IMPONERER: Uno-X Pro Cycling Teams gule og røde drakter har vært svært godt synlig i flere store ritt denne sesongen.
IMPONERER: Uno-X Pro Cycling Teams gule og røde drakter har vært svært godt synlig i flere store ritt denne sesongen. Foto: Geir Olsen

Ajax-inspirert norsk lag vekker internasjonal oppmerksomhet

Uno-X får oppmerksomhet i flere internasjonale medier.

Det norske sykkellaget Uno-X har tråkket seg til imponerende resultater og stadig mer oppmerksomhet fra sykkelverden denne sesongen.

De siste ukene har det norske laget gjort seg bemerket i store ritt som Schelderprijs, Tour of Turkey og Brabantse Pijl, før de i helgen deltok i sitt første Word Tour-ritt, Amstel Gold Race.

Også i den belgiske klassikeren markerte ProTeam-laget seg, med Anders Skaarseth i brudd og lagkaptein Markus Hoelgaard blant de 20 beste.

Det danske sykkelnettstedet feltet.dk skriver at Uno-X har kjørt som "lyn og torden" denne sesongen.

I Wielerflits trekkes det frem at Uno-X, som et relativt lite lag tør å konkurrere mot lag på WorldTour-nivå. I et intervju med det nederlandske sykkelnettstedet avslører lagets manager en stor inspirasjonskilde for deres prosjekt:

– Jeg er veldig inspirert av Ajax. De har gode og dårlige år. Noen sesonger er de i Europa League, mens de andre sesonger er på randen til Champions League-finale. Det som appellerer til meg er at de likevel ikke avviker fra sin egen filosofi. Sett fra utsiden virker Ajax som en veldig robust klubb. Jeg håper at vi med Uno-X kan oppnå noe lignende for skandinavisk sykling i Europa, sier han i intervjuet.

– Ajax har hatt sitt eget system som fokuserer på trening og utvikling i femti eller seksti år nå. De har også i tankene at de vil spille fotball på en bestemt måte. Bare se hvor mange gode fotballspillere som kommer fra Ajax-skolen. Forhåpentligvis kan vi se tilbake om ti år og konkludere med at vi har gjort det samme med Uno-X, sier Haugland.

I en artikkel i det amerikanske sykkelmagasinet Velonews trekkes en parallell fra det norske sykkellaget til Ajax. Begge lagene har nemlig et stort fokus på å utvikle talenter.

– For oss handler alt om utvikling. Vi aksepterer at rytterne kommer til å forlate laget på et tidspunkt, og vi støtter dem når de drar. Derfor har vi en World Tour-klausul for alle rytterne, som sier at dersom de ønsker å dra, så skal de få lov. Jeg skal ikke begrense dem, sier Haugland til magasinet.

Jumbo-Vismas Tobias Foss og Team DSMs Andreas Leknessund er ferske eksempler på ryttere som har tatt steget fra Uno-X til det øverste nivået.

Hos Wielerflits dukker også spørsmålet om Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen kan komme til å gå motsatt vei, og ikle seg den gule og røde drakten på tampen av sine karrierer.

– Hvis de er 100 prosent overbeviste om at de fremdeles er sultne og vil prestere på det høyeste nivået. På den andre siden er jeg litt betenkt med å hente etablerte ryttere. Vi ønsker ikke å hente etablerte ryttere som skal avslutte karrieren i et norsk lag for pengenes skyld. Det er ikke vår intensjon, sier lagsjefen.

Relatert