Magnus Carlsen forbløffet ekspert: – Dette er noe av det villeste!

Magnus Carlsen (30) er klar for semifinale i Champions Chess Tour 4. Sjakkgeniet viste hvorfor han er den klare verdenseneren.

Torsdag: Se første semifinalekamp på TV 2 Sport 2 og Sumo fra kl. 16.30.

Carlsen hadde sikret seg et strålende utgangspunkt etter første dag av kvartfinalen.

Onsdag trengte han bare uavgjort over fire partier for å ta seg videre mot Levon Aronian.

30-åringen åpnet med svarte brikker. I de tidligere tour-turneringene har han ofte slitt på dag to når han har startet slik. Denne gangen var det annerledes – i alle fall i første parti.

Ifølge TV 2s sjakkekspert spilte Carlsen tilnærmet perfekt. Gang på gang fant han trekkene sjakkcomputeren anbefalte, informasjon spillerne ikke har selv mens de spiller.

– Han gjør det!

Særlig ble Jon Ludvig Hammer imponert av et trekk midt i partiet. Han varslet, etter å ha sett sjakkcomputerens anbefaling, at det ville være et av de villeste trekkene man hadde sett hittil i turneringen.

– Og det er ingen liten kommentar, minnet han om.

Anbefalingen var at Carlsen skulle ofre en bonde ved å tvinge frem et såkalt passant-trekk hos motstanderen.

Etter å ha tenkt seg om i knapt to minutter, utførte sjakkgeniet trekket.

– Dette er noe av det villeste, hvis Magnus frivillig ... og han gjør det! utbrøt en forbløffet Hammer mens trekket ble gjort.

Se videoforklaringen i vinduet øverst.

Her er trekket som fikk Hammer til å måpe. Da Carlsen flyttet sin bonde (svarte brikker) to felt frem, kunne Aronian slå ut samme bonde ved å flytte den frem i F-feltet – et såkalt passant-trekk, et spesial-trekk man bare kan gjøre i den situasjonen.
Her er trekket som fikk Hammer til å måpe. Da Carlsen flyttet sin bonde (svarte brikker) to felt frem, kunne Aronian slå ut samme bonde ved å flytte den frem i F-feltet – et såkalt passant-trekk, et spesial-trekk man bare kan gjøre i den situasjonen. Foto: TV 2s livesenter.

I og med at det da bare var spilt 19 trekk, var det fortsatt en stor jobb igjen å gjøre. Carlsen spilte imidlertid feilfritt og sikret seg en drømmestart i den andre kvartfinalen.

– Det er mange spillere som hadde vært stolt over å spille det partiet, selv om de hadde hatt tre timer på seg, var Hammers konklusjon.

Seieren gjorde at Carlsen kunne spille med lave skuldre i andre parti.

– Det viktigste var det første partiet i dag. Etter at det gikk veien, så var det på en måte liten sjanse for at det skulle gå veldig galt, sier Carlsen til TV 2 etterpå, før han påpeker at det kunne blitt nervøst om han tapte det tredje partiet.

Trøblet

Med hvite brikker i andre parti tok han seg lange tenkepauser, men så ikke ut til å ha noe særlig problemer med å fikse remis.

Da trengte han bare én remis til for å ta seg til semifinalen. I tredje parti, med svarte brikker, kom han noe skjevt ut etter åpningen. Carlsen kom seg ikke ut av trøbbelet, før han gjorde et tabbetrekk som forbedret Aronians stilling kraftig.

Se videoforklaringen her:

30-åringen klarte imidlertid å redde remis fra en situasjon der Aronian hadde mer enn 90 prosent vinnersjanse.

Samtidig tapte Hikaru Nakamura mot Jan Nepomnjasjtsjij i sin kvartfinale. Det betyr russisk motstand i semifinalen for Carlsen.

I den andre semifinalen møtes Wesley So og Anish Giri.

PS! Du ser Champions Chess Tour 4 på TV 2 Sport 2 og Sumo. Du kan også følge hvert parti i vårt livesenter.

Relatert