Se Carlsens VM-hilsen til alpinkompisen

Visste du at VM-håpet Adrian Smiseth Sejersted er en habil sjakkspiller?

Denne sesongen har det løsnet for alpinist Adrian Smiseth Sejersted, som med to pallplasser i Super-G, er medaljekandidat på disiplinen torsdag.

Mellom slagene går det i sjakk. Mye sjakk.

– Det går flaut mye tid til det, for å være ærlig, vedgår 26-åringen i VM-byen.

– Hvordan kom du i gang med dette?

– Det startet vel etter min første korsbåndskade i 2014. Da var vi en kompisgjeng som begynte å spille mye sjakk og poker, også meldte vi oss inn i klubb, forteller Sejersted.

Analyserer og pugger

Siden har alpinisten brukt tusenvis av timer på å lære av de beste på YouTube, og studere sine egne partier. Utenfor de norske utøvernes hotell i Cortina tar det ikke lang tid før sjakkpraten blir for teknisk for både TV 2s team og øvrig norsk presse:

– Nå driver jeg og pugger på fransk åpning, som er litt ambisiøst i forhold til siciliansk som er e4, c5, som jeg synes er litt for komplisert. Jeg er keen på å ha det litt mer i trygge rammer.

– Får du bruk for noe fra sjakkens verden i alpint?

– Egentlig ikke i det hele tatt. Dette er fullstendig avkobling, så det har vært veldig fint å drive med i skadeperioder, forklarer Sejersted.

BEST MED FYSISK BRETT: Som regel spiller Smiseth Sejersted online på tur med landslaget. Noen ganger tar Smiseth Sejersted over partiet når Kjetil Jansrud spiller mot østerrikske Mattias Mayer. Her har han fått kloa i et fysisk brett.
BEST MED FYSISK BRETT: Som regel spiller Smiseth Sejersted online på tur med landslaget. Noen ganger tar Smiseth Sejersted over partiet når Kjetil Jansrud spiller mot østerrikske Mattias Mayer. Her har han fått kloa i et fysisk brett. Foto: Erlend Vikene

Spilt på nest høyeste nivå

Sjakk-karrieren til Sejersted startet altså i 2014 i Sjakklubben Stjernen som holder til på Grünerløkka i Oslo. Daglig leder i klubben, Vegard Ramstad, mener Sejersted holder et godt klubbnivå.

– Han har vunnet mange pene partier mot dyktige spillere, skriver han i en SMS til TV 2.

Sejersted selv trekker fram et høydepunkt fra februar i fjor, bare uker etter det uhyggelige fallet alpinisten hadde i Wengen.

– Da spilte jeg for Stjernen 1 mot Offerspill sitt førstelag på femtebord i Østlandsserien (nest høyeste divisjon). Magnus Carlsen spilte på førstebordet. Jeg var egentlig reserve, men var så heldig å få spille akkurat den matchen, mimrer 26-åringen.

Sent i fjor valgte han selv å melde overgang til Magnus Carlsens klubb Offerspill.

– Jeg gikk dit fordi mine nærmeste kompiser meldte overgang. Jeg er litt i samme miljø som Magnus, legger han til.

Når TV 2 drar fram en personlig hilsen (som du ser i videofeltet over) fra sjakk-verdensmesteren, utbryter alpinisten:

– Så kult! Jeg har vært så heldig å få spille noen partier mot Magnus. Det er en «once in a lifetime»-opplevelse.

Relatert