THE ITALIAN JOB: Tobias Foss blir eneste nordmann i årets Giro d'Italia. Her fra U23-fellesstarten i VM i Yorkshire 2019.
Foto: Heiko Junge / NTB.
THE ITALIAN JOB: Tobias Foss blir eneste nordmann i årets Giro d'Italia. Her fra U23-fellesstarten i VM i Yorkshire 2019. Foto: Heiko Junge / NTB.

Foss: – Det begynner å bli kritisk å få en Grand Tour i beina

Tobias Foss har et uttalt mål om å kjempe om seier i de største treukersrittene i fremtiden. Derfor er førsteprioritet i årets Giro d'Italia rett og slett bare å fullføre.

For selv om Vingrom-syklisten stadig leverer prestasjoner som hinter om en stor fremtid, er faktum at han snart er 24 år gammel og fortsatt ikke har fullført et ritt som er mer enn ti dager langt.

I en tid hvor vinnerne av Tour de France de siste to årene ikke har vært eldre enn 22, er det forståelig at behovet for å i alle fall fullføre en Grand Tour begynner å melde seg.

– Ja, jeg håper å få gjennomført. Jeg begynner å se på det som kritisk å få en Grand Tour i beina og få den erfaringen. Da vil jeg få et inntrykk av hva som må på plass for å kunne hevde meg, sier han.

– Hvorfor er det så viktig å få unnagjort en Grand Tour?

– Det er to ting. Det er viktig å få erfaringen av hvordan det er å sykle i tre uker. Og det er viktig å se hvordan det påvirker kroppen: hvor står man, og hva bør man jobbe med. Alle sier at det er noe helt eget å fullføre en Grand Tour, å få en slik belastning på kroppen. Med mange harde rittkilometer på rappen kan man nå et høyere nivå.

Låst til kapteinen - får muligheten på tempoetappene

Debuten i en Grand Tour kom i fjor høst, men da måtte Foss og lagkameratene stå av Giroen etter bare ni dager på grunn av en positiv koronaprøve innad i laget.

I år går han inn i «det tøffeste rittet i verdens vakreste land», som Giroen liker å kalle seg selv, med 14 rittdager i bena.

Blant høydepunktene er en 15.plass sammenlagt i Tirreno-Adriatico og en 4.plass på tempoeetappen i Baskerland rundt.

– Formen er bra. Jeg har forberedt meg godt og er der jeg skal være. Jeg gleder meg. Nervene ikke til stede, så det er fint. Hovedmålet er å komme meg gjennom, så det er det ikke vits i å være nervøs for. Jeg tar en dag om gangen, sier han.

Oppgaven 23-åringen har blitt tildelt er å være kaptein George Bennetts høyre hånd: sitte med så lenge som mulig i fjellene og være en plan b om noe skulle skje med newzealenderen.

På tempoeetappene får han imidlertid fritt leide til å utfolde seg.

– Der får jeg muligheten. På prologen på lørdag er jeg fornøyd med topp 20. Det som er prologer er at du kan være på riktig side av «streken» og bli topp 10, men sykler du to sekund saktere er du plutselig ikke blant topp 20 engang. På den siste tempoetappen (etappe 21) har jeg større ambisjoner. Der er topp 10 målet.

Groenewegen-stormen

Foss ladet opp med en to uker lang treningssamling på Tenerife før avreise til Torino, «la Grande Partenza» i årets Giro.

Målene til Foss' arbeidsgiver er todelt i årets første Grand Tour: en topp fem-plassering i sammendraget for Bennett, samt spurtene med Dylan Groenewegen.

Sistnevnte gjør et omdiskutert «comeback» i sykkelsporten etter å ha blitt utestengt i ni måneder for manøveren som sendte Fabio Jakobsen flyvende inn i barrierene i Polen rundt i fjor.

Groenewegen har selv vært åpen på at han er spent på reaksjonen fra kollegaene, og selvtilliten til nederlenderen ble neppe større da Jakobsen torsdag kveld tok til sosiale medier for å fortelle at Groenewegen fremdeles har tilgode å beklage det som skjedde i fjor sommer.

«Jeg vil gjerne fortelle det som det er: Dylan har ikke kommet en personlig unnskyldning, og han har ikke vist noen vilje til å ta ansvar for handlingene sine. Jeg vil fremdeles gjerne komme til en forståelse med Dylan, men det kreves to for å få det til», skrev Jaboksen.

– Jeg tror nok det er verre å være i Dylan sine sko enn for oss rundt ham. Det blåser litt rundt ham, i alle fall etter det Jakobsen skrev, sier Foss.

Får plass på OL-laget

Etter Giro d'Italia har Foss NM, OL, nevnte Polen rundt, Tour of Britain, Kroatia rundt og kanskje Tour of Norway på kalenderen.

TV 2 forstår at Foss er en av tre som er mer eller mindre sikret en OL-billett, sammen med Markus Hoelgaard og Andreas Leknessund. Den fjerde og siste plassen er det flere ryttere som er aktuelle for.

Spørsmålet er hvem som får Norges ene plass på den individuelle tempoen i Tokyo.

– Ja, jeg har egentlig forstått det sånn (at han er klar for OL, med mindre noe uforutsett skulle inntreffe, journ. anm.). Og jeg har veldig lyst til å sykle tempoen, men det har nok Leknessund også. Vi får se hvem det blir, avslutter han.

Relatert