FÅR TRENE: Stabæk er blant klubbene som nå kan starte opp igjen med fellestreninger.
FÅR TRENE: Stabæk er blant klubbene som nå kan starte opp igjen med fellestreninger. Foto: Terje Pedersen

Toppidretten får unntak

Gode nyheter for toppidretten. Kulturminister Abid Raja (V) bekrefter at regjeringen vil gi fritak fra koronarestriksjonene.

Det er idrettsutøvere i områdene underlagt smittevernsnivå 5A som nå får unntak.

Det bekrefter kulturminister Abid Raja og Norges Fotballforbund overfor NTB. VG var først ute med å melde om unntaket.

Gjelder fra kl. 16

Kulturminister Abid Raja (V) forteller at lettelsene vil tre i kraft samtidig som det avholdes en pressekonferanse tirsdag ettermiddag kl. 16.

Det betyr at samtlige klubber i toppfotballen kan gjenoppta sine treninger.

– Jeg er veldig glad for å meddele at gis det åpning for organisert trening for toppidrettsutøvere. For fotballen begrenses dette til de to øverste divisjonene for kvinner og menn. Ellers er det all organisert toppidrett, altså utøvere definert av Norges idrettsforbund til å ha idretten som sitt hovedvirke. De må selvsagt følge sine smittevernprotokoller, sier Abid Raja til VG.

Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm sto dermed i en situasjon der de ikke kunne starte opp med fellestreninger før 26. april.

Nå får altså toppfotballen det ønskede unntaket fra tiltaksnivå A, under forutsetning av at den oppdaterte smittevernprotokollen følges.

Åpner for treningskamper

Toppfotballen får altså det ønskede unntaket fra tiltaksnivå A, under forutsetning av at den oppdaterte smittevernprotokollen følges.

Det baner også vei for treningskamper. Det har det heller ikke vært tillatt å gjennomføre den siste tiden. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bekreftet på en pressekonferanse tirsdag at det vil åpnes for treningskamper i toppfotballen fra førstkommende fredag.

– Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi åpner opp for dette, og regjeringen støtter det, sa Ropstad.

Det vil imidlertid være begrensninger for gjennomføring av treningskampene. Regjeringen ønsker minst mulig geografisk mobilitet, og i kommuner som er omfattet av de strengeste tiltakene, vil kun spillere, støtteapparat og dommere kunne være til stede.

Beslutning i mai

Eliteserien skulle opprinnelig ha startet 5. april, men måtte utsettes som følge av strenge smitteverntiltak. Nå går det altså mot åpningskamper 8. og 9. mai.

Ropstad sier at en endelig beslutning om seriespill i de to øverste divisjonene for hvert kjønn tas i starten av mai. Da vil det samtidig komme en beslutning for treningskamper innendørs i andre idretter.

Dette gjelder serier der spillerne har dette som heltidsjobb, for eksempel håndball. Håndballen vil dermed altså kunne få klarsignal til treningskamper i starten av mai, men ikke for kamper.

Holder seg til start-planen

Eliteserie-starten er skjøvet på flere ganger, og etter planen skal man starte med de første kampene 8. og 9. mai.

– Vi er svært takknemlig for unntaket fra det strengeste tiltaksnivået. Det betyr at vi kan starte opp med seriespill i toppfotballen som planlagt, etter en periode med forberedelser og treningskamper, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB tidligere tirsdag.

En avklaring om når man kan starte med treningskamper er ventet å komme fredag.

– Vi holder også prognosen med treningskamper, men detaljene vil partilederne gi en orientering om klokken 16 i dag. Og vi har en plan om å forsøke å holde ambisjonen om seriestart, sa Raja til NTB tidligere tirsdag.

Forsiktig gjenåpning av breddeidretten

Voksne utøvere i breddeidretten vil kunne trene organisert utendørs fra kommende fredag. Innendørs er det fortsatt ikke anbefalt å trene for de over 20 år.

Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde på en pressekonferanse tirsdag at trinn 1 i den nasjonale gjenåpningsplanen vil gjelde i breddeidretten fra kommende fredag.

Det innebærer at voksne utendørs kan drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand. Innendørs anbefales det fortsatt ikke å drive organisert aktivitet.

Barn og unge under 20 år kan fortsatt trener og delta på fritidsaktiviteter. De har også unntak fra énmetersregelen. Dette gjelder ikke i kommuner med strengere tiltak enn de nasjonale, slik det for eksempel er i en rekke kommuner i Viken fylke nå.

Relatert