Norsk VM-gull etter kontroversiell finale: – Helt sykt!

Norge tok gull i parallellslalåm i VM i alpint etter en høydramatisk finale og dediserte det til avdøde Tor Arvid Holtermann Semb.

Se Norge vinne gull øverst!

Onsdag var det duket for lagkonkurranse i parallellslalåm i alpin-VM i Cortina.

Etter et verdensmesterskap preget av skuffende resultater og skader, stod Norge i fare for å gjennomføre sitt første VM på 31 år uten medalje. Onsdag skulle det imidlertid endelig bli en norsk jubeldag i Italia.

– Vi kjente på presset hjemmefra. Det var mye negativ oppmerksomhet hjemmefra uten medaljer, så det var godt for hele laget at det ble medalje i dag, sa Fabian Wilkens Solheim til TV 2 og VG etter gullet.

Det norske laget, bestående av Fabian Wilkens Solheim, Sebastian Foss Solevåg, Thea Stjernesund og Kristina Riis-Johannessen, nådde finalen med to hundredelers margin.

Dediserer gullet til avdød servicemann

I finalen kjørte Norge med sørgebånd til ære for Tor Arvid Holtermann Semb, som nylig gikk bort etter kreftsykdom. Han var en viktig mann i det norske støtteapparatet i en årrekke.

Tirsdag snakket landslagsutøverne om at de var preget av servicemannens bortgang. Onsdag vant de for ham.

– Jeg snakket om at jeg ønsket å hedre ham da jeg snakket om ham i går og det følte jeg absolutt at jeg gjorde i dag. Det er deilig å kunne ha han her, og ha navnet hans på hjelmen og her ikke minst, sier Riis-Johannessen til TV 2 mens hun peker på sørgebåndet og hjertet med gullmedaljen rundt halsen.

– Jeg tenkte, siste gangen jeg kjørte, «for Tor Arvid, ass». Nå må vi kjøre på. Det var deilig, tilføyer hun om finaletriumfen.

Semb jobbet tett med Riis-Johannessen i flere år.

– Jeg håper dette viser hvor mye han har betydd for oss, hvor mye han har gjort for sporten og hvor mye han har betydd for meg, avslutter gullmedaljøren.

Kontroversiell finale

I finalen ble det naboduell mot Sverige. Der skulle det også bli høydramatisk. Etter at Stjernesund vant første heat, kjørte Solevåg ut etter at svensken holdt på å krasje inn i ham. I etterkant ble det bestemt at heatet skal kjøres på nytt.

– Det er helt feil. Hvis Jakobsen forstyrrer Solevåg, skal Solevåg vinne. Dette blir helt feil, sier tidligere alpinist Kjetil André Aamodt i NRK-studio.

– Enten må de la resultatet stå, ellers bør de diske svensken, sier Aamodt.

Riis-Johannessen tapte sitt heat før omkjøringen, så da Solevåg satt utfor igjen var det 1-1. I omkjøringen vant Solevåg med fem hundredeler til 2-1.

– Rettferdigheten seiret, uttalte NRKs kommentator da Solevåg vant omkjøringen.

– Jeg ble jo hindret og er man i tvil på ting og da har jeg lært at man skal stoppe. Jeg risikerer ikke helsen min for dette, sier Solevåg til NRK om situasjonen der han valgte å kjøre ut.

– Jeg er klart det svakeste kortet og måtte ta meg sammen da det trengs, sier han til TV 2 og VG i pressesonen etter løpet.

Se situasjonen under:

Dermed kunne Norge sikre gullet i fjerde heat, og det klarte Solheim med et superløp. Norge vant duellen 3-1.

– Hele laget gjør en helt ekstrem innsats hver eneste tur. Imponerende av alle, veldig stabilt, sier Solheim.

– Utrolig bra! Guttene og jentene sto virkelig på, sier Steve etter triumfen.

Skipresident Erik Røste sier dette til TV 2 etter finaleseieren:

– Kjempemoro, selv når det ble dramatisk viste de norske sin vinnermentalitet. Dette trengte vi med tanke på alle skadene.

Fall og hundredelsdrama

Norge tok seg komfortabelt videre fra åttedelsfinalen mot Japan. I kvartfinalen ble det vesentlig mer spennende. Foss Solevåg falt og kjørte ut, men Norge gikk likevel videre på totaltiden.

– Vi er ganske rolige, sa landslagssjef Skavik før semifinalen.

Der ventet en av favorittene i konkurransen, nemlig Sveits.

Etter to heat var det 1-1 etter at Riis-Johannessen tapte sitt, mens Solheim slo sin sveitsiske motstander. Stjernesund sikret norsk 2-1 ledelse før siste semifinaleheat.

Der ble det høydramatisk. Sveits tok tidlig føringen i siste heat og ledet hele veien. Ved uavgjort vil dueller i paralellslalåm bli avgjort på sammenlagt tid på lagene. Sveits måtte komme i mål på tiden 21.55 eller mindre for å nå finalen, men da sveitserne vant på tiden 21.57 var det Norge som gikk til finale med to hundredelers margin.

– Det føles bra, veldig bra, sa landslagssjef Steve Skavik til NRK da finalen og medaljen var sikret.

– Det er helt sykt! Tenk at jeg skulle være for med på dette, sa Riis-Johannessen til NRK før finalen, som Norge til slutt vant.

Relatert