BA OM SVAR: Martin Fourcade ville vite hva Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjorde med den brukte EPO-sprøyten (innfelt) de fant på et verdenscupstevne.
BA OM SVAR: Martin Fourcade ville vite hva Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjorde med den brukte EPO-sprøyten (innfelt) de fant på et verdenscupstevne. Foto: Joel Saget/AFP. Montasje: TV 2.

Slik konfronterte Fourcade ledelsen om doping – og ble løyet rett opp i ansiktet

Upubliserte dokumenter viser hvordan Martin Fourcade og flere utenlandske skiskyttere stilte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til veggs om EPO-sprøyter, Russland og doping. Lederen for utøverkomitéen raser over «latterliggjøringen» de ble møtt med.

– Det var ekstremt frustrerende å bli løyet til og latterliggjort for å forsvare ren idrett, forteller den amerikanske skiskytteren Clare Egan, leder for utøverkomitéen, til TV 2.

I januar 2017 samlet en rekke av verdens fremste skiskyttere seg for et møte i Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) utøverkomité i Oberhof, Tyskland.

Russernes sofistikerte dopingprogram hadde blitt blottlagt, men det hersket stor misnøye blant mange av utøverne for måten IBU valgte å håndtere russiske utøvere og myndigheter på.

IBU-TOPP: Nicole Resch, tidligere generalsekretær i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE.
IBU-TOPP: Nicole Resch, tidligere generalsekretær i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE.

Rapporten til granskingskommisjonen (ERC) forrige uke konkluderte blant annet med at Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch skal ha hindret etterforskingen av en brukt EPO-sprøyte som ble funnet på et verdenscuprenn i Antholz i 2015, men store deler av rapporten er sladdet.

TV 2 har imidlertid blitt tilsendt en del underliggende dokumentasjon som viser nøyaktig hva som foregikk da utøverne, med Fourcade i spissen, konfronterte Resch og IBU.

Resch har mottatt TV 2s henvendelser, men hun har ikke valgt å respondere

IBU antydet heksejakt mot Russland

Det følgende er diverse utdrag fra utøverkomitéens møtereferat.

Vi begynner med reaksjonen til utøverne når Resch antyder at Russland er offer for en heksejakt:

Referat: IBU angriper WADA - utøverne reagerer

Resch: Vi samler inn all informasjon vi har fra dopingprøver tatt utenfor Russland for vår etterforskning. Vi har sanksjonert Det russiske skiskytterforbundet (RBU) på den strengeste måten: først en bot på 50 000 USD, og deretter en bot på 100 000 USD.

Michael Slesingr (utøver, Tsjekkia): Fungerte det?

Resch: Det har ikke kommet flere positive tester etter at vi bøtela dem. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor McLaren-etterforskningen bare handlet om Russland. Vi gjør vårt beste. (...) Det er to valg: 1) vi kan sparke ut Russland fordi det tilsynelatende er et problem og ikke ta de inn igjen i varmen før det løst, eller 2) vi kan sørge for å ha all fakta på bordet og la de forbedre seg samtidig som de er en del av sporten vår.

Tim Burke (utøver, USA): Jeg tror grunnen til at de etterforsket Russland var fordi de var flere fra de som jobbet med antidoping i Russland som kom ut og varslet om systematisk og statsstøttet doping. Ingen andre land har gjort det, så langt jeg vet. Så jeg vil påstå at det er en god grunn for at Russland ble etterforsket.

Resch: Det er mulig. Men det er ikke IBUs jobb å agere mot enkelte land. Vi er her for å handle for sportens beste.

Fourcade: Kan det å frata Russland renn på egen jord bidra til på løse problemet?

Resch: Om vi suspenderer utøvere basert på mistanker og ikke fakta, så går vi bakover.

Fourcade: Hva med å fjerne en startkvote?

Resch: Fra mitt ståsted som en advokat, så fjerner du det fra en ren utøver.

Crawford (utøver, Canada): Man straffer ikke utøverne - man legger press på forbundet for å sørge for at utøverne deres er rene.

Mange utøvere uttrykker enighet med dette standpunktet

Resch: Stjeler du i en butikk, må du i fengsel for å sone. Deretter er du fri igjen. Det samme er tilfellet med dopingutestengelser. Vi kan ha livstidutestengelser. Det er ikke noe problem, men det må stemmes over på IBU-kongressen. Vi kan ikke engang stole på at dokumentene i McLaren-rapporten er sanne. Vi måtte be WADA om forsikringer om hva som er fakta, og noen av oversettelsene er ikke engang riktige.

Motsier seg selv om håndtering av en EPO-sprøyte

Senere i møtet blir temaet EPO-sprøyten:

Referat: IBU om egen håndtering av EPO-sprøyte

Fourcade: Hva gjorde dere med EPO-sprøyten som ble funnet i nærheten av løypa i Antholz for to år siden?

Resch: Vi sendte den til politiet. Vi sjekket med alle utøverne i vårt arkiv fra de siste ti årene og fant ingenting. Det skjedde også en måned etter OL i Vancouver i 2010. Men vi klarte heller ikke da å knytte det til noen. Vi trenger fakta. Seriøst, dette skjedde en gang tidligere også, og da var det bare media som hadde puttet noe i en søppelbøtte for å lage en historie.

Eder (utøver, Østerrike): Kan dere gå tilbake og reteste prøver fra de siste 10 årene?

Resch: Vi har en av de beste blodbankene i verden. Vi ser variasjoner, og det er en begynnelse. Vi støtter oss på laboratoriene for å sertifisere metodene, og så retester vi prøver konstant. Vi er oppdaterte. Jeg håper virkelig dere er interessert i fakta, og ikke bare i media. Vi vil at dere skal stole på at vi gjør alt helt profesjonelt for verdenscupens beste.

Rapporten legger frem sterke bevis for at Resch' påstander ikke stemmer.

Blant annet viser de til en e-post, skrevet av Resch selv, hvor hun påpeker at de ikke sendte EPO-sprøyten til politiet. Likevel fortalte hun utøverne at det hadde blitt gjort.

EPO-SPRØYTEN: Denne ble funnet på et verdenscupstevnte i 2015.
EPO-SPRØYTEN: Denne ble funnet på et verdenscupstevnte i 2015.

Videre viser e-post-utvekslinger med laboratoriet i Lausanne at kun én utøvers DNA ble sjekket opp mot EPO-sprøyten - ikke «alle utøverne i vårt arkiv fra de siste 10 årene», som hun fortalte Fourcade.

«Bevisene antyder at Resch har en sak å svare for når hun sammen med Besseberg skal ha hindret etterforskningen av en brukt EPO-sprøyte. DNA-analyser viser at blodet i sprøyten kom fra en mann, men bevisene viser at Resch kun sendte én prøve fra én utøver til laboratoriet for å undersøke en mulig DNA-match. Hun ville ikke sende flere, uten noen god grunn, slik kommisjonen ser det», står det å lese i rapporten.

Rapporten påpeker også at påstanden om at media skal ha plantet en EPO-sprøyte for å «lage en historie» er uten grunnlag.

En talsperson for Fourcade sier følgende til TV 2:

– Rapporten viser beskyldninger som legitimerer Martins engasjement i kampen mot doping gjennom hele karrieren. Han er glad for at hans arbeid mot strømmen har bidratt til å transformere IBU og at han i dag kan se på sin elskede sport med mer tillit.

Fourcade ut mot IBU om håndteringen av suspendert leder

Fourcade krevde også en forklaring fra IBU på hvorfor Gottlieb Taschler, som hadde blitt gitt en betinget fengselsdom i Italia for å ha hjulpet sønnen med å dope seg, fortsatt fikk være involvert i sporten.

Referat: Fourcade griller IBU om Taschler

Fourcade: Hvorfor er Taschler lederen av organisasjonskomitéen for VM i Antholz 2020?

Resch: Jeg har ingen informasjon om at han har den posisjonen.

Fourcade: Jeg fikk en e-post fra ham i går hvor han sier at han er president for organisasjonskomitéen.

Resch: Personer som er utestengt kan ikke være til stede på IBU-arrangementer. Men om han er involvert i organisasjonskomitéen, som er et selskap, så har vi ingen juridiske verktøy for å kunne hindre dette.

Fourcade: IBU kunne også ha bestemt seg for ikke å fra til Antholz.

Resch: Den italienske olympiske komité (CONI) besluttet at Taschler er suspendert til og med juni 2018. Taschler ble valgt som president for organisasjonskomitéeen før han ble suspendert. Men jeg er ikke klar over at han er involvert på noen måte med organisasjonskomitéen. Jeg prøver hver dag å opptre profesjonelt som en advokat. Politikk er noe annet. Det blir besluttet på IBU-kongressen. Der stemte deres nasjonale forbund for at Italia (Antholz) og Russland (Tjumen) skulle få mesterskap - de to landene med de største dopingproblemene. Det var en veldig mørk dag for meg.

Bare noen uker etter dette møtet, signerte over 160 skiskyttere på en underskriftskampanje, som ble oversendt IBU, der man krever en kraftig opptrapping av sanksjoner i framtidige dopingsaker.