Gamlesjefen: – Dette må Ødegaard ta tak i for å lykkes

Ronny Deila mener alt nå handler om matching for Martin Ødegaard i Premier League.

Se intervjuet fra tirsdagens PL-sending i vinduet øverst!

Mikel Arteta, Jurgen Streppel, Carlo Ancelotti, Zinedine Zidane og Ronny Deila.

Det er de fem trenerne som har gitt Martin Ødegaard førstelagsdebutene i henholdsvis Premier League, nederlandsk æresdivisjon, La Liga, Segunda División og Eliteserien de siste snaue sju årene.

Togreisen på seniornivå startet med innbyttertilværelse mot Aalesund som 15-åring på Marienlyst i april 2014, og har i øyeblikket et foreløpig stoppested i Premier League.

Nå mener mannen som gav ham sjansen første gang på Strømsgodsets A-lag at valget av Arsenal som ny arbeidsgiver kan bli kjempebra.

– Teknisk er han på det høyeste nivået du kan komme og forståelsen er fantastisk. For ham er det egentlig nå bare å få erfaring og å få spille kamper, sier Ronny Deila.

Aston Villa - Arsenal lørdag fra kl. 13.00 på TV 2 Sport Premium!

GAV HAM MULIGHETEN: Ronny Deila lot en purung Ødegaard herje i Eliteserien i 2014. Her 16- mai mot Sarpsborg 08.
GAV HAM MULIGHETEN: Ronny Deila lot en purung Ødegaard herje i Eliteserien i 2014. Her 16- mai mot Sarpsborg 08. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Har sett van Dijk og Tierney ta steget

Deila har tidligere vært Celtic-sjef for spillere som Virgil van Dijk og Kieran Tierney, som begge har tatt Premier League med storm de senere år. Nå peker han på det ene punktet Ødegaard må ta tak i for å lykkes i samme liga.

– Det som er utfordringen, det siste som skal få Martin helt oppi der blant de store, er den fysiske tilstedeværelsen. Han løper nok, det er ikke det det går på, men det er om han klarer å få mer eksplosive aksjoner i kampene sine. At han kan vinne flere baller og gå forbi folk mer på steget sitt, sier den nåværende New York City-manageren.

Gamlesjefen til Arsenals ferskeste profil er klar på at disse elementene er noe Ødegaard jobber kontinuerlig med, og har stor tro på ytterligere utvikling for sin gamle disippel.

– Mentaliteten han har, er utrolig. Det å komme til en liga som er mer fysisk gjør bare at han må utvikle disse egenskapene, der han kanskje har lite grann å gå på, for å ta seg helt opp til det høyeste nivået, forklarer han.

Derfor mener han Arsenal passer bedre

Deila mener Artetas type fotball passer den norske stjernespilleren godt, og er også av den oppfattelse at drammenseren ikke har tatt et steg ned på ligarangstigen med sitt klubbvalg det neste halve året.

Topptreneren er også tydelig på at arbeidsvilkårene Ødegaard har hatt i den spanske hovedstaden etter returen fra Real Sociedad i sommer har vært vanskelige.

– Jeg synes ikke det har vært noe spesielt god rytme i Real Madrid den siste tiden. Det er veldig stort press der hele veien. De må vinne. Jeg synes ikke de spiller fantastisk, så da er det vanskelig for en ung gutt å komme inn i det laget deres med så mange rutinerte spillere, sier han, og fortsetter:

– Martin må være borti ballen mye. Det var han jo i Sociedad. Han går ned og henter. Da du så ham for det norske landslaget, da han var på sitt beste, så var han involvert i spillet hele veien.

Nettopp derfor tror Deila nå at en sentral rolle i et velspillende Arsenal-lag kan passe 22-åringen ypperlig.

– Arsenal vil spille bakfra, og han vil være veldig mye involvert. Han kan spille i tierrollen, komme ned og hente ballen av og till og komme i mellomrommet og sette stikkere. Jeg tror det passe ham bedre enn å spille ren indreløper i 4-3-3 for Real Madrid, avslutter 45-åringen.

PS! Ødegaard fikk ikke spilletid i Arsenals dramatiske Premier League-dyst mot Wolverhampton tirsdag. Der ble Mikel Arteta tvunget til å bruke to bytter på å gjøre endringer i bakrer etter utvisninger både på midtstopper David Luiz og keeper Bernd Leno. Den eneste «vanlige» innbytteren for Arsenal ble dermed kaptein Pierre-Emerick Aubameyang, mens Ødegaard ble sittende på sidelinjen.

Martin Ødegaards debuter i ligasystemet siden april 2014

Turnering Klubb Dato Kamp Trener Alder
La Liga Real Madrid 23 mai. 2015 Real Madrid 7:3 Getafe CF Carlo Ancelotti 16 år, 5 måneder og 6
Premier League Arsenal FC 30. jan. 2021 Arsenal FC 0:0 Manchester United Mikel Arteta 22 år, 1 måned og 13 dager
Eredivisie SC Heerenveen 14. jan. 2017 SC Heerenveen 2:0 ADO Den Haag Jurgen Streppel 18 år, 28 dager
Eliteserien Strømsgodset IF 13. apr. 2014 Strømsgodset IF 2:0 Aalesund Ronny Deila 15 år, 3 månede og 27 dager
Segunda División B Real Madrid Castilla 8. feb. 2015 Real Madrid Castilla 2:2 Bilbao Athletic Zinedine Zidane 16 år, 1 måned og 22 dager
.
Kilde: Transfermarkt

Se hele intervjuet med Deila, fra forut for tirsdagens Wolves-Arsenal-kamp, i vinduet øverst!

Relatert