FORTSETTER SESONGEN: Håndballen går mot strømmen
FORTSETTER SESONGEN: Håndballen går mot strømmen Foto: Borut Zivulovic/NTB

Håndballen går mot strømmen - fortsetter sesongen

Norges Håndballforbund kårer Elverum til seriemester, og ønsker å fortsette sesongen og gjennomføre sluttspill forutsatt at toppidretten åpnes.

Mandag presenterte Norges Håndballforbund planen for hvordan sesongen for håndballsesongen skal avsluttes, gitt at toppidretten åpner:

For både herrene og damene avsluttes sesongen etter halvspilt serie hvor alle lagene spiller 12 kamper og møter hverandre én gang.

Dermed blir første halvdel av sesongen gjeldende for å kåre en serievinner, samt for å avgjøre hvem som rykker ned.

– I en tid med masse usikkerhet er dette en fornuftig avgjørelse. Så vil tiden vise om samfunnet og idretten åpner slik at planene til håndballforbundet er gjennomførbare, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Vi har fått god respons på den avgjørelsen vi har tatt. Det virker som alle ønsker å få gjennomført mer aktivitet i norsk håndball inneværende sesong. Magefølelsen min er at dette har vært en god avgjørelsene for klubbene også, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, til TV 2.

De siste ukene har imidlertid klubbene kommet med innspill til forbundet for hvordan man skal gjennomføre sesongen.

– Klubbene spriker i sine innspill. De tar utgangspunkt i situasjonen den enkelte klubb står i. Det forstår vi godt og så er vårt ansvar sammen med norsk topphåndball og gjøre en vurdering av helheten, sier Langerud, før han fortsetter:

– Noen ønsker å avlyse alt nå og andre ønsker å gjennomføre fullt seriespill. Det er ytterpunktene og så det er mange betraktinger knyttet til opprykk og nedrykk. Det som vi ønsker er størst mulig forutsigbarhet for valgene som er tatt, og da vi er helt avhengige av å kunne starte med trening 12.april.

For øyeblikket gjenstår det ni kamper for å fullføre halv sesong i Rema 1000-ligaen for kvinnene slik at alle lagene har møttes en gang hver.

Dersom lagene har møttes flere ganger strykes det andre resultatet og sesongens første oppgjør blir stående.

For herrene kåres dermed Elverum som seriemestere etter enkel serie og det opprettholdes at vinneren av sluttspillet får muligheten for Champions League-plass.

I tillegg blir det en nedrykkskvalifisering mellom lag 11. 12. og 13 for å avgjøre hvem som rykker ned, mens ingen lag rykker direkte ned så lenge nedrykkskvalifiseringen blir gjennomført.

Det har vært spillestopp siden regjeringen anbefalte stans for toppidretten 19.januar. Norges Håndballforbund fulgte regjeringens anbefaling og stoppet ligaen ut januar i første omgang.

– Vi har hatt ulike scenarioer siden sesongstart og vi er nede ved scenario C, D eller E nå, men vi må strekke sesongen lenger enn hva vi hadde sett for oss, og så får vi se hvilke konsekvenser det får for et sluttspill, sa Langerud til TV 2 i januar.

Hvor langt nede i alfabetet har dere kommet nå, to måneder senere uten kamper?

– Vi har nok rundet alfabetet noen ganger siden det. Det er det som er krevende i denne situasjonen. Forutsigbarheten er så ekstremt liten. Vi lever i noen uker av gangen og venter på nye vurderinger.

Nå ønsker håndballforbundet å gjennomføre seriespillet for kvinnene og et begrenset sluttspill for både kvinner og menn i andre halvdel av mai etter at lagene har fått en forsvarlig og normalt treningsperiode.

Dermed går håndballen mot strømmen. Mens både Norges Ishockeyforbund og Norges Basketforbund har avsluttet sesongen velger håndballforbundet å fortsette sesongen.

– Vi må komme i gang med kvalifiseringsspill for å avgjøre opp- og nedrykk. Da er vi avhengige av et gyldig seriespill og da må det minimum være halvspilt. Det er imidlertid noen ukjente i ligningen som fremdeles lever.

– Så hvis Viken ikke åpnes 12.april blir sesongen avlyst?

– Da må vi gjøre nye vurderinger. Da er sesongen vel lang og da er mulighetene og fleksibiliteten i de gjenstående datoene innsnevret, og da er avlysning ett alternativ, som vi også redegjøre for klubbene i dag.

Relatert