VM-løpere freser: – Jeg er forbanna

Flere alpinstjerner er svært misfornøyde med reglene i parallellstorslalåmen. Kvinnene endte opp med å dele gullet i det som utviklet seg til å bli et skandalerenn.

– Jeg er forbanna, sier den italienske stjernen Federica Brignone.

Hun røk knepent ut i kvartfinalen etter å ha avsluttet i blå løype.

FORBANNA: Federica Brignone.
FORBANNA: Federica Brignone. Foto: Gabriele Facciotti

– Var det rettferdig i dag?

– Nei, det var urettferdig. Og jeg er veldig sint på hele situasjonen og arrangøren. Jeg har ingen løsning, og må bare akseptere det. Jeg vil klage til FIS, og jeg har klaget allerede. De kommer til å tenke at det er en unnskyldning, men det er det ikke, sier hun.

Delte gullet

Kaoset toppet seg i finalen. Der fikk Katharina Liensberger dele gullet med Marta Bassino etter en juryavgjørelse.

Liensberger knuste Bassino i runde én. I runde to kjørte de likt i mål, men Bassino ble tilkjent seieren. Det fordi Bassino hadde kjørt raskest i den siste av de to omgangene i finalen.

Den avgjørelsen ble altså endret etter at juryen hadde sett nærmere på reglene. Regelen om at den raskeste i den andre omgangen blir tilkjent seieren gjelder nemlig bare i utslagsrundene og ikke i bronseduellen eller finalen, ifølge NRK.

DELTE GULLET: Katharina Liensberger (til venstre) og Marta Bassino endte opp med å dele gullet, til tross for at førstnevnte hadde raskest totalttid i VM-løypen.
DELTE GULLET: Katharina Liensberger (til venstre) og Marta Bassino endte opp med å dele gullet, til tross for at førstnevnte hadde raskest totalttid i VM-løypen. Foto: Andreas Solaro

– Jeg tror ingen helt visste helt hva som skjedde i mål, det sto lik tid - men så begynte man å se på reglene, og jeg visste heller ikke hvem som hadde vunnet, sier Liensberger til den sveitsiske avisen Blick.

Rød fordel

I VM-løypen i Cortina viste det seg nemlig at det var en stor fordel å kjøre i den røde løypen i andre omgang.

Dette fordi den røde løypen var raskere. I parallellkonkurransene kan man dessuten maks vinne med et halvt sekund i første omgang.

Hvis løperen i rød løype kjører ett sekund raskere i første omgang, får løperen altså bare med seg et halvt sekunds forsprang til andre omgang.

Om lederen så blir slått med seks tideler i andre omgang, som i VM-løypen ikke var usannsynlig i og med at rød løype var vesentlig raskere, vil løperen som totalt sett kjører raskest ryke ut.

Kjetil André Aamodt trakk frem to eksempler der dette skjedde under studiosendingen til NRK.

– Hadde man ikke hatt makstid, hadde ikke dette vært et problem. Man kunne løst det veldig greit ved å kutte makstid, sa alpinlegenden, før han understreket at det er vanskelig å gjøre underveis i en konkurranse.

Alpinlegenden Kjetil André Aamodt mener at arrangøren kunne gjort endringer på den blå løypen underveis.
Alpinlegenden Kjetil André Aamodt mener at arrangøren kunne gjort endringer på den blå løypen underveis. Foto: Cornelius Poppe

– Det man har gjort tidligere, er å sette om blå løype og sette den litt raskere slik at det ikke er så stor forskjell på løypene. Da hadde makstiden fungert. Man kunne løst det underveis ganske enkelt, men de valgte ikke å gjøre det. Da ble det en del dueller som fikk feil vinner, konstaterte NRK-eksperten.

– Skal ikke skje i et VM

Luca De Aliprandini er blant dem som er misfornøyde, til tross for at han røk ut i kvartfinalen etter å ha avsluttet i den røde løypen.

– Det er ikke fair, sier han til TV 2.

– Hva er galt med blå løype?

– Det er vanskelig å si. Helt sikkert en lengre vei. Regelen er komisk, svarer han.

– FIS må sette seg ned og endre dette. Øvelsen er ikke ferdig, fortsetter italieneren.

– Skal dette skje i et VM?

– Nei, slår han fast.

Sebastian Foss Solevåg, som onsdag skal kjøre lagkonkurranse i parallelløvelsen, har fått med seg kaoset.

– Den raskeste vinner ikke. Det er trist. Alpint skal være såpass simpelt at den som kjører fortest, vinner. I dag så det ikke sånn ut, konstaterer slalåmspesialisten overfor TV 2.

Fransk jubel

Mathieu Faivre fra Frankrike ble verdensmester i parallellstorslalåmen blant herrene. Han slo kroaten Filip Zubcic i finalen. Det ble bronse til Loïc Meillard fra Sveits etter at tyskeren Alexander Schmid kjørte ut i B-finalen.

Relatert