TIL VM-FINALEN: Glenn Solbergs svenske lag har overgått alle forventninger.
TIL VM-FINALEN: Glenn Solbergs svenske lag har overgått alle forventninger. Foto: AFP/Anne-christine Poujoulat

Glenn Solberg ledet Sverige til VM-finale: – Det er helt vanvittig

Svenskene feide Frankrike av banen i semifinalen.

Norge røk ut i VM-kvartfinalen, men mesterskapet ble ikke uten norsk suksess av den grunn.

Fredag kveld ledet Glenn Solberg Sverige til VM-finalen, da Frankrike ble slått 32-26 i semien.

– Det er helt vanvittig. For et lag. Det virker som vi har kontroll på matchen fra start til slutt. Imponerende. VM-finale. Det er helt vilt, sier Solberg til Viasat.

– Jeg vet ikke hva det betyr for meg personlig, men når man lykkes betyr det mye. Dette er veldig, veldig spesielt, å komme til en VM-finale på første forsøk, fortsetter det som akkurat nå må være Sveriges mest populære nordmann.

– Mektig imponerende

TV 2s håndballekspert hyller Solberg og söta bror.

– Det er mektig imponerende det svenskene har fått til. Det er laget som har vært mest rammet av korona og etter at Solberg ble ansatt har de nesten ikke hatt landslagssamlinger. Det de har fått til er en fantastisk jobb av hele gjengen. Glenn på toppen skal ha masse honnør for måten de har gjennomført dette mesterskapet på, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Før mesterskapet trodd de færreste på Sverige i VM-finalen.

– Nei, ikke svenskene selv heller. Ikke i det hele tatt. De har ny trener, har nesten ikke hatt samlinger, hatt en god del forfall og tatt noen tøffe valg i forkant. De valgte bort linjespilleren Andreas Nilsson, som ville ha fri noen dager. Det er deilig å ha se at de fighter og slåss for hverandre hele tiden. Det er meget, meget imponerende, sier Svele.

TV 2s håndballekspert vil ikke gi svenskene favorittstempelet i finalen, som blir mot enten Danmark eller Norges spanske overmenn.

– Jeg har ment at den andre halvdelen kanskje var råere, så får vi se når de skal stå opp i en finale. De har vunnet kampene de skal og er ubeseiret. De har hatt en fantastisk turnering så langt, da er det fullt ut mulig å vinne den også, sier Svele.

– Mange mente de stod foran Glenn

Det sto 16-13 til Sverige etter 1. omgangen. I den vant keeperstjernen Andreas Palicka målvaktduellen klart. Han avsluttet omgangen med en fantastisk redning.

Palicka stoppet ballen med høyrefoten i høyde med tverrliggeren. Etter kampen la ikke Sverige-stjernen skjul på hvor mye Solberg har betydd.

– Sykt mye. Vi er takknemlig for at dere har gitt oss en nordmann, sier han til Viasat.

KEEPERHELT: Andreas Palicka storspilte for svenskene.
KEEPERHELT: Andreas Palicka storspilte for svenskene. Foto: Reuters/Mohamed Abd El Ghany

Ute på banen styrte Jim Gottfridsson Sveriges angrepsspill med stor autoritet. Svenskene hadde smått ufattelige 90 i uttellingsprosent på skuddene etter snaut 50 minutters spill.

Solberg har hatt vriene forutsetninger med pandemi-utsatte aktiviteter siden mars, forfall fra meget gode spillere og et lag i isolasjon i flere dager før avreise til Egypt.

Sverige er sikret sin første VM-medalje siden 2001, og Solberg har ryddet unna all skepsis ansettelsen av ham skapte i Sverige.

– Mange svenske trenere mente de stod foran Glenn i køen da han fikk jobben som landslagssjef. Forbundet valgte Glenn. De har jobbet mye med filosofi og hvordan de skal fremstå, og sånn har de stått frem gjennom turneringen. Man skal ha litt flyt, men det er jo ikke mulig å få en bedre start som trener enn dette. De har vært langt unna storhetstiden. Å ta dem til en VM-finale betyr selvsagt mye for ham og svensk håndball, sier Svele.

Relatert