Opprør i breddeidretten - flere klubber varsler at de vil trosse anbefalingene

I 15 måneder har breddefotballen så og si ligget helt i ro. I dag kom regjeringen med en ny nedslående beskjed om at 50 000 voksne må vente med å trene som normalt, nå tar grasrota saken i egne hender.

– Det var et sjokk når pressekonferansen kom, for det var ikke forventa i det hele tatt, sier en svært skuffet Kenneth Nydahl, etter nok en nedslående beskjed til breddefotballen på dagens pressekonferanse.

Nydahl er trener i Hovdebygda IL på Søre Sunnmøre, og forventet en langt hyggeligere beskjed.

– Med alle lovnadene i første fase, lå alt til rette for at vi nå skulle få starte opp igjen 27.mai. Ved å følge breddeidrettens protokoll, så mener vi det utvilsomt ikke er noen som helst grunn til og ikke kunne starte opp igjen, konstaterer Nydahl.

Hovdebygda-treneren forteller at lagene på Søre Sunnmøre har mistet mange spillere som følge av nedstengingen.

– Vi har holdt på med dette i over et år nå, og så lyset i tunnelen når Abid Raja sa at det i fase 2 skulle være bredden sin tur. Men sånn var det ikke, så det var nådestøtet egentlig, sier han.

Varsler opprør

Nå vil Hovdebygda IL sammen med flere andre klubber på Søre Sunnmøre trosse anbefalingene om kontakttrening.

De fire andre klubbene er Ørsta, Volda, Åmdal og Vartdal.

– Jeg har hatt en del samtaler med andre klubber på Søre Sunnmøre, og de aller fleste klubbene er med på det vi føler nå.

Er det et opprør på gang?

KLAR TALE: Kenneth Nydal, Hovdebygda IL
KLAR TALE: Kenneth Nydal, Hovdebygda IL Foto: Kristian Haug Hansen, TV 2

– Ja, det vil jeg si. Vi ønsker å sette i gang å trene med kontakt. Fra torsdag velger vi å se bort fra anbefalingene så lenge smittesituasjonen er som den er, sier Nydahl, og utdyper.

– Om R-tallet er på under 0,5 så trener som normalt. Mellom 0,5 og 0,9 så trener vi med én meters avstand, og ved smittebrudd trener vi ikke i det hele tatt.

Per dags dato er R-tallet i fylket 0,4 - altså at én smittet person i snitt bare smitter 0,4 andre.

Nydahl understreker at de vil følge en streng protokoll for treningene.

– Vi vil teste alle våre spillere dersom de har vært på reise eller festligheter. Etter en negativ test vil de få komme inn i gruppa igjen.

Nydahl får støtte av klubbutvikler i Volda fotball, Solveig Storeide.

– I dag gikk rullegardina ned, nå er det krise. Vi kommer også til å begynne å trene med kontakt. Så understreker vi at det er anbefalinger. Er det påbud så er det noe annet, sier Storeide.

Olsvik-rapporten

Nydahl legger til grunn den såkalte Olsvik-rapporten på at det skal være ufarlig for breddefotballen å trene med kontakt.

– Vi møtes her nede på bana. Folk bytter med god avstand og folk er ikke i garderoben. Vi minimaliser muligheten til å bli smitta. Ifølge Olsvik-rapporten og forskning generelt så blir ikke folk smitta ute på en bane på 7000 kvadratmeter. Vi velger å høre på ekspertene, ikke politikerne. Vi har ikke hørt et eneste godt argument fra politikerne på hvorfor man ikke kan kjøre trafikklysmodellen. Vi savner forklaring og informasjon for å forstå, og hvis ikke politikerne kan gi oss det, så bør vel heller ikke disse anbefalingene stå slik heller?

– Vi mener så lenge regjeringen tar vekk vaksinedosene fra vårt område fordi vi ikke trenger det, så mener vi også da at vi kan ta de hensyn innenfor breddeidretten og folkehelsa, sier Nydahl.

Helseminister Bent Høie svarer slik på spørsmål om konsekvensene av sivil ulydighet i breddefotballen:

– Da risikerer de jo reaksjoner, hvis de bryter forskriftene. Jeg oppfatter at Norges Idrettsforbund er veldig tydelige på deres holdning, som er at man alltid skal følge nasjonale råd og regler. Jeg regner med at idretten selv vil rydde opp i den type aksjoner.

I en tidligere versjon sto det at Bergsøy Fotball og Larsnes/Gursken også ville trosse anbefalingene. De to klubbene deler frustrasjonen til naboklubbene rundt den vedvarende nedstengningen av breddefotballen, men understreker at de ikke stiller seg bak Hovdebygda og Kenneth Nydahls uttalelser om å bryte retningslinjene fra myndigheter og forbund.

Relatert