Far, sønn og datter kjemper om samme OL-billett

Geir Gulliksen kan bli tidenes nest eldste norske OL-deltaker, men først må 61-åringen knuse barnas OL-drøm.

Geir Gulliksen kan se tilbake på én OL-deltakelse, tre VM-deltakelser, seks EM-deltakelser og fulgte senest opp med:

– Same procedure as every year, sa han han vant sitt ellevte NM-gull i sprangridning i fjor.

61-åringen har vært en av Norges beste sprangryttere siden han debuterte som konkurranserytter i 1975 og har flere gode internasjonale topplasseringer.

I fjor kom høydepunktet da han vant Norges første verdenscupseier i sprangridning gjennom tidene da han vant verdenscupfinalen i Stockholm foran 25 000 tilskuere.

– Det var fantastisk. Det var 28 gangen jeg deltok på stevnet. Det var helt utrolig stemning og det er det største man kan oppleve som rytter. Ikke bare for Geir Gulliksen, men for alle toppryttere, sier han, som falt av hesten som ble skremt rett før æresrunden:

Geir Gulliksen of Norway falls of his horse Groep Quatro while riding a lap of honour, after winning the FEI Jumping World Cup competition during Gothenburg Horse Show, at Scandinavium in Gothenburg, Sweden February 23, 2020. Picture taken February 23, 2020. TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.
Geir Gulliksen of Norway falls of his horse Groep Quatro while riding a lap of honour, after winning the FEI Jumping World Cup competition during Gothenburg Horse Show, at Scandinavium in Gothenburg, Sweden February 23, 2020. Picture taken February 23, 2020. TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. Foto: Tt News Agency
Geir Gulliksen of Norway and his horse Groep Quatro are seen after winning the FEI Jumping World Cup competition during Gothenburg Horse Show, at Scandinavium in Gothenburg, Sweden February 23, 2020. Picture taken February 23, 2020. TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall via REUTERS      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.
Geir Gulliksen of Norway and his horse Groep Quatro are seen after winning the FEI Jumping World Cup competition during Gothenburg Horse Show, at Scandinavium in Gothenburg, Sweden February 23, 2020. Picture taken February 23, 2020. TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. Foto: Tt News Agency
Geir Gulliksen of Norway falls of his horse Groep Quatro when he rides a lap of honor after winning the FEI Jumping World Cup competition a the Gothenburg Horse Show at Scandinavium in Gothenburg, Sweden, Sunday Feb. 23, 202. (Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP)
Geir Gulliksen of Norway falls of his horse Groep Quatro when he rides a lap of honor after winning the FEI Jumping World Cup competition a the Gothenburg Horse Show at Scandinavium in Gothenburg, Sweden, Sunday Feb. 23, 202. (Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP) Foto: Bjorn Larsson Rosvall

Må knuse hverandres OL-drømmer

Nå kan Gulliksen bli tidenes nest eldste norske OL-deltaker i OL i Tokyo i sommer, men da må han knuse barnas OL-drømmer på veien.

- Det opptar ikke tiden min. Det med alder føler jeg ikke noe særlig ved. Selv om jeg er 61 år føler jeg ikke at jeg er slik jeg trodde 61-åringer var da jeg var ung, svarer han på spørsmål om tidenes nest eldste norske OL-deltaker.
- Det opptar ikke tiden min. Det med alder føler jeg ikke noe særlig ved. Selv om jeg er 61 år føler jeg ikke at jeg er slik jeg trodde 61-åringer var da jeg var ung, svarer han på spørsmål om tidenes nest eldste norske OL-deltaker. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Det er heldigvis ikke vi som tar ut plassen. Den som har best mulighet til å gjøre det bra må dra - uansett hvem det er, svarer han diplomatisk.

For 61-åringen er på longlisten til Norges Rytterforbund, og sammen med datter Victoria og sønn Johan-Sebastian, og tre andre ryttere, kjemper alle seks om den samme OL-billetten i sprangridning.

– Det er en spesiell og unik situasjon. Det er vanskelig, men vi klarer det på en bra måte og vi er fremdeles venner, ler sønn og bror Johan-Sebastian.

– Det er ikke så ille som i Formel 1 hvor man må slippe frem andre. Her prøver vi å kjempe om plassen. Hvis èn av oss blir valgt og kan representere Norge blir vi fornøyd, sier Geir og innrømmer samtidig:

– Men det er klart at det ikke er noe gøy for den som er veldig nære, men ikke får være med. Det blir nok litt surt hvis det er veldig jevnt.

Og for øyeblikket er det datter og søster Victoria som har best resultater å vise til så langt i år og dermed er i førersetet for OL-plassen.

– Man har selvfølgelig mest lyst til å ri selv, men man håper på at en i familien får dra og at man gjør det bra, sier hun, før pappa Geir skyter inn:

– Men det er heldigvis ikke i dag det er OL-uttak. Vi har ikke hatt konkurranser enda, så hun skal få kjørt seg når vi kommer i gang.

Hestepandemi

I fjor var trioen, som alle kan få sin individuelle OL-debut i sommer, langt nede da OL ble utsatt, og i år preges OL-forberedelsene av få konkurranser som følge av pandemien.

I tillegg var det et stort utbrudd av et nevrologisk og alvorlig herpesvirus hos hest tidligere i vinter som umiddelbart satte en stopper for stevnevirksomhet i Europa for å stanse smitteutbruddet.

– Viruset er forferdelig og kan ødelegge en hest for alltid, sier Geir Gulliksen, før han fortsetter:

– Hestene mister helt koordinasjonen og de klarer ikke å stå oppreist. De må holdes opp av kraner med belte under magen og de vil falle i veggen, det er helt forferdelig.

- Til syvende og sist er det resultatene som avgjør hvem som bør være med .
- Til syvende og sist er det resultatene som avgjør hvem som bør være med . Foto: Kristin Grønning / TV 2

Mandag 12.april åpner imidlertid Det internasjonale idrettsforbundet for hestesport opp for konkurranser igjen, og da kan familien-Gulliksen også gjenoppta konkurransen om OL-plassen.

– Jeg tenker aldri på hva konkurrentene holder på med. Jeg blir ikke bedre hvis konkurrenten er dårlig. Man må ikke ønske at andre skal gjøre det dårlig så man kan gjøre det bra selv, sier pappa Geir.

– Vi vil slå hverandre og alle er giret på OL-plassen. Vi må sende den beste, men vi skal backe hverandre og gjøre hverandre bedre, men innerst inne vil man dra til selv og jeg håper at jeg er god nok til å ta plassen, sier Johan-Sebastian.