AMERIKANSKE EIER: Manchester United s eiere, Brian (t.v), Joel ( til høyre) og Avram Glazer (ytterst til høyre) var blant dem som sa ja til en amerikansk-inspirert Superliga i Europa.
AMERIKANSKE EIER: Manchester United s eiere, Brian (t.v), Joel ( til høyre) og Avram Glazer (ytterst til høyre) var blant dem som sa ja til en amerikansk-inspirert Superliga i Europa. Foto: Eddie Keogh

Slik ville de «amerikanisere» europeisk fotball: – Fotball-historiens største selvmål

De styrtrike klubbeierne som stod bak Superliga-prosjektet, ønsket seg en amerikansk modell og ville endre formatet fullstendig i fotballen. Blant annet vurderte de å kutte ned varigheten av en fotballkamp fra 90 til 60 minutter.

48 timer etter lanseringen ble det bråstopp for storklubbenes prestisjeprosjekt «European Super League».

– Det er ganske spektakulært. Det er det største selvmålet i fotballens historie,
Erik Thorstvedt, TV 2-ekspert

Natt til onsdag ble det som kjent bekreftet at samtlige seks engelske klubber trakk seg fra ligaen etter et voldsomt opprør fra fansen, politikere og fotballeksperter.

Etterpå falt gigantklubbenes prestisjeprosjekt sammen som et korthus.

– Folket har talt. Vi var på randen av anarki hvis dette hadde fortsatt, sa Sky Sports-ekspert Gary Neville.

– Reaksjonene var så voldsomme at hele planen kollapset etter to døgn. Det er ganske spektakulært. Superliga-prosjektet er det største selvmålet i fotballens historie, slo TV 2-ekspert Erik Thorstvedt fast.

– Mente det var rettferdig at de rikeste fikk mest

Målet med lanseringen av Superligaen var at de tolv klubbene som skulle stå som stiftere av ligaen, skulle få en enda større del av de enorme inntektene fotballen genererer fra TV-rettigheter, sponsorer og ikke minst pengene fra fansen.

Eierne ville dermed få anledning til å ta et enda større utbytte, og øke sine personlige formuer med ytterligere milliarder på sikt.

De tolv klubbene som i utgangspunktet signerte en avtale var Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Tottenham, FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Inter, Milan og Juventus. Alle skal ha skrevet en avtale som strakk seg over 23 år, før ligaen altså kollapset.

Disse tolv faste klubbene i Superligaen skulle ha fått 35 milliarder kroner på deling bare for å delta i ligaen de selv var eiere av, ifølge pressemeldingen klubbene selv sendte ut.

– Noen av klubbene mente det var helt rettferdig at de klubbene som genererer mest penger, også skulle få størstedelen av inntektene, poengterer ESPNs Gabriele Marcotti i sin analyse av hva som gikk galt under opprettelsen av Super League.

Ønsket å kopiere NBA-modellen

Frontfigur og leder for Superligaen, Real Madrid-president Florentino Pérez, bekreftet i sitt intervju på spansk TV at de ønsket en liga basert på modellen til den amerikanske basketligaen NBA.

De tolv stiftelsesklubbene, som også skulle stå som eiere av ligaen, ville ha fast plass. De resterende ville bli invitert eller kvalifisert, enten på bakgrunn av sportslige prestasjoner, eller på bakgrunn av økonomi og kommersiell verdi.

– Dette er akkurat som i basketball. I helgene spiller vi hjemlig liga (Liga ACB), og i midtukene spiller vi Euroliga
Real Madrid-president Pérez

Ifølge The Guardians anerkjente journalist Sid Lowe, ønsket Pérez og sjefene i Super League å invitere lag fra USA (MLS), Japan og Qatar med på sikt. Dette for å gjøre ligaen enda mer attraktiv i det amerikanske markedet og i Asia.

– Dette er akkurat som i basketball. I helgene spiller vi hjemlig liga (Liga ACB), og i midtukene spiller vi Euroliga, sa Pérez i det mye omtalte intervjuet der han forsvarte Superligaen på direktesendt spansk TV mandag.

Real Madrid-toppen og mangemilliardæren Pérez ønsket også å kutte varigheten av en fotballkamp, fra 90 minutter til to ganger 30 minutter, i den nye ligaen.

– Vi må analyse det, 40 prosent av ungdom mellom 16 og 24 år, er ikke interessert i fotball lenger. De sier kampene varer for lenge. Om yngre folk ikke ser kampene, er det fordi kampene ikke er interessante nok, og vi må korte ned kampene, sa han i det populære TV-programmet «El Chiringuito de Jugones»

Sannhet med modifikasjoner

Da Pèrez som frontfigur sendte ut pressemeldingen med Superliga-planene sent søndag kveld hevdet han at koronapandemien var hovedårsaken til at klubbene ville bryte ut av den europeiske fotballfamilien og starte sin egen, privateide, eksklusive liga.

– Toppklubbene har tapt enorme summer det siste året. Real Madrid har tapt 400 millioner euro på to sesonger. En måte å hente inn de tapte inntektene er å arrangere attraktive fotballkamper mellom de beste lagene, mente mangemilliardæren i intervjuet på spansk TV dagen etter pressemeldingen ble sendt ut.

Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner at det var koronapandemien som forårsaket planene om Superligaen.

Ifølge The Daily Mail møttes Liverpool-eier John Henry, Arsenal-direktør Ivan Gazidis (nå AC Milan-direktør), Manchester Uniteds administrerende direktør Ed Woodward og United-eierne Avram og Joel Glazer for å diskutere oppstarten av en eventuell Superliga på en av New Yorks dyreste restauranter, Locanda Verde, allerede i oktober 2017.

Der skal blant annen planene om en investeringsplan på 4,3 milliarder amerikanske dollar fra Woodwards tidligere arbeidsgiver JP Morgan ha blitt presentert.

– Planene om dannelsen av en Superliga er jo noe vi har lest masse om i lang, lang tid, og det var jo på en måte en varslet katastrofe. De siste 30 årene har det jo gått i den retningen, der de rikeste klubbene bare blir større og større og at de største alltid vil forsøke å berike seg selv, påpeker TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

FAKSMILIE: The Daily Mail.
FAKSMILIE: The Daily Mail. Foto: Faksmlie/The Daily Mail

Tror prosjektet er dødt, men er faren over?

Men selv om planene om en amerikansk-inspirert fotballiga i Europa foreløpig har falt sammen, gir Pérez og sine medkompanjonger på ingen som helst opp om å en gang få opprettet sin egen privateide fotballiga.

– Nå trenger ikke fansen heller å mobilisere mer
Erik Thortsvedt, TV 2-ekspert

I en kunngjøring natt til onsdag opplyste Super League-prosjektet at de vil se på muligheten for endringer. Det er ventet et møte mellom partene i løpet av onsdag ettermiddag.

– Til tross for avgangen fra de engelske klubbene, som ble tvunget til å ta en slik beslutning på grunn av presset mot dem, er vi overbevist om at vårt forslag er helt på linje med europeisk lovgivning, het det blant annet videre, og:

– Gitt dagens omstendigheter, vil vi vurdere de mest passende stegene for å revurdere prosjektet. Vi har alltid som mål å tilby supporterne den best mulige opplevelsen, samtidig som vi øker utbetalingene til hele fotballsamfunnet, avsluttet den omstridte ligaen.

TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt
TV 2-EKSPERT: Erik Thorstvedt Foto: TV 2

Siden det har også Atlético Madrid og Inter trukket seg.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt tror Superliga-prosjektet nå er lagt dødt - inntil videre.

– Dette prosjektet er nå dødt, nå har jo nesten alle klubbene sagt nei, så nå trenger ikke fansen å mobilisere mer heller, konstaterer Thorstvedt.

– Men en av de tingene som kan komme ut av dette, er at vi kanskje får bittelitt mer respekt for UEFA og FIFA, som utelukkende bare får dritt etter seg om at de er korrupte og lignende. De blir presset fra så mange kanter og skal holde dette sammen og styre videre, noe som er utrolig vanskelig. Det er en triumf for UEFA det som nå har skjedd, minner han om.

FRONTFIGUR: Real Madrids president Florentino Perez frontet den nye Superligaen
FRONTFIGUR: Real Madrids president Florentino Perez frontet den nye Superligaen Foto: Giuseppe Cacace

Fansen vil fortsette kampen

Styremedlem i Branns supporterklubb Bataljonen, Gjert Moldestad, frykter Europas største klubber kan prøve å bryte ut med sin egen liga igjen en gang i fremtiden. Eller foreta seg noen andre grep for å øke inntjeningen.

– Nå ser vi at Superligaen kom, eller de ønsket iallfall å få det til. Heldigvis kom det sterke reaksjoner, men jeg tror ikke vi skal være naive. Man skal ikke stoppe opp. Det kan godt være det kommer noe som overrasker oss enda mer om bare få år, sier han til TV 2.

– Hva frykter du?

– Det er jo nesten det verste vi kan tenke oss det. At fotballen er styrt av de aller rikeste. At vi som én gang var en del av klubbene bare blir sett på som inntekt til klubbene. At man til slutt ikke har noen som helst innflytelse.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad mener bare at Superliga-prosjektet har avslørt klubbenes megarike eieres sanne ansikt.

– Eierne i de største klubbene har med sine Superliga-planer kastet masken, og det som var bak, var ikke spesielt pent. Det var rett og slett en bekreftelse på det man egentlig har visst. Supportere, fans og publikum er støy og inntekter. Ingenting mer. Og eierne vil helst kun ha inntektene, fastslår han.

deen om en superliga har vært lansert før. Dette er hva som skjedde i løpet av drøyt to dramatiske dager da planene ble lansert i 2021.

Søndag 18. april:

* The Times og New York Times publiserer saker som beskriver en lukket superliga bestående av tolv «grunnleggere». Planene blir kjent dagen før Uefa skal presentere nytt oppsett for Champions League.

* I løpet av dagen blir det kjent at Super League skal omfatte Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Milan og Juventus.

* Ytterligere tre lag skal inviteres inn som faste medlemmer, mens fem lag skal kunne kvalifisere seg for turneringen, som skal starte «så snart som mulig».

* Klubbene skal dele på en pengepott på rundt 35 milliarder kroner, finansiert av finansgiganten JP Morgan. De tolv grunnleggerne skal dele på en «velkomstbonus» på mellom 2 og 3 milliarder kroner.

* I løpet av søndag ettermiddag reagerer fotballtilhengere særlig i England, sammen med myndigheter i flere land, mot planene. Det blir rapportert at Bayern München og Paris Saint-Germain har sagt nei til å være med.

* Sent om kvelden blir planene om en lukket liga bekreftet av klubbene, og det blir kjent at Real Madrids president Florentino Pérez og Juventus' Andra Agnelli fører an som styreleder og nestleder i Super League.

19. april:

* Representanter for superligaklubbene begynner å forlate den europeiske klubborganisasjonen ECA, og ledelsen i Super League tar rettslige skritt for å hindre sanksjoner fra Uefa og Fifa.

* Uefa-president Aleksander Ceferin fordømmer prosjektet og snakker om superligaen som en «eksklusiv, grådig gruppe». Han sier at spillere i superligaklubbene vil bli nektet deltakelse på respektive landslag.

* Den britiske regjeringen sier den vil gjøre alt for å stoppe opprettelsen av superligaen.

* Fotballfans, trenere og ledere i flere land går hardt ut mot planene. Fotballpresident Terje Svendsen sier det vil være et brudd på solidariteten i fotballen.

* Liverpools Jürgen Klopp, og senere flere trenerkollegaer fra Super League-klubbene, sier han ikke visste om planene, men at han er imot den lukkede ligaen.

* Sent om kvelden mandag blir Florentino Pérez intervjuet på spansk TV, der han forsvarer superligaen som nødvendig for å redde økonomien i de største klubbene.

20. april:

* Everton, som ikke er en del av superligaen, fordømmer planene som «arrogante».

* Fifa-president Gianni Infantino slutter rekke med Uefa og fordømmer initiativet om opprettelsen av Super League.

* Det kommer rapporter om at særlig Chelsea og Manchester City har begynt å få kalde føtter. City-trener Pep Guardiola uttrykker sinne over en utbryterliga der «suksess allerede er garantert».

* Om ettermiddagen samles Chelsea-fans utenfor Stamford Bridge før kampen mot Brighton for å protestere mot superligaen.

* Manchester City blir like før kl. 22.30 den første klubben som offisielt bekrefter at de har iverksatt prosedyrer for å trekke seg ut av superligaprosjektet.

* Like før midnatt følger Arsenal, Tottenham, Manchester United og Liverpool etter. «Vi gjorde en feil, og vi beklager», heter det i uttalelsen fra Arsenal.

21. april:

* Natt til onsdag bekrefter også Chelsea – den første klubben til å trekke i bremsen – at den ikke vil være en del av prosjektet.

* Samtidig går Super League ut med en bekreftelse på at superligaen – slik den ble foreslått – ikke vil se dagens lys. Ledelsen bedyrer at planene ikke er skrinlagt, men sier at tiden framover vil bli brukt til å «restrukturere prosjektet».

* Uefa-president Ceferin, den britiske regjeringen og en lang rekke andre aktører uttrykker lettelse over Super League-prosjektet er skrinlagt i sin nåværende form.

(Kilder: NTB, The Independent, The Guardian)

Relatert