– Det er noen farger på beinet som hører mer hjemme i rugby og ishockey enn i langrenn

Andrew Young forsvant gjennom et gjerde, men slapp med skrekken.

Aleksandr Bolsjunov vant herrenes 15-kilometer i Falun foran Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo, men rennet ble preget av flere stygge fall.

Verst gikk det utover Andrew Young, som forsvant gjennom et gjerde.

Storbritannias landslagssjef Jostein Vinjerui uttalte til NRK at Young sannsynligvis hadde pådratt seg et lårbeinsbrudd, men overfor TV 2 bekrefter Young at han slapp fra den skremmende episoden uten brudd.

– Det er ikke brudd. Legen synes det var greit at jeg kunne dra hjem, sier Young.

– Veldig smertefullt

Han kommer ut fra akuttmottaket på krykker. Det er dårlig nytt drøyt tre uker før VM. Young sier han vil bruke den neste uken til å hvile. Hevelsene må ned før han kan begynne å trene igjen.

– Kroppen kjennes ganske forslått. Jeg kan ikke legge vekt på venstrebeinet, og jeg kan heller ikke bøye høyrebeinet skikkelig. Det er noen farger på beinet som hører mer hjemme i rugby og ishockey enn langrenn. Jeg har fått en skikkelig smell i begge lår, fortsetter han.

Briten fryktet det verste da han lå i skråningen på nedsiden av gjerdet.

– Jeg hadde veldig store smerter da det skjedde, og jeg var nok litt i sjokk også. Det hadde roet seg litt etter en periode med kjør i feltet. Jeg trodde det skulle bli roligere, men plutselig gikk jeg gjennom gjerdet. De første fem minuttene var veldig smertefulle, sier Young.

Holund brøt rennet

TV 2-ekspert Petter Skinstad er kritisk til løype-traséen.

– Dette er et farlig og unødvendig dårlig renn, da tilgangen på løyper i utgangspunktet er god i Falun. Her må det komme endring til, både fra FIS og arrangørene i Falun. Vi trenger tøffere løyper og sikre løyper, ikke minst, mener TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

På den andre runden gikk Aleksandr Bolsjunov i bakken etter at Andrew Musgrave hektet med Ilia Poroshkin og dro med seg flere løpere. Hans Christer Holund forsvant ut av løypen. Nordmannen brøt senere rennet.

På vei inn til stadion like etter gikk britiske Andrew Young gjennom gjerdet. Han så ut til å dra med seg Erik Valnes, men nordmannen klarte å holde seg på riktig side. Young ble lagt på båre og kjørt til sykehus.

Overfor TV 2 var Storbritannias landslagssjef Jostein Vinjerui svært kritisk til arrangøren.

– Å kjøre 15 kilometer fellesstart i en løype som nesten ikke skiller noen ting er jeg svært kritisk til i utgangspunktet. Og når løperne kjører utfor i seksti kilometer i timen er det helt utrolig at man kan har et plankegjerde som sikring. Det sluttet man vel med i alpint på 1960-tallet?

– Det hører ikke hjemme noen sted. Det er mest sannsynlig også det som gjør at han knekker foten, sier Vinjerui som ennå ikke har vært i kontakt med arrangøren.

Eirik Valnes var involvert i krasjet med Young. Han slapp unna uten skader.

– Det hørtes ikke godt ut. Jeg hørte skrikingen hans. Da jeg kom til meg selv på flaten nedi svingen, hørte jeg ropingen hans. Det høres ikke helt bra ut. Jeg håper virkelig det går bra med ham, sier Valnes til TV 2.

Klæbo: – Håpløst

Løypen kritiseres av den norske leiren.

– Det var håpløst, sier Klæbo til NRK.

– Det er uforsvarlig. Jeg har løpere som gir seg på sisterunden, som synes det er uforsvarlig med farten og antall løpere som vil frem, og da tar de selvfølgelig en risikovurdering med tanke på VM, sier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til TV 2.

– Skal vi fortsette å gå denne distansen med fellesstart, bør det kanskje settes større krav til løypen, sier Pål Golberg til TV 2.

– Det er unødvendig at vi skal utsette oss for dette i denne løypen. At vi ikke kan bruke en trasé mer for et sånt løp, sier Valnes.

Kritisk TV 2-ekspert

TV 2s langrennekspert mener forholdene er skandaløse.

– I utgangspunktet holder ikke løypene de har valgt å bruke i Falun mål i verdenscupen i det hele tatt, verken med tanke på sikkerhet eller det sportslige, sier Petter Soleng Skinstad.

Løypene er altfor lette og egner seg spesielt dårlig i herreklassen, der det blir unødvendig tett. Når man da legger til at sikkerheten på ingen måte er tatt skikkelig hensyn til, er dette rett og slett skandaløst dårlig, fortsetter Skinstad.

Bolsjunov mener de harde forholdene må ta sin del av skylden.

– Det var et farlig løp i dag, men det var på grunn av is, sier han til TV 2.

Relatert