BRYR SEG IKKE: Johannes Høsflot Klæbo bryr seg ikke om starttidpsunktene endres.
BRYR SEG IKKE: Johannes Høsflot Klæbo bryr seg ikke om starttidpsunktene endres. Foto: Geir Olsen

Varmt endrer VM-programmet, men: - Forholdene i går var helt optimale

Johannes Høsflot Klæbo vil ikke skylde på værforholdene i VM, selv om arrangøren har flyttet rennstart til tidligere på dagen på grunn av de varme værforholdene.

Høye temperaturer gir hodebry for ski-VM i Oberstdorf. Det internasjonale skiforbundet (FIS) flytter starttidspunktene etter et møte med den internasjonale rettighetshaveren Infront.

I utgangspunktet skulle sprinten i Oberstdorf ha prologer fra 12.45, mens utslagsrundene var satt opp fra 15.15. Tirsdag ble tidene endret til 09.00 og 11.30.

– Sportslig tror jeg det vil bli mye bedre. Hvert minutt i solen påvirker snøforholdene veldig mye. Vi kan se at fram til klokken 11.30 holder løypene seg ganske bra. Når vi starter tidligere, vil det gi gode forhold for konkurransene om morgenen og også bevare snøforholdene for øvrig, sier FIS' langrennssjef Pierre Mignerey til VG.

Temperaturen synker

Også onsdagens kvalifisering til kvinnenes 5 kilometer og mennenes 10 kilometer skal gå tidligere enn planlagt.

Det er på det meste meldt 15 til 20 plussgrader i den tyske byen torsdag. Skiføret ligger an til å bli svært bløtt.

Maks- og nattemperaturen synker markant fra og med fredag. Da vil det etter prognosene ligge på maks åtte-ni varmegrader på dagtid og ned mot fem minus om natten i store deler av resten av mesterskapet.

Det er gode nyheter for arrangøren.

Johannes Høsflot Klæbo bryr seg ikke om at det blir endringer i starttidspunktene.

- Det er første gang jeg hører om det. Forholdene er som de er, og om de flytter det så må vi forholde oss til det. Jeg tenker det er greit. Forholdene i går var helt optimale, sier Johannes Høsflot Klæbo på tirsdagens pressekonferanse i VM-byen.

Russland-trener Markus Cramer på sin side mener samtlige langrennsøvelser bør starte tidligere.

– Det vil gjøre det mer rettferdig. For sprint er det ikke et så stort problem, men senere blir det enda mer ulike forhold. Solen blir veldig sterk på ettermiddagen, sier Cramer til NRK.

Emil Iversen vil ikke bruke mye tid og energi på at starttidspunktet for sprinten flyttes.

– Spørsmålet om det har jeg ingen formening om. Forholdene blir som det blir, vi er godt forberedt og godt trent. Det er en fordel hvis det er løst, sier han ordknapt.

Nekter fremdeles for å være gullfavoritt

Igjen gjentok Høsflot Klæbo at han ikke er gullfavoritt – i noen av øvelsene han stiller til start i.

– Jeg mener definitivt det er flere oppe der som har like stort favorittstempel som meg. På sprinten kan alle de norske være å kjempe, jeg er ikke en større favoritt enn noen andre, varsler han.

– Det sitter en lengst borte til venstre her som kan gå fryktelig fort på sprint, fortsetter trønderen og viste til Erik Valnes.

I vinter har Valnes gitt Klæbo hard kamp i flere sprintrenn. Emil Iversen, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl utgjør resten av det norske laget til torsdagens klassiske VM-sprint.

– Det sitter også tre andre her som kan være med og kjempe, mener Klæbo.

– Er det slik at du snakker deg ned og er fornøyd med null gull, lurte en journalist på.

– Jeg er ikke fornøyd med null gull, men mange er favoritter. Alle fra Norge kan ta gullmedaljene, så det blir brutalt, svarer han.

Valnes mente derimot at tittelforsvarer Klæbo må tåle at alle peker på ham før rennstart.

– Johannes er den store favoritten. Den skal ha få.

Relatert