TAR DEL: Real Madrid og Liverpool er blant lagene som skal være interessert i å ta del i superligaen.
TAR DEL: Real Madrid og Liverpool er blant lagene som skal være interessert i å ta del i superligaen. Foto: Franck Fife

Raser mot storklubbers superliga-planer

Både UEFA og Premier League går hardt ut mot storklubbenes planer.

Tidligere søndag meldte storavisen New York Times at flere storklubber er blitt enige om å gå sammen om en ny superliga, noe det er blitt ryktet om i lang tid.

Les mer om formatet til den planlagte superligaen og hvilke klubber som er med her.

Sky Sports erfarer at en kunngjøring kan komme søndag kveld.

Mister et element i fotballen

TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg er sterkt kritisk til en lukket superliga.

– Det strider mot de grunnleggende prinsippene som fotballen er bygget på, sier Berg.

– En slik liga vil fjerne det sentrale elementet om at «alt kan skje». Klubbene som ønsker dette sender et endelig signal om at fotball ikke er idrett, men business. I tillegg vil det ødelegge for den lokale rivaliseringen, utdyper hun.

Berg mener de nasjonale ligaene er fundamentet i klubbfotballen.

– Man vil ikke lenger ha historier med klubber som jobber seg oppover til toppen i divisjonssystemet, sier eksperten, og viser til Leicester, Atalanta og Granada som senere eksempler.

Forbundene i harnisk

UEFA går hardt ut mot planene. I en uttalelse skriver Det europeiske fotballforbundet at de vil stå sammen med flere forbund, i tillegg FIFA, om å stoppe «dette kyniske prosjektet».

– Et prosjekt som baserer seg på egeninteressen til noen få klubber i en tid samfunnet trenger samhold mer enn noen gang, kaller UEFA det.

– Vi vil vurdere alle midler som er tilgjengelige for oss, på alle nivåer, både juridisk og fra et sportslig perspektiv for å forhindre at dette skjer, skriver UEFA.

De truer også med at klubbene det gjelder vil bli utestengt fra alle turneringer på både nasjonalt og internasjonalt nivå. I tillegg kan spillerne deres bli nektet å spille for landslagene deres, skriver UEFA.

Også Premier League har uttalt seg om saken. De fordømmer forslaget, og mener at en superliga vil knuse mindre klubbers drøm om å klatre oppover på fotballpyramiden.

– En europeisk superliga vil undergrave appellen til spillet, og ha en svært ødeleggende påvirkning på umiddelbare og fremtidige utsikter til Premier League og dets medlemsklubber, skriver Premier League i en pressemelding.

Ikke alle er med på leken

I Tyskland motsetter de seg superligaplanene.

– Den økonomiske interessen til noen få toppklubber i England, Italia og Spania burde ikke lede til avskaffelsen av den etablerte strukturen i europeisk fotball. Det ville vært uansvarlig å gjøre uopprettelig skade på de nasjonale ligaene, som er grunnmuren til europeisk, profesjonell fotball, sier Bundesliga-direktør Christian Seifert.

Mina Finstad Berg synes det er oppløftende at de nasjonale ligaene, UEFA og FIFA tydelig tar avstand fra initiativet.

– Man kan tenke seg at klubbene som går inn i en slik liga vil bli kastet ut av klubbturneringer og at spillerne kan nektes å spille internasjonale mesterskap. Det er tydelige signaler, som jeg er glad for å se, sier hun.

TV 2s ekspert Erik Thorstvedt spår hard kamp mellom klubbenes initiativ og allerede eksisterende forbund.

– Dette er krig. Nå braker det løs om hva som kommer til å skje. UEFA og FIFA kjører på med alt de har av motkrefter for å få stoppet dette, sier Thorstvedt.

PSG, Bayern München, Borussia Dortmund har sammen med andre klubber avslått å forlate sine hjemlige ligaer til fordel for en superliga.

UEFA skriver i sin uttalelse at de er spesielt takknemlig for de franske og tyske klubbene som har sagt nei til å være med på dette.

– Burde trekke poeng

Mikel Arteta ble spurt om superligaplanene etter kampen mot Fulham. Han hevdet at han ikke har noen kjennskap til planene.

På direkte spørsmål om han var klar over at Arsenal ble koblet til planene, svarte han: – Nei.

Også Ole Gunnar Solskjær fikk spørsmål om saken i etterkant av seieren mot Burnley.

– Jeg har sett nyheten og spekulasjonene om dette i dag tidlig. Mitt fokus har vært på denne kampen og jeg fikk nyheten i dag også, sier Solskjær til Sky Sports.

Manchester United-sjefen legger til at han ikke kjenner til alle detaljene.

– Jeg må sette meg ned og se på hva dette er, legger han til.

Sky Sports-ekspert Gary Neville mener dette oppstyret allerede burde få konsekvenser.

UENIG: Gary Neville er sterk motstander av en superliga.
UENIG: Gary Neville er sterk motstander av en superliga. Foto: Glyn Kirk

– De (Premier League) burde trekke poeng fra alle de seks klubbene som har signert på dette. Å gjøre dette underveis i en sesong. Det er en vits, mener Neville.

Den tidligere United-spilleren stiller seg kritisk til at lag som Arsenal angivelig skal delta.

– European football league. Er Arsenal med i det? De har akkurat spilt uavgjort mot Fulham.

I kjølvannet av CL-endringer

Mandag kan det bli vedtatt at UEFA går for drastiske endringer av Champions League.

Endringene i turneringen som UEFA skal vedta mandag gjøres for å forhindre nettopp dette. Gruppespillet skal etter planen utvides fra 32 til 36 klubber, som samles i en gruppe.Løsningen som er skissert innebærer at hver lag møter ti kamper, fem hjemme og fem borte, mot ti forskjellige lag.

De åtte beste går direkte til åttedelsfinale, mens lagene fra 9. til 24.-plass spiller playoffkamper der vinneren går til åttedelsfinale, og taperen til Europaligaen. De tolv klubbene som ender sist i den store gruppa, ryker ut.

Det nye formatet vil gi langt flere kamper. I gruppespillet blir det 180 kamper i stedet for 96. Totalt øker antall kamper i turneringen fra 125 til 225.

Klubber som Barcelona og Real Madrid er eid av medlemmene, og vil trolig trenge støtte fra tusenvis av deres supportere for å delta. Det samme gjelder for tyske klubber. Man kan forvente stor uenighet fra supportere, ettersom flere supportergrupper allerede har ytret misnøye til en slik avgjørelse.

Relatert