UTSATT: De olympiske lekene i Tokyo skulle vært arrangert i fjor, men skal etter planen gjennomføres i sommer.
UTSATT: De olympiske lekene i Tokyo skulle vært arrangert i fjor, men skal etter planen gjennomføres i sommer. Foto: Charly Triballeau

IOC inngår vaksineavtale – kan være redningen for norske utøvere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har signert en vaksineavtale med Pfizer.

Det bekrefter IOC i en pressemelding torsdag.

I den kommer det fram at IOC har signert en avtale med Pfizer Inc. og BioNTech SE, som begge skal donere vaksiner til nasjonale olympiske komiteer verden over.

Leveringen til OL-involverte skal ifølge Pfizer og samarbeidspartneren Biontech starte i slutten av mai. Selskapene skal også delta aktivt i koordineringen overfor de nasjonale OL-komiteene.

For de norske OL-utøverne kan dette komme godt med, ettersom FHI tydelig har uttalt at uaktuelt å snike i den norske vaksinekøen. Totalt vil den norske OL-delegasjonen være på cirka 200 personer.

– Vi forholder jo oss ikke til IOC, men norske myndigheter. Uansett synes jeg dette er positivt nytt. Jo flere som er vaksinert før de kommer til Tokyo, jo tryggere er det for alle, sier Gjert Ingebrigtsen til NTB.

Han er far og trener til løper-brødrene Henrik, Filip og Jakob. Pappa Ingebrigtsen har også flere ganger sagt at han retter seg helt etter vaksineprogrammet i Norge, men ønsker sine gutter vaksinert i god tid før OL-avreise.

Lokale samarbeid

Dosene som leveres vil ikke bli tatt ut av eksiterende vaksineringsprogrammer, men vil komme i tillegg til de planlagte leveranse.

Videre heter det fra IOC at de nasjonale OL-komiteene skal jobbe sammen med myndighetene i sine hjemland og sørge for at «den lokale distribusjonen gjøres i tråd med vaksinasjonsprogrammet og retningslinjene for vaksinering i de enkelte landene».

– Veldig positivt. Vi ser frem til mer informasjon og avventer hva det vil bety i praksis, skriver toppidrettssjef Tore Øvrebø i en melding til VG.

– Vi kjenner selvsagt til det og sitter i et OL-møte nå, men det er for tidlig å kommentere, følger Olympiatoppens lege Thomas Torgalsen opp.

Tidligere har IOC gjort en avtale med en kinesisk vaksine-produsent, men denne vaksinen er ikke godkjent i flere land, blant annet Norge.

IOC ønsker at så mange utøvere, ledere, mediefolk og funksjonærer er fullvaksinerte før de ankommer Japan og lekene. Men det er hittil ikke stilt noe krav om dette for å delta.

Motstand fra arrangørlandet

OL i Tokyo arrangeres i perioden 23. juli til 8. august.

I pressemeldingen heter det at dette ikke gjøres kun for å bidra til et trygt miljø rundt lekene, men av respekt for de japanske innbyggerne.

Motstanden i Japan har vært stor, fordi mange innbyggere der frykter koronasmitte. For ikke så lenge siden viste spørreundersøkelser at over 70 prosent av japanerne ønsket å avlyse OL.

Nylig ble det innført unntakstilstand i Tokyo og flere andre områder som følge av en ny smittebølge.

En rekke land har allerede besluttet å gi sine utøvere vaksinetilbud før sommerlekene i Japan, uavhengig av plassering i vaksinekøen. Norge er ikke blant disse.

Relatert