VENTER PÅ KONKLUSJON: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg må vente minst i noen uker til før han får vite hvilke idrettslige konsekvenser hans angivelig regelstridige handlinger vil resultere i. Foto: GEPA pictures/ Philipp Brem © Bildbyrån.
VENTER PÅ KONKLUSJON: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg må vente minst i noen uker til før han får vite hvilke idrettslige konsekvenser hans angivelig regelstridige handlinger vil resultere i. Foto: GEPA pictures/ Philipp Brem © Bildbyrån.

Ny utsettelse i Besseberg-saken

Den uavhengige etterforskningsenheten til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har møtt nye hinder i veien.

Det forteller etterforskningsleder Greg McKenna til TV 2.

Han leder Biathlon Integrity Unit (BIU), som er den uavhengige etterforskningsenheten til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Det er McKenna og hans enhet som skal gå gjennom den mye omtalte «Besseberg-rapporten», vurdere bevisene som er lagt frem der, og deretter ta stilling til hva en eventuell straff bør være.

Arbeidet skulle opprinnelig ha vært ferdig i månedskiftet mars/april. Det ble deretter utsatt til månedskiftet april/mai, og nå har det altså blitt utsatt på ny.

– Vi har gjort store fremskritt med arbeidet vårt, men det er flere etterforskningssteg som ikke er fullført. BIU-styret kan ikke vurdere saken før dette er gjort. Men jeg kan bekrefte at det ikke vil bli tatt en beslutning i løpet av de neste ukene, sier McKenna.

Parallelle etterforskninger

Etterforskningsenheten skal vurdere hvilke av idrettens regler Besseberg eventuelt skal ha brutt. Det kan resultere i alt fra advarsler og bøter, til utestengelse fra all aktivitet innen skiskyttersporten.

Arbeidet deres er av vesentlig interesse for de andre parallelle etterforskningene av Besseberg.

Norges idrettsforbund (NIF) har sagt at de avventer BIUs konklusjon før de eventuelt vil ta saken til norsk idretts domsutvalg.

I Østerrike, hvor Besseberg har vært under etterforskning for svindel og brudd på dopingloven, er det fremdeles stillstand, som VG omtalte i februar. Østerriksk politi opplyser at det ikke er mulig å sette en dato for når arbeidet deres er ferdig, da det avhenger av fremgangen i arbeidet til norsk politi.

Økokrim har flere ganger sagt at de håper å være ferdig med sin etterforskning, som hovedsakelig handler om grov korrupsjon, innen utgangen av året.

Stillhet

I den mye omtalte «Besseberg-rapporten» konkluderte granskingskommisjonen (ERC) med at både Besseberg og tidligere IBU-generalsekretær Nicole Resch skal ha begått «brudd på forpliktelsene sine overfor IBU-loven, IBUs disiplinærlover og/eller IBUs etikkregler».

Rapporten vakte oppsikt da den ble offentliggjort i januar, da den blant annet også omhandlet funn av 13 luksusklokker hjemme hos Besseberg, beskyldinger fra dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov om betalinger av flere millioner til Besseberg, gratis jaktturer i Russland, prostituterte, som ble kalt «tolker», som ble stilt til Bessebergs disposisjon på reiser til Russland, og EPO-sprøyter som ikke ble gitt videre til politiet.

Besseberg selv har ikke uttalt seg om rapporten.

Relatert