Tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher (t.v.) langer ut mot planene til gamleklubben. Her med Sadio Mané.
Tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher (t.v.) langer ut mot planene til gamleklubben. Her med Sadio Mané. Foto: Phil Noble

Superliga-planene får kraftig kritikk: – Det er et svik

Eksperter, supportere og tidligere spillere langer ut mot Superliga-klubbene.

Sent søndag kveld gikk tolv europeiske storklubber ut og bekreftet planene om å danne en ny Superliga med plass til 20 lag.

Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Inter, Juventus, Milan, Barcelona, Atlético Madrid og Real Madrid vil dermed bryte ut av Champions League og heller danne sin europeiske superliga med to grupper på ti lag.

Totalt skal det være 20 medlemsklubber i den nye superligaen, 15 av dem faste. Superligaen ønsker å arrangere sine kamper i midtuken for at klubbene skal kunne delta i hjemlig liga i tillegg. Superligaen skal også følge en sluttspillmodell.

Bayern München og Paris Saint-Germain ønsker ikke å være med.

– Dette er kapitalismens logikk med mindre risiko og større inntekter. Utviklingen er en konsekvens av at sporten har havnet i hendene på kapitalister, sier TV 2s La Liga-ekspert Guillem Balagué.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og Premier League har gått ut med kraftige advarsler om utkastelse dersom planene blir realisert.

– Real Madrid-president Florentino Pérez står bak hele prosjektet. Han har samme visjon som Santiago Bernabéu, den berømte presidenten til Real Madrid, som startet europacupen i sin tid. Det var en total forandring av fotballen. Pérez gjør dette fordi han ser et tomrom i markedet og at det er rom for en større turnering, mener Balagué.

Carragher: – Et svik

Tidligere Manchester United-spiller Gary Neville raste mot planene direkte på Sky Sports søndag. Fotballeksperten mente klubbene måtte bli trukket i poeng av Premier League som straff.

Neville er ikke den eneste tidligere fotballspilleren som reagerer.

– Å bli en del av den europeiske superligaen er ille nok i seg selv, men at Liverpool tilsynelatende har en ledende rolle i å true sportens konkurranseidealer er et svik mot fotballens arv, skriver tidligere Liverpool-stopper Jamie Carragher i sin spalte i The Telegraph.

Supportergrupper i England har også vist sin avsky mot Superliga-planene.

– Dette handler om penger og grådighet. Det høres ikke bra ut. La oss håpe at det blir stoppet fordi dette er ren grådighet. Det snakkes om de største klubbene i verden. Bayern München er blant disse, men de er imot. Det er en start, sier tidligere Manchester United-kaptein Roy Keane på Sky Sports.

– Dette er en fullstendig mangel på forståelse av sporten, våre tradisjoner, hva vi elsker med fotball og hva vi føler når vi ser og spiller fotball, sier tidligere Liverpool- og Fulham-spiller Danny Murphy til BBC.

Wikestad: – En fortsettelse

Superligaen ble diskutert i en ekstrasending på tv2.no søndag kveld.

– UEFA og alle aktører har også seg selv litt å takke, for helt siden 80-tallet og starten av 90-tallet har fotballen, nasjonale ligaer, europeisk fotball og landslagsfotball vært drevet av penger, profitt, griskhet og hvordan tyne ut mest mulig penger at det som blir kalt et produkt, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

– Dette er en fortsettelse av det som har vært, og det har alle skyld i, også vi som aktører i dette. Det må vi være veldig klare på. Dette har blitt drevet av et jag av penger og maksimering av profitt i enhver sammenheng. Det har også en pris, fortsatte Wikestad.

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt liker ikke Superligaen, men synes situasjonen er interessant.

– Før klubbene hadde kommet ut med en pressemelding mobiliserte UEFA noe enormt og truet med utkastelse av hjemlig liga og at spillerne ikke får spille på sine respektive landslag. De liner opp store kanoner, og det blir spennende å se hvem som vinner denne maktkampen, sier Thorstvedt.

Relatert