HAR ETTERLYST KLART SVAR: Anders Bastiansen og hockeymiljøet etterlyser tydelig beskjed. Nå har de trolig fått nettopp det.
HAR ETTERLYST KLART SVAR: Anders Bastiansen og hockeymiljøet etterlyser tydelig beskjed. Nå har de trolig fått nettopp det. Foto: Fredrik Hagen

Regjeringen gir ingen lettelser for toppidretten

Helsedirektoratet vil ikke tillate seriekamper i håndball og ishockey eller treningskamper i fotball. Regjeringen følger rådene.

På en pressekonferanse fredag sa statsminister Erna Solberg at regjeringen ikke tillater seriespill i toppidretten:

– Toppidretts-arrangementer tillates, med unntak av seriespill som fortsatt anbefales utsatt i toppidretten. Det gjelder også treningskamper mot andre lag utenfor egen klubb. Dette gjelder også i idretter som er utenfor sesong, herunder fotball.

Barn og unge under 20 år kan i dag trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. Nå åpnes det også opp for idrettsarrangementer og konkurranser for barn og unge som samler deltakere fra samme kommune. Disse arrangementene kan ha inntil 50 personer innendørs og 200 personer utendørs. I idretter som involverer nærkontakt, som for eksempel fotball og håndball, må alle deltakerne i konkurransen være fra samme kommune. Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det. I idretter som ikke innebærer nærkontakt, som for eksempel ski, kan konkurransene samle deltakere fra idrettskretsen eller regionen.

Rådene fra Helsedirektoratet gjelder for de kommende to ukene.

– Idretten er en stor organisasjon med mye aktivitet over hele landet. Derfor er det fortsatt behov for skjerpede tiltak i store deler av idretten til smittesituasjonen er mer forutsigbar og vi har mer kunnskap om smittsomhet og utviklingen med de nye virusvariantene, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

– Klin umulig å forholde seg til

Kampaktiviteten i toppidretten har vært satt på pause siden midt i januar. Det har skapt utfordringer for gjennomføringen av sesongen i ishockey, håndball, innebandy, volleyball, bandy, basket, curling og futsal.

Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, er oppgitt over avgjørelsen til regjeringen.

– Det er trist. Det er heller ikke forståelig når vi ser andre ting åpnes opp. Med så kontrollerte former som vi har innen toppidretten med protokoller, så er det rart at man ikke skal kunne spille kamper, sier Eide til TV 2.

FORSTÅR INGENTING: Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund mener at de blir forbigått og oversett av regjeringen.
FORSTÅR INGENTING: Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund mener at de blir forbigått og oversett av regjeringen. Foto: Terje Pedersen

Toppidretten har hatt tillatelse til å trene både innendørs og utendørs, og dette anbefales videreført.

Eide sliter likevel med å se gode argumenter for at de ikke skal få åpnet opp igjen for kamper i toppidretten. For ishockeyens del gjenstår 36 seriekamper og et sluttspill. I skrivende stund er han i villrede og aner ikke hva de skal gjøre.

– Det er klin umulig å forholde seg til. Vi vet ingenting. Vi blir ikke spurt om noen ting. De får protokollene våre og har det de trenger for å gjøre vurderingene, men samtidig ønsker ikke myndighetene å ha noen dialog på dette, sier Eide.

– Hvordan ser du på veien videre?

– Vi skal være ferdige med sluttspillet til 1. mai. Får vi ikke spilt flere seriekamper før sluttspillet, så må vi se om det er det vi ønsker å gjøre. Det skal etter planen i gang 1. april, men da har ikke spillerne spilt kamp på flere måneder. Samtidig kommer det et VM, så vi skulle ha spilt noen kamper inn mot det. Det er ikke myndighetene opptatte av å legge til rette for. Det er ikke så viktig for myndighetene, men det er viktig for oss.

Eide forteller at man er oppgitt i hele organisasjonen og at man hadde håpet på positive meldinger fra regjeringen fredag. I tillegg til protokollene peker Eide på at det ikke har vært noen smitte i ishockeymiljøet siden utbruddene like etter jul.

Idrettspresident Berit Kjøll har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere situasjonen til idretten etter at regjeringen forlenget mange av sine tiltak.

– Når det gjelder toppidretten og voksenidretten, hvor gjeldende restriksjoner opprettholdes, er jeg bekymret. Jeg frykter at flere utøvere faller fra, de frivillige blir borte, arbeidstakere står i fare for å miste arbeidet og klubbene står i fare for å gå konkurs, sier idrettspresidenten.

Slik svarer Høie

Helseminister Bent Høie forklarer at avgjørelsen ble tatt fordi barn og unge prioriteres.

– Når vi åpner for barn og unge, kan vi ikke i tillegg åpne for voksne. Det at vi åpner for barn og unge er ikke risikofritt, og det vil sannsynligvis føre til noen smitteutbrudd. Hvis vi i tillegg åpnet opp for voksne, kunne det vært det som førte til at vi mistet kontrollen, sier Høie til TV 2.

De nasjonale tiltakene gjelder foreløpig til midten av mars. Høie forteller at kulturministeren skal i samtaler med idretten om hvordan det skal kunne åpnes opp igjen, hvor det blant annet vil bli kartlagt hvem som har idretten som sitt yrke.

– Jeg er veldig bekymret for situasjonen i idretten, på samme måte som jeg også er bekymret for konsekvensene av mange de andre smitteverntiltakene vi har. Realiteten er at vi egentlig har prioritert idretten som sektor høyere enn mange andre sektorer – nettopp fordi vi vet hvilken stor verdi idretten har. Ikke bare for utøverne, men hele den norske befolkningen, sier Høie.

Uforståelig

Det var regjeringen som i ettermiddag ga siste ord om den umiddelbare framtiden for toppidretten. Men allerede før regjeringens beslutning forelå, var det reaksjoner fra flere miljøer. Generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund sa til VG at det vil være «tilnærmet uforståelig» om regjeringen følger Helsedirektoratets anbefaling.

– Det blir tydeligere og tydeligere at idretten utsettes for strengere retningslinjer enn samfunnet ellers. Både for topp og for bredden, sier Bjerketvedt.

Flere toneangivende forbund har de siste dagene sendt tydelige signaler om at idretten må gjenåpnes. Norges idrettsforbund og Norges Skiforbund har i brevs form fremsatt krav om at regjeringen og helsetoppene åpner for oppstart at aktiviteten igjen.

Det er også fremsatt klare krav om at barn og voksne i større grad må få utøve trenings- og kampaktivitet. Her har også Norges Fotballforbund vært på banen de siste dagene.

(©NTB/TV 2)

Relatert