BEST FRA START TIL SLUTT: Therese Johaug var utilnærmelig på lørdagens VM-tremil i Oberstdorf.
BEST FRA START TIL SLUTT: Therese Johaug var utilnærmelig på lørdagens VM-tremil i Oberstdorf. Foto: Christian Walgram / BILDBYRÅN

Suverene Johaug kronet sitt perfekte VM med nytt gull: – Det er enormt

Therese Johaug tok karrierens 14. VM-gull. Heidi Weng sørget for dobbelt norsk etter spurtduell mot Karlsson.

Ingen var i nærheten av å true Therese Johaug da hun smadret konkurrentene og tok årets fjerde VM-gull. Det er første gang i karrieren at 32-åringen tar fire gull i samme VM.

Lagvenninne Helene Marie Fossesholm, som ikke fikk det til å stemme på tremilen med sin 25.plass, mener Johaug er noe for seg selv.

– Hun er steingæren. Det er helt sinnssykt. Hun er tidenes skiløper, sier Fossesholm til TV 2.

Sølvvinner Heidi Weng mener at Johaug muligens må konkurrere i en annen klasse.

– Kanskje vi må sende Johaug opp i herreklassen, sier Weng til TV 2.

– Klokken tikker

Johaug selv forteller at karrieren begynner å nærme seg slutten.

– Det er en fantastisk opplevelse med fire gull og tre individuelle man stiller opp i. Jeg vet at det ligger mye press på meg der ute, og man skal innfri hver dag. Jeg kjenner jeg er litt rørt nå. Man blir eldre og eldre og vet at dette livet tar slutt snart, sier Johaug til NRK.

– Jeg vet at jeg ikke har mange mesterskap igjen. Det kommer muligens et OL om ett år også. Klokken tikker, og det er andre ting som betyr noe i livet også, forteller Johaug.

Til TV 2 sier gullvinneren at hun ikke er helt ferdig ennå.

– Jeg skal ikke legge opp nå, jeg har lyst til å gå OL neste år. Men det er ikke mange år igjen, det tror jeg sier seg selv.

– Men konkurrentene vil gjerne at du skal legge opp?

– Hehe, de blir ikke kvitt gamlemor ennå.

For 32-åringen mener formen aldri har vært bedre.

– Jeg har aldri vært i så god form før. Jeg har aldri gjort et så bra mesterskap. Jeg er utrolig stolt. Det er mye press der ute, jeg legger mye press på meg selv også. Det å skulle innfri presset koster mye krefter.

Flere VM-gull enn Northug

Triumfen betyr at Johaug nå har flere VM-gull enn Petter Northug. Trønderen endte med 13 VM-medaljer av edleste valør. Marit Bjørgen er fortsatt på topp med sine 18 VM-gull.

– Det er enormt. Marit er nesten umulig å ta igjen, men at hun er klar nummer to bak Marit Bjørgen er det ingen som helst tvil om, sier TV 2-ekspert Åge Skinstad.

– Vi har pratet om teknikk og trening, men det at hun har inspirasjon og motivasjon til å fortsette kjøret er det som imponerer meg mest, sier Åge Skinstad.

Weng sikret dobbelt norsk

Kampen om de andre medaljene ble vesentlig mer spennende. Heidi Weng kjempet mot Ebba Andersson, Frida Karlsson og Teresa Stadlober.

I den siste motbakken viste Weng frem kjempekrefter og fikk de nødvendige meterne på resten. De klarte aldri å komme tilbake, og dermed ble det dobbelt norsk. Karlsson nærmet seg virkelig på tampen, men Weng holdt unna.

2:34 var for øvrig tiden opp til Johaug.

– Hun avgjør det før siste motbakke. Hun posisjonerer seg og skyter på. Hun hadde bra trøkk og sprang opp den bakken. Det var bra hun hadde disse få meterne inn på oppløpet, sier Hjelmeset.

Frida Karlsson så ut til å ha store smerter i armen etter målgang. Både Weng, Karlsson og Andersson falt i en utforkjøring etter omtrent 20 kilometer.

Slik var løpet

Therese Johaug var som ventet i front fra start av. Og allerede før det var gått fire kilometer, hadde 32-åringen skaffet seg en luke til sine konkurrenter.

Etter at 10 kilometer var unnagjort hadde Johaug 53 sekunder ned til de nærmeste utfordrerne som var anført av Ebba Andersson.

Svenske Charlotte Kalla hadde ingen god dag, og kastet inn håndkleet allerede før halve løpet var unnagjort. 33-åringen skal ha slitt med magetrøbbel.

– Hun er jo olympisk mester, verdensmester på hjemmebane og har vunnet Tour de Ski. Jeg ble spurt om hvem som er de fem som har betydd mest for internasjonal ski gjennom de siste årene. Jeg regner absolutt Kalla som en av dem. Hun holdt svensk langrenn oppe alene en periode, sa Åge Skinstad i TV-stua.

Weng og svenskene falt

I gruppen bak Johaug var det fem løpere som kjempet om de to siste pallplassene. Der var blant andre Heidi Weng og svenskene Andersson og Karlsson.

Etter at 20 kilometer var tilbakelagt hadde denne gruppen krympet til fire løpere. Teresa Stablober var den siste. Og østerrikeren fikk plutselig en gyllen mulighet til å stikke fra de andre, for i en utforkjøring falt hele den skandinaviske trioen. Andersson falt først, og Karlsson og Weng klarte ikke å komme seg unna.

Trioen klarte likevel å ta igjen Stadlober. Og etter at Johaug kunne juble for en helt overlegen seier, var det medaljekampen det handlet om.

Heidi Weng rykket i den siste motbakken, og fikk flere meter på de andre.

– Se på Heidi da, utbrøt Hjelmeset da Weng løp opp siste bakken.

Karlsson klarte nesten å tette luken helt på tampen, men Weng holdt unna og sikret dobbelt norsk.

Sterk laginnsats

Anne Kjersti Kalvå ble nummer seks og Tiril Udnes Weng havnet på syvendeplass.

– En veldig sterk norsk laginnsats. Fire norske blant de syv beste, det var mer enn vi hadde trodd før start, sier Skinstad.

Relatert