll

– Kan vinne en Grand Tour

TV 2s sykkelekspert fullroser Foss' sammenlagtplassering.

– Det er veldig, veldig sterkt og langt bedre enn forventet. Det bekrefter at Tobias Foss er et kjempetalent, som vi jo så konturene av da han vant Tour de l’Avenir, sier Mads Kaggestad.

Han snakker om rittet som kalles ungdommenes Tour de France, hvor Foss seiret i 2019. Blant tidligere vinnere har man ryttere som Egan Bernal og Nairo Quintana.

– Når du vinner Tour de l’Avenir, er det ofte sånn at du får en stor karriere som etapperytter. Det er artig at Foss sier at han ønsker å satse på sammendraget i treukersritt. Han har fått en særdeles god start, for det er jo det første treukersrittet han har fått anledning til å fullføre, påpeker Kaggestad.

– Er det realistisk at han en dag kan vinne en Grand Tour?

– Ja, det mener jeg det er. Gi ham noen år. Det er et veldig stort lag med gode kapteiner, men jeg tenker at Tobias Foss kommer inn i den potten av ryttere man ser at kan ta over kapteinsrollen i fremtiden, når Roglic og kanskje noen andre er på vei ned, spekulerer han.

Kaggestad ser for seg at Foss kan ta steget via en hjelperytterrolle i Tour de France, noe store stjerner som Chris Froome og Geraint Thomas tidligere har gjort.

– Det er en god skole for å lære, og samme skole som Team Ineos kjører. De ungene talentene de ser potensial i tar kapteinsrollen etterpå, og det er den samme veien jeg tror Tobias Foss kommer til å gå, spår han.

Relatert