SJEF: Juventus-sjef Andrea Agnelli har vært med på å lage den nye Champions League-strukturen. Søndag gjorde han helomvending da han stod frem som en av lederne bak forslaget om Super League.
SJEF: Juventus-sjef Andrea Agnelli har vært med på å lage den nye Champions League-strukturen. Søndag gjorde han helomvending da han stod frem som en av lederne bak forslaget om Super League. Foto: Miguel Medina

Kompisen gikk bak ryggen på UEFA-sjefen: – En slange

UEFA-president Aleksander Čeferin er gudfar til Juventus-sjef Andrea Agnellis datter. Det skal ikke ha hindret sistnevnte i å dolke Čeferin i ryggen. Nå kan Superliga-klubbene bli kastet ut av Champions League allerede fredag.

Natt til mandag ble det bekreftet at noen av Europas største fotballklubber har signert et forslag om å bryte ut fra Det europeiske fotballforbundets turneringer for å delta i Superligaen.

Den nye turneringen skal sikre 20 klubber større inntekter enn hva de får inn gjennom Champions League og Europa League.

Foreløpig er det tolv klubber som har signert forslaget, men planen til pådriverne er at det totalt skal være 20 lag med. Det vil være 15 faste medlemmer, mens fem lag kan kvalifisere seg for å være med.

Uefa: – Får ikke spille i EM og VM

Det tok ikke lang tid før reaksjonene kom både fra forbund og supportere. Majoriteten av supporterne raser. Det samme gjør klubb-legender og eksperter. UEFA har også vist sin misnøye og kommet med sterke advarsler om sanksjoner.

President Aleksander Čeferin, generalsekretær Theodore Theodoridis og hans assistent Giorgio Marchetti holdt mandag en digital pressekonferanse. Der fikk bare utvalgte redaksjoner tilgang. Planen var å slippe nyheter rundt europacupene.

– Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. UEFA og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin med klar adresse til Superligaen.

– Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM.

– Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innbitt innlegg i starten av mediemøtet.

– Forventer at klubbene blir kastet ut av CL på fredag

Fredag skal det foregå et ekstraordinært møte i UEFA. Nå er det en reell sjanse for at de tre Champions League-semifinalistene Real Madrid, Manchester City og Chelsea kan bli kastet ut av turneringen.

– Klubbene skal ut, og det forventer jeg skjer på fredag, og så får man se hvordan man får ferdigspilt Champions League, sier Jesper Møller, president i Det danske fotballforbundet og medlem av UEFAs eksekutivkomité, til danske DR.

I så fall vil Paris Saint-Germain være den eneste klubben igjen i turneringen.

Møller mener at spillerne til Superliga-klubbene også kan forlate klubbene gratis.

– Jeg mener at kontraktene bortfaller automatisk når klubbene melder seg ut (av UEFAs turneringer). Da er spillerne fristilte og kan velge å spille i en klubben som er en del av det solidariske og fellesskapet – vårt pyramidesystem, sier Møller.

Slakter kompisen etter dolkestøtet

Real Madrid-president Florentino Peréz og Juventus-sjef Andrea Agnelli skal sammen med de amerikanske eierne til Liverpool, Manchester United og Arsenal være blant de som har jobbet hardest for å få gjennom forslaget.

Andrea Agnelli har vært leder av Den Europeiske Klubbforeningen (ECA) hvor han de siste årene har vært med på å jobbe på en ny Champions League-struktur. Etter planen skulle restruktureringen legges frem mandag. Derfor kom det som en stor bombe på UEFA at utbryterne søndag kveld slapp pressemeldingen om Super League.

Senest i mars uttalte Agnelli at det nye Champions League-formatet nærmet seg ferdigstilt og at det var veldig nær den ideelle Champions League.

Agnelli skal også ha hatt et tett vennskap til UEFA-president Aleksander Čeferin. Sistnevnte skal være gudfar til et av Agnellis barn. Nå står de to fotball-toppene på hver sin side i krigen.

– Vi visste ikke at vi hadde slanger som jobbet tett med oss, men nå vet vi det, sier Čeferin på mandagens pressekonferanse.

– Jeg vil ikke bli for personlig, men jeg har aldri sett en person som har løyet så mye og konsekvent som ham. Jeg snakket med ham på lørdag og han sa at det bare var rykter, at ingenting var i gjære. Så slo han av telefonen.

Flere italienske medier, blant dem Tuttosport, meldte tidlig mandag at Čeferin skal føle seg dolket i ryggen av Agnelli. Journalist i New York Times, Tariq Panja, melder det samme på Twitter.

Uttalelsene på pressekonferansen etterlater ingen tvil.

Også Manchester United-direktør Ed Woodward får det glatte lag av sloveneren.

– Woodward ringte meg sist torsdag for å si at han var fornøyd med de nye reformene og det eneste han ønsket å prate om var FFP.

Manchester Uniteds eier med på ledersiden

Glazer-familien som eier Manchester United er representert i Super League-ledelsen. Joel Glazer har sammen med Agnelli fått rollen som nestleder.

– Gjennom å samle verdens største klubber og spillere sammen for å spille mot hverandre gjennom sesongen, vil Superligaen åpne et nytt kapittel for europeisk fotball. Det vil sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse og økt økonomisk støtte til resten av fotballpyramiden, skrev Glazer i søndagens pressemelding.

SELFIE: Manchester United-sjefene Joel og Avram Glazer tar en selfie sammen med United-manager Ole Gunnar Solskjær.
SELFIE: Manchester United-sjefene Joel og Avram Glazer tar en selfie sammen med United-manager Ole Gunnar Solskjær. Foto: Carl Recine

Manchester United brøt ifølge Sky Sports ut av Den europeiske klubbforeningen (ECA) mandag. Manchester United-direktør Ed Woodward har også forlatt sine roller i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja skal United-toppen forrige fredag ha sittet i et UEFA-møte og godkjent den nye Champions League-planen.

Senest i oktober uttalte Woodward at Manchester United distanserte seg fra planene om en superliga.

– Jeg så rapportene om det og jeg vet ærlig talt ikke hvor historien kommer fra, det er egentlig ingenting å si fra vår side.

– Vi er engasjert med jevne mellomrom gjennom min rolle i ECA, der snakker vi om potensielle endringer i Champions League fra 2024. Det er de samtalene vi er aktive parter i, sa Woodward.

Manchester United-legenden Gary Neville var tidlig ute med sterk kritikk av klubben i hans hjerte.

– Det er blitt fordømt og det med rette. Jeg har vært Manchester United-fan i 40 år og dette er virkelig kvalmende. De som gjør meg mest kvalm er Liverpool og Manchester United. De sier «You’ll never walk alone» og er dannet av arbeidsfolk, og så skal de bryte ut i en egen konkurranse der de ikke kan rykke ned?

– Det er en skam uten like. Vi må kjempe tilbake makten fra disse klubbene, sa en tydelig frustrert Neville under Sky Sports sending søndag.

ECA har over 200 medlemsklubber, men mandag har de fleste medlemmene fra Super League-klubbene forlatt organisasjonen.

Klopp viste misnøye mot Super League-planer i 2019

Ryktene om en superliga har florert i mange år. Da Liverpool-sjef Jürgen Klopp fikk spørsmål om en slik turnering i 2019 var han klar i sin tale.

– Jeg håper denne Superligaen aldri vil oppstå, sa Jürgen Klopp i et intervju med Kicker i 2019.

– Selvfølgelig er det økonomisk viktig, men hvorfor skal vi lage et system hvor Liverpool møter Real Madrid i ti strake år? Hvem ønsker å se det hvert år?

Den Liverpool-baserte avisen Liverpool Echo, har mandag skrevet et åpent brev til Liverpools eiere. Der skriver de at det kan se ut som om at eierne er i ferd med å rive opp 70 års europeisk tradisjon. Avisen er svært skeptiske til at klubbens eiere enn så lenge har vært tyst om planene deres.

Det er fortsatt usikkert om klubbenes trenere har vært involvert i prosessen, eller om avgjørelsen er tatt på bakrommet av sjefene.

Etter Uniteds seier mot Burnley uttalte Ole Gunnar Solskjær at han hadde fått nyheten søndag.

– Jeg har sett nyheten og spekulasjonene om dette i dag tidlig. Mitt fokus har vært på denne kampen og jeg fikk nyheten i dag også, sa Solskjær til Sky Sports.

– Jeg må sette meg ned og se på hva dette er.

REAGERER: Liverpool-supportere hang mandag opp disse bannerne utenfor Anfield.
REAGERER: Liverpool-supportere hang mandag opp disse bannerne utenfor Anfield. Foto: Carl Recine

De spanske klubbene må trolig ha støtte fra supporterne

Florentino Peréz som har fått rollen som direktør for Super League

– Real Madrid er eid av medlemmene, selv om det i dag ikke ser slik ut. Det har ikke vært et valg i klubben siden 2006. Den økonomiske krisen har definitvt vært en trigger for at Real Madrid har vært med å lede dette prosjektet. Men om vi skal se på den teoretiske delen av dette, så må alle medlemmene ha rett til å komme med sin mening gjennom en folkeavstemming, før man tar en avgjørelse, sier den spanske journalisten Luis Millan til TV 2.

Det samme gjelder Barcelona. Atlético Madrid er eid av Gil-familien, noe som gjør at de ikke er medlemsstyrt som de to andre spanske lagene.

– Katastrofe-årene til deres forrige president Josep Maria Bartomeu og koronakrisen har sørget for at klubben har en helt ellevill gjeld. I likhet med Real Madrid vil det være logisk at Barca åpner opp for en folkeavstemming for å finne ut hva medlemmene mener om forslaget, sier Millan.

TV 2s La Liga-ekspert Guillem Balagué er ikke i tvil om hva som ligger bak planene om en superliga.

– Utviklingen er en konsekvens av at sporten har havnet i hendene på kapitalister, sier TV 2s La Liga-ekspert Guillem Balagué.

Relatert