STÅR UTEN SKI: Maren Lundby får ikke hoppe i Østerrike.
STÅR UTEN SKI: Maren Lundby får ikke hoppe i Østerrike. Foto: Geir Olsen

Lundby får ikke hoppe: – Jeg blir så fandenivoldsk av dette

Flere av de norske hopperne har fått låne ski fra andre nasjoner. Maren Lundby står uten og konkurransen ryker for hennes del.

Skiene til fire av de norske kvinnehopperne kom ikke med fra Gardermoen da de reiste torsdag ettermiddag. For tre av dem har det ordnet seg med reserveski, men ikke for Maren Lundby.

De tre norske hopperne har fått låne ski av Frankrike, Tyskland og Østerrike. Dermed kan Silje Opseth, Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørseth begynne å forberede seg på fredagens konkurranse. Det kan ikke Lundby.

Hun har ikke fått ski, og hun mister dagens renn. Det TV 2-sendte rennet starter kl. 13.25.

– Jeg blir så fandenivoldsk av dette. Jeg har ikke følt at ting har klaffet på en stund, og for hver gang noe sånt skjer, kjenner jeg at det bygger seg noe opp i meg, og det kommer snart til å få utløp i hoppbakken. Det går en f … i meg, sier Lundby til NTB.

– Det bobler litt her nå

Hun sier at hun skal bruke den siste motgangen til å slå tilbake når det gjelder som mest.

– En forbannet Maren trenger ikke å være noe dumt. Det bobler litt her nå, sier Lundby.

Strøm har fått ski som er sju centimeter kortere enn de hun vanligvis bruker, Bjørseth har fått ski som er seks centimeter for korte, mens Opseth var heldig og fikk ski som passet perfekt.

Da hoppjentene landet i Tyskland torsdag ettermiddag, dukket aldri hoppskiene opp. Fredag morgen fortalte kommunikasjonsansvarlig Steinar Bjerkmann at Skiforbundet jobbet med å finne alternative løsninger.

– Vi jobber med å skaffe ski lokalt. Det kan være at andre nasjoner har eller klubber i nærheten. Men man kan ikke bare plukke hvilket som helst par, sa Bjerkmann til TV 2.

Hopplandslaget tok et fly fra Gardermoen torsdag kl. 12.45 til Frankfurt med Lufthansa. Skiforbundet har vært i kontakt med flyselskapet om hvor skiene er.

– De har prøvd å etterlyse skiene, men de mener de fortsatt står på Gardermoen. Vi har hørt at det ikke var plass til skiene på flyet.

– Har dere fått en begrunnelse på hvorfor?

– Det er knapt fly som går til Tyskland, og da er flyet fullt med annen bagasje som skal være med, sier Bjerkmann, som håper skiene kan komme i løpet av kvelden.

Beklager

Administrerende direktør Siv Lunde Kolrud i SAS Ground Handling, som hadde ansvaret for innsjekkingen, beklager at skiene til utøverne ikke kom med flyet. Ifølge henne og pressesjef John Eckhoff i SAS skyldtes det en tidligere kansellering og at flyet utøverne skulle være med, var fullt.

– Det var for mye bagasje til alt kunne få plass. Flyet ble fylt i henhold til rutinene, og det er alltid sikkerhet først. Det var derfor ikke mulig å få med skiene, sier Eckhoff til NTB.

Både Kolrud og Eckhoff sier at koronasituasjonen gjør innsjekkingsprosedyrene mye vanskeligere enn normalt, der mannskapet må forholde seg til regler som endrer seg hele tiden.

– Det er krise

– Det er krise med tanke på fredagens renn. Vi har fire utøvere som mangler ski. Og vi har fått opplyst at skiene ikke kommer fram før etter rennet i morgen, uttalte en fortvilet landslagssjef Christian Meyer i en pressemelding torsdag kveld.

Fredagens hopprenn for kvinnene sendes på TV 2 kl. 13.25.

Kun Eirin Kvandal har fått skiene sine.

– Det ser litt dårlig ut til at det blir renn for oss akkurat nå. Det er ikke noen som har funnet ski i riktige lengder heller, sier Maren Lundby.

Nå jobbes det med andre lag som skal delta i håp om å få ski som passer.

Ante uråd i innsjekken

– Vi er i dytten som lag og skulle gjerne ha sett at alle fikk hoppe. Men jeg må si at jeg ikke er imponert over innsjekken på Gardermoen. Da ante vi ugler i mosen, sier Meyer.

Landslagssjefen er klar på at opplevelsen vil bli fulgt opp i etterkant.

– Hvis det ikke holder å møte opp to og en halv time før avgang, er jo det litt drøyt, sier han.

– Det er en del renn igjen, men får vi ikke hoppe i morgen så kan det bli kroken på døren for å vinne verdenscupen sammenlagt. I verste fall kan jeg tape hundre poeng, sier Lundby.

Blant gutta står Thomas Aasen Markeng uten ski. Han hopper trolig på Robert Johanssons reservepar i Klingenthal.

Flere utøvere på det norske COC-laget står også i fare for å miste to renn i Willingen på grunn av at skiene står igjen på Gardermoen, sier Skiforbundet.

Relatert