SLAG I TRYNET: Maren Lundby må vente enda et år på å få drømmen oppfylt.
SLAG I TRYNET: Maren Lundby må vente enda et år på å få drømmen oppfylt. Foto: Terje Pedersen

Nytt nei til skiflyging for hoppjentene: – Et slag i trynet

Nedslående beskjed for Maren Lundby og de norske hoppjentene.

– Jeg ble veldig skuffet. Jeg er veldig overrasket over at så mange av de store nasjonene stemte nei, skriver Lundby i en SMS til TV 2.

Lagvenninne Eirin Maria Kvandal stemmer i.

– Synes det er veldig trist. Det er et nytt slag i trynet. Jeg hadde på sett og vis forventet det og skal ikke si at jeg er overrasket, sier 19-åringen til TV 2.

Konkurrent visste ikke at egen nasjon sa nei

Skiflygings-VM i Vikersund og ombygging av bakken i Granåsen fører til at Raw Air neste år vil arrangeres med renn bare i Lillehammer og Holmenkollen.

Det er klart etter lørdagens kalendermøte i FIS. På møtet var Norge nær å få støtte for forslaget om å arrangere skiflyging for kvinner i Vikersund, men kvinnene må vente litt til på det gjennombruddet. Sju av de 16 stemmeberettigede støttet Norges forslag om verdenscup for kvinner i Vikersund.

Dagbladet omtalte saken først.

– Dette er jo en avstemning. Sju var for og ni imot. Greit nok det, men jeg har snakket med utøvere fra både Østerrike, Tyskland, Slovenia og Japan som har sagt til meg at de vil hoppe, forteller Lundby til TV 2.

– Da jeg snakket med en av de slovenske jentene i dag, visste hun ikke engang at Slovenia hadde stemt nei. Det sier litt om kommunikasjonen der ute. Jeg tror lederne må ønske å lytte litt mer til utøverne også, samtidig som at utøverne i de andre landene må være flinke til å informere sine ledere om hva de ønsker. Da tror jeg avstemningen ville sett annerledes ut. Jeg skulle ønsket litt mer engasjement for å få til ting, fortsetter hun.

– Jeg vet også at et flertall av trenerne er for. Og er det noen som kjenner utøverne godt, så er det dem, påpeker totningen.

Neste år, sa du?

Lundby svarer syrlig på spørsmål om hun har tro på å få ja ved neste mulighet.

– Jeg har fått høre neste år siden 2017, så da blir det sikkert neste år da, skriver hun.

Lagvenninna Kvandal tok i sitt andre verdenscuprenn en svært overraskende seier 24. januar 2021. Før hun senere i sesongen falt stygt i Hinzenbach, da røk både korsbånd og leddbånd. Kvandal er likevel klar på hva hun ønsker når hun er tilbake.

– Jeg vil at vi skal komme oss opp i skyflygningsbakkene så fort som mulig, det er det hele hopp-Norge drømmer om. Når Norge jobber så hardt er det kjipt å møte denne motstanden fra utlandet.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen forklarer i en pressemelding fra hoppforbundet at han tror det vil skje neste år.

– Dessverre fikk vi ikke med oss nok nasjoner til skiflyging for kvinner i 2022, men jeg er sikker på at det kommer i 2023. Norge har gjort det vi kunne i denne omgang. Det har vært en veldig ryddig prosess, og vi må respektere at det er noen ulike synspunkter. Jeg forstår skuffelsen over at det ikke blir skiflyging for kvinner i 2022, men så lenge jeg opplever at vi får legge fram våre argumenter uten å bli sablet ned, så tenker jeg at vi er kommet et steg videre, mener Bråthen.

– Synes synd på dem

Halvor Egner Granerud, verdens beste mannlige hopper, reagerer med skuffelse på nyheten om at hans kollegaer ikke får sjansen neste år heller.

– Jeg synes jo synd på dem, egentlig. Jeg synes de har fortjent å få prøve seg og finne ut hvordan det er. Jeg synes det var leit, og hadde håpet at det skulle løsne nå, sier Granerud til TV 2.

– Jeg synes jo at de beste hopper mer enn godt nok. Jeg føler at jeg har sluttet å bli overrasket. Det tok i overkant lang tid å få stor bakke, for eksempel, på programmet òg, fortsetter han.

Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud mener at kollegaene hadde fortjent å få sjansen.
Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud mener at kollegaene hadde fortjent å få sjansen. Foto: Srdjan Zivulovic

Lang kamp

Med Lundby i spissen har de kvinnelige hopperne i lang tid kjempet om å få konkurrere under like vilkår som herrene. Først i år fikk de hoppe i stor bakke under et verdensmesterskap. Der stakk Lundby av med gullet.

I fjor uttalte renndirektør i FIS, Sandro Pertile, til VG at det ut ifra et teknisk synspunkt kun er noen få kvinner som er i stand til å hoppe skiflyging. Det skapte reaksjoner, deriblant fra tidligere verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren.

– Jeg er enig med Maren i at nå begynner det å bli på tide. Jeg mener at det hadde vært et veldig godt bidrag til idretten vår som helhet, og de har bevist at de er mer enn gode nok. Kvinnene har fått beskjed lenge om at de bare de blir bedre, og lager et bedre produkt, så skal de få lov, sa han til TV 2 i fjor.

Kvandal er også uenig i påstandene som hevder at kvinnene ikke er gode nok.

– Det blir snakket mye om, og det mener jeg er feil. Jeg tenker det å starte med et mindre antall hoppere hadde vært veldig fint. Vi har bevist at vi kan hoppe i store bakker. De beste er gode nok. Kanskje er ikke de førti beste gode nok, men vi er i hvert fall 15-20 kvinner som er i stand til å hoppe i skiflygingsbakkene, forklarer Kvandal til TV 2.

Herrene avslutter sesongen med å fly

Det ble besluttet å arrangere flere felles rennhelger i hopp for kvinner og menn, og kvinnene får sjansen i storbakken i Willingen sammen med mennene rett før vinterlekene i Beijing.

Kvinnenes verdenscupsesong starter i Lillehammer, mens begge kjønn skal i aksjon i Raw Air i Lillehammer og Holmenkollen. 2022 blir et unntaksår for den norske hoppturneringen som følge av VM i Vikersund og bakkeombyggingen i Granåsen.

Tre helger med skiflyging runder av sesongen for menn. Etter VM i Vikersund er det renn i både Oberstdorf og Planica.

Relatert