Klæbo disket - Iversen utnevnt til vinner

Johannes Høsflot Klæbo gikk først i mål på femmila, men gullet går til Emil Iversen. FIS bekrefter at Klæbo er disket, men det kan komme ny anke.

SISTE: FIS avviste Norges protest, men det kan fortsatt komme en anke.

Det ble en femmil for historiebøkene. Johannes Høsflot Klæbo jublet for gull, men trønderen ble disket etter manøveren på oppløpet.

Inn på oppløpet var Klæbo bak Bolsjunov, og da nordmannen skulle ta seg forbi russeren, ble det veldig trangt. Det endte med at Bolsjunovs stav brakk i det Klæbo kom seg forbi. Dermed kunne trønderen gå først i mål. Men etter noen kaotiske timer, ble det ikke noe gullmedalje til Klæbo.

Emil Iversen blir verdensmester, mens Simen Hegstad Krüger får bronse. Bolsjunov får sølv. Medaljeseremonien har nå funnet sted på stadion.

Langrennssjef Espen Bjervig sier at Norge vurderer en ny anke. Ifølge Bjervig må den komme innen 48 timer.

– Vi jobber for å levere en anke. Så får vi se til syvende og sist om vi vil gjøre det, sier Bjervig til TV 2.

– Vi har sett på saken nøye og mener at Johannes er på vei forbi, mens Bolsjunov bevisst lukker luken og kjører ham inn. Johannes gjør det han kan for ikke å skade Bolsjunov ved å ta armene inn, mener Bjervig.

Med mindre en eventuell anke skulle vinne frem, er altså Emil Iversen vinner av femmilen i Oberstdorf.

– Endelig lyktes jeg med å ta medalje. Jeg synes det er ufortjent at jeg får gull, men det får jeg ikke gjort en dritt med, sier Emil Iversen til TV 2.

– Jeg er egentlig dritglad for at jeg lykkes. Juryen tar en beslutning som gjør meg til verdensmester. Jeg har det rundt halsen og kan ikke gjøre noe med det. Jeg fortjente en medalje i dag, det er det ikke noe som helst tvil om. Samtidig er jeg veldig lei meg på Johannes vegne, sier vinneren.

Uansett hvordan ting skulle utvikle seg, har Iversen nå tatt sin første individuelle VM-medalje.

— Jeg følte meg som én million. Det har egentlig vært et drømmemesterskap for meg. Jeg skal ta med meg at jeg treffer skikkelig på formen.

29-åringen ser ut til å være en upopulær mann hos den russiske skifansen nå. På Iversens Instagram-konto har det allerede dukket opp flust av kommentarer fra russere som på ingen måte unner ham seieren, selv om han ikke var involvert i den kontroversielle situasjonen mellom Klæbo og Bolsjunov.

Klæbo først utnevnt som vinner

Når det nærmet seg målgang på den avsluttende VM-øvelsen var det en kamp mellom Klæbo og Bolsjunov. Like bak lusket Emil Iversen.

Inn på oppløpet var Klæbo bak, og da han skulle ta seg forbi russeren, ble det veldig trangt. Det endte med at Bolsjunovs stav brakk i det Klæbo kom seg forbi. Dermed kunne trønderen gå først i mål.

Russeren var tydelig forbanna etter målgang, og da hadde også Iversen kommet seg forbi Bolsjunov.

Se situasjonen i videovinduet øverst i saken. Video med tillatelse fra NRK.

– Jeg føler han prøver å skvise meg ut. Jeg føler det er sånn som skjer. Han har masse plass til venstre. Utrolig kjedelig med en sånn avslutning. Jeg har fått beskjed om det jeg har fått beskjed om. Han gikk nå på den måten, sa Klæbo til NRK like etter målgang.

– Jeg har fått beskjed om at jeg er verdensmester. Det blir tungt om det skulle komme en annen beskjed, sa Klæbo.

Litt senere kunne følgende Klæbo-sitat høres på TV-sendingen:

– Hvis jeg blir disket nå, drar jeg rett ned. Jeg går ikke i mediesonen da, sier Klæbo.

Uenig trener

Trønderen var inne hos juryen og forklart seg sammen med langrennssjef Espen Bjervig ved flere anledninger. Men det endte med disk. Norge protesterte, men den ble avvist.

Etter at medaljene var utdelt, hadde trener Eirik Myhr Nossum ennå ikke fått pratet med Klæbo.

— Jeg har ikke fått snakket med ham etter at han dro, men jeg vil tro han har det ganske for jævlig, sier treneren, som påpeker at han er uenig i juryen avgjørelse.

Slik var løpet

Før ti minutter hadde gått var uhellet ute for Simen Hegstad Krüger. Nordmannen var en av flere løpere som falt. Han kom seg fort på beina igjen og det så ikke ut til å prege 27-åringen.

– Det skal ikke spille noen rolle om han ikke har slått seg, sa Hjelmeset i TV-stua.

Midtveis i løpet var feltet fortsatt samlet. De store kanonene byttet på å dra i front.

– Holund har fortsatt ikke åpnet munnen, det er et godt tegn, sa Didrik Tønseth da utøverne hadde vært ute i løypen i 1 time og 16 minutter.

Klæbo og Niskanen tok samme valg

På skibyttet ved 31.1 kilometer var det knyttet spenning til hvem som ville bytte ski. Bolsjunov valgte å fortsette på samme par. Dermed skaffet han seg plutselig 15 sekunder på Niskanen. Heller ikke Holund, Iversen eller Krüger valgte å bytte ski. Klæbo tok seg tid til skibytte, men trønderen kom raskt tilbake til tetgruppen. Niskanen kom seg også raskt tilbake.

På nye ski benyttet finnen muligheten til å øke tempoet i front. Ved 37.5 kilometer var det Klæbo som kom først inn på stadion når Bolsjunov og de andre norske byttet ski før de to siste rundene.

– Nå ser vi ikke bare fortennene på Niskanen, vi ser langt ned i ganen på ham, sa Hjelmeset da Emil Iversen økte tempoet på den syvende runden.

Ved inngangen på den avsluttende runden bestod frontgruppen av Iversen, Holund, Klæbo, Bolsjunov, Niskanen og Burman.

På starten av sisterunden ble tempoet senket, og dermed fikk også Krüger og Musgrave muligheten til å melde seg inn i gruppen. På det meste var Krüger så mye som 41 sekunder bak teten.

Etter hvert var det kun Bolsjunov som klarte å holde følge med de fire andre nordmennene.

Voldsomt drama

På oppløpet ble det en kamp mellom Klæbo og Bolsjunov. Det ble en høydramatisk affære, for i det nordmannen skulle ta seg forbi, ble det altfor trangt og Bolsjunov brakk staven. Dermed var russeren sjanseløs, og Klæbo kom først i mål.

Også Emil Iversen kom seg forbi Bolsjunov og gikk i mål som nummer to. Russen var tredjemann over målstreken, mens Simen Hegstad Krüger gikk i mål som nummer fire. Men siste ord var langt fra sagt.

Øvrige norske plasseringer: Hans Christer Holund (4) og Pål Golberg (8).

Relatert