Manchester Uniteds Marcus Rashford er en av dem som har stått fremst i linjen i kampen mot hets på sosiale medier.
Manchester Uniteds Marcus Rashford er en av dem som har stått fremst i linjen i kampen mot hets på sosiale medier. Foto: Clive Brunskill

Får tilsendt drapstrusler, rasisme og hat på sosiale medier

Stadig flere fotballspillere står frem om at de har fått tilsendt hatefulle ytringer, rasistiske kommentarer og drapstrusler på sosiale medier. – Det er en trend, sier ekspert.

Følg Premier League-sendingen på Sumo og Premium mandag fra 18.30, der denne tematikken blant annet blir tema!

Forrige helg kom meldingene om at Premier League-dommer Mike Dean og hans familie hadde mottatt drapstrusler.

Det skjedde etter at dommeren ga West Ham-spiller Tomáš Souček det røde kortet i kampen mot Fulham.

TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt fordømte slike meldinger.

– Det har blitt så sabla lett for hvem som helst å sitte på et eller annet kott og spy ut rasisme og drapstrusler. Listen ligger så sabla lavt for at noen gjør det og det er et sabla problem og selvfølgelig tungt for den som det rammer, sa Thorsvedt i studio.

Men dessverre er ikke dette første gang det skjer, tvert imot.

Etter Manchester Uniteds tap mot Sheffield United 27. januar, gikk Axel Tuanzebe og Anthony Martial ut med at de hadde fått tilsendt en hel haug med rasistiske ytringer mot seg.

Ole Gunnar Solskjærs respons på hendelsene var at han synes det er utrolig at dette fremdeles forekommer i 2021.

Axel Tuanzebe fikk tilsendt rasistiske ytringer etter tapet mot Sheffield United.
Axel Tuanzebe fikk tilsendt rasistiske ytringer etter tapet mot Sheffield United. Foto: Paul Ellis

– Vi vet at man skal ha ytringsfrihet, men her krysser man en grense. Du synes synd på dem (nett-trollene journ.anm). Vi må hjelpe dem. Og for å hjelpe dem må du fjerne muligheten deres til å ytre seg slik, spesielt når de er anonyme, sa Solskjær.

Marcus Rashford sto også frem med at han hadde fått rasistiske meldinger slengt sin vei etter kampen.

«Mennesker og sosiale medier på sitt verste. Ja, jeg er en mørk mann og er stolt av det hver eneste dag. Ingen, eller ingens kommentarer vil gjøre at jeg føler meg annerledes. Så beklager hvis du så etter en reaksjon, for det får du ikke her», skrev Rashford på sin Twitter-konto.

Også flere i Manchester United-troppen har fått høre det online. Etter at Paul Pogba bommet på straffe mot Wolverhampton tilbake i august 2019, ble han utsatt for rasistisk hets i sosiale medier.

Den gang gikk Manchester United-kaptein Harry Maguire ut og fordømte rasismen mot sin lagkamerat.

«Forferdelig. Sosiale medier må gjøre noe med dette. Hver eneste konto som er åpen burde bli autorisert med et pass/førekort. Stopp disse patetiske "nettrollene" fra å lage kontoer og misbruke folk», skrev Maguire.

Etter at Manchester United spilte uavgjort mot West Bromwich søndag, opplevde Anthony Martial en ny runde med rasistiske meldinger.

Det fikk Troy Townsend i «Kick It Out» til å reagere.

– La meg bryte søndagsfreden og bare si at her er vi i gang igjen. Det er så forutsigbart nå.

– Jeg lurer på om denne Instagram-kontoen vil bli utestengt i én måned og få et klaps på handa, skriver Townsend på Twitter.

Enklere foran skjermen

Ingvild Moen har jobbet med operativ og strategisk merkevarebygging i sosiale medier. I 2014 ble hun kåret til Årets Sosiale Medier-personlighet på Social Media Days 2014 (Norges største konferanse om sosiale medier).

Hun mener det er flere grunner til at folk velger å dele slike ytringer på nett.

Ingvild Moen er en av Norges ledende eksperter på sosiale medier.
Ingvild Moen er en av Norges ledende eksperter på sosiale medier. Foto: Olav Mellingsæter

– Det er flere aspekter. Man er ikke nær folk man skriver om. De som skriver slike ting er ofte ensomme, og ønsker ofte å bli sett og gjør dette for å få oppmerksomhet. Det tredje aspektet går på frykt og uvitenhet, og et fjerde aspekt er der folk følger en trend eller retning og blir med på ting fordi de ser andre gjør det, sier hun til TV 2.

Analyserte over 800.000 twitter-meldinger

I oktober 2020 ble en rapport fra Professional Footballers' Association (PFA) lagt frem. Rapporten viste at PFA hadde analysert over 800.000 Twitter-meldinger sendt direkte til kontoene til fargede fotballspillere etter at de twitret om Black Lives Matters-bevegelsen.

Av de Premier League-spillere som gjorde det, mottok 43% rasistiske ytringer mot dem, der spesielt tre spillere mottok grove rasistiske budskap. Disse tre var Manchester Citys Raheem Sterling, Crystal Palaces Wilfried Zaha, og Wycombe Wanderers' Adebayo Akinfenwa.

Zaha la ut i juli i fjor om at han hadde våknet opp til avskyelig hets og grove trusler på kampdag.

«Du bør ikke score i morgen din svarte f****. Ellers kommer jeg hjem til deg kledd som et spøkelse», står det i meldingene, som Zaha har delte i sosiale medier.

– Jeg håper sønnen din får koronavirus

En annen stjerne som har mottatt hatmeldinger via sosiale medier, er Watford-kaptein Troy Deeney.

Deeney avsto fra å delta da lagkameratene i Watford gjenopptok treningsaktiviteten etter at viruset hadde truffet England. Profilens sønn hadde pusteproblemer som følge av at han ble født for tidlig, og Deeney ville ikke sette familiens ferskeste tilskudd i fare.

– Jeg så noen kommentarer relatert til sønnen min, folk som sa «Jeg håper sønnen din får koronavirus», sa Deeney den gangen.

Også kvinnelige fotballspillere har åpnet opp om diskriminering på sosiale medier. En av dem er Sue Smith. Den daværende Manchester City-spilleren uttalte i fjor til Sky Sports at netthets er et stort problem blant kvinnelige fotballspillere i landet.

– Kvinnelige fotballspillere får fortsatt beskjed om å «komme seg tilbake på kjøkkenet» sa Smith i et intervju.

Hun la også til at hun måtte søke hjelp for å takle all hetsen.

Sue Smith spilte 93 landskamper for England. Her i duell med Sveriges Marie Hammarström.
Sue Smith spilte 93 landskamper for England. Her i duell med Sveriges Marie Hammarström. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Smiths eksempel er langt ifra enestående.

Manchester Uniteds Lauren James gikk ut for bare noen dager siden og sa hun hadde fått rasistiske bemerkninger slengt etter seg på sosiale medier.

«Nok en helg der spillere står overfor diskriminerende overgrep og må håndtere anonyme keyboardkrigere som gjemmer seg i en verden av straffrihet. Nok er nok», lød Instagram-posten til Englands kvinnelag.

Ringte «nettroll»

Sosiale medier-ekspert Moen driver selskapet Resonate som holder ukentlig foredrag om ny teknologi, kommunikasjon og sosiale medier i inn- og utland.

Hun trekker frem en ting for å stoppe hatefulle ytringer på nett.

– Å tørre å sette lys på det og snakke om det. Man trenger ikke nødvendigvis gå i dialog med den som sender hatefylte ytringer selv. I enkelte tilfeller har jeg faktisk ringt enkelte privatpersoner som har trakassert idrettsutøvere, og snakket rolig med dem for å forstå hvorfor de sier det de gjør. Hver eneste gang har trakasseringen sluttet etterpå. Dette bør ikke en utøver selv gjøre, men heller andre rundt, i støtteapparat eller nærmeste krets, forteller hun.

De siste meldingene om rasistiske ytringer mot en spiller kom fra Swansea City senest på torsdag, der de gikk ut med at deres spiller Yan Dhanda hadde blitt hetset i sosiale medier fordi han har asiatisk bakgrunn.

«Hvordan kan dette fortsatt skje i 2021? Jeg er så stolt over å representere asiatere. Mer må gjøres!», skrev Dhanda på sin twitter-konto i etterkant.

Fredag skrev Sky Sports om Steve Bruce, som meddelte at også han hadde blitt utsatt for drapstrusler.

– Det er virkelig fryktelige ting. Ting som at de sier at de håper jeg dør av Covid og alt sånt, uttalte Newcastle-sjefen.

I tillegg til Bruce, fortalte Arsenal-manager Mikel Arteta på en pressekonferanse fredag formiddag at han hadde mottatt trusler mot hans familie.

En tydelig oppgitt Arteta sa han prøver å unngå slike ting, men at det er vanskelig når noen prøver å skade hans familie.

Har sendt brev til sosiale medier-gigantene

Torsdag kom meldingen om at Engelske fotballautoriteter har sendt brev til Mark Zuckerberg (Facebook) og Jack Dorsey (Twitter), der de krever endringer.

Dette er kravene.

– Meldinger og innlegg bør filtreres og blokkeres før de sendes eller legges ut hvis de inneholder rasistisk eller diskriminerende materiale. De bør bruke robuste, gjennomsiktige og raske tiltak for å ta ned voldelig materiale hvis det kommer i omløp, heter det i brevet.

Fotballsjefene har flere forslag til forbedringer.

– Alle brukere bør være underlagt en forbedret bekreftelsesprosess som (bare hvis det kreves av rettslige instanser) tillater nøyaktig identifikasjon av personen bak kontoen. Det bør også tas skritt for å stoppe en bruker som har sendt rasistisk innhold tidligere fra å registrere en konto på nytt.

– Våre plattformer bør aktivt og raskt hjelpe etterforskningsmyndighetene med å identifisere opphavsmenn til ulovlig diskriminerende materiale, heter det i brevet.

På oppfordring fra Det engelske fotballforbundet (FA) skal britiske myndigheter endre loven i kampen mot rasisme, meldte kulturminister Oliver Dowden i forrige uke.

Relatert