STRAFFES: Chelsea og Liverpool, her ved henholdsvis Ben Chilwell og Trent Alexander-Arnold, er blant de ni klubbene som straffes først.
STRAFFES: Chelsea og Liverpool, her ved henholdsvis Ben Chilwell og Trent Alexander-Arnold, er blant de ni klubbene som straffes først. Foto: Laurence Griffiths

UEFA straffer ni av Superliga-klubbene

Klubbene må betale kjempesum om de forsøker å bryte ut igjen.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) melder fredag kveld at ni av de tolv utbryterklubbene har undertegnet en avtale med en rekke forpliktelser etter forsøket på å danne den utskjelte Superligaen.

Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Tottenham, Manchester City, Inter, Atlético Madrid og Milan trakk seg fra planene, som skulle være en lukket liga for 20 av de største klubbene i Europa.

Nå må de ni klubbene blant annet gi til sammen 150 millioner kroner til lokale tiltak i bredde- og barne- og ungdomsfotballen, skriver UEFA.

Klubbene mister også fem prosent av inntektene fra europacuper i én sesong. UEFA refordeler pengene.

Ifølge BBC har Manchester United-deleier Joel Glazer bestemt seg for å betale Old Trafford-klubbens del av egen lomme. Han vil også dekke tapet på fem prosent fra europaspill.

Skulle klubbene igjen gjøre et forsøk på å bryte ut europacupene og danne en Superliga, må de ut med om lag én milliard kroner, står det i avtalen.

– Ved å akseptere disse forpliktelsene og vise vilje til å ordne opp i kaoset de forårsaket, ønsket UEFA å legge dette kapitlet bak seg og gå videre med en positiv innstilling, sier UEFA-president Alesander Ceferin.

– Tiltakene er betydelige, men ingen av bøtene kommer til å bli beholdt av UEFA. Pengene kommer til å bli gitt til ungdoms- og breddefotball i lokalsamfunn over hele Europa, inkludert Storbritannia, sier Ceferin.

Real Madrid, Barcelona og Juventus er de eneste lagene som ikke har trukket seg fra Superligaen. UEFA åpner sak mot de tre storklubbene.

Relatert