Oslo 20201213. 
Vålerenga jubler etter cupfinalen i fotball mellom LSK kvinner og Vålerenga på Ullevaal Stadion i Oslo.
Foto: Jil Yngland / NTB
Oslo 20201213. Vålerenga jubler etter cupfinalen i fotball mellom LSK kvinner og Vålerenga på Ullevaal Stadion i Oslo. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: Jil Yngland

Vålerenga kan ikke spille Champions League i Oslo - må til Kypros

– Eneste mulighet for å få det til.

7. februar skulle Vålerenga i utgangspunktet møtt Brøndby hjemme på Intility Arena, til den første av to 16-delsfinaler i Champions League.

Returoppgjøret var planlagt spilt i Danmark sju dager senere.

Men i dag ble det klart at dobbeltoppgjøret i stedet blir til én enkelt utslagskamp - trolig på nøytral bane på Kypros.

– Planen nå er at kampen spilles 10. februar, på nøytral bane i Larnaca på Kypros. Det ser ut som det er eneste mulighet for å få det til, sier VIF-sportssjef Eli Landsem.

Kampen skal spilles på samme bane som der Molde møtte Qarabag til sin CL-kvalik i september.

For selv om regjeringen sist fredag trosset anbefalingen fra Helsedirektoratet, og kulturminister Abid Raja var tydelig på at det ikke var aktuelt å inndra unntaket fotballen har fra karantene- og innreisereglementet, har myndighetene ifølge Landsem nå gått tilbake på dette.

– Vedtaket er suspendert ut januar, og så skal de ta en ny vurdering etter det. NFF jobber for å få det tilbake, i likhet med alle andre forbund, sier VIF-sjefen.

– Men hvis myndighetene gir klarsignal igjen fra 1. februar - kunne dere ikke da spilt i Oslo likevel?

– Avgjørelsen måtte komme i dag, UEFA kunne ikke la det vente lenger. Det handler om å bestille bane, charterfly og så videre. Det er to lag som skal forberede seg, så avgjørelsen måtte tas i dag. Jeg håper at karantenefritaket trer i kraft så vi slipper karantene når vi kommer hjem igjen, hvis ikke blir det ti dagers karantene, sier hun.

Kultur-og likestillingsminister Abid Q. Raja sier følgende i en uttalelse til TV 2:

– Innreise- og karanteneunntaket er midlertidig suspendert fram til søndag, regjeringen vil før den tid komme tilbake til hvordan det følges opp videre. Jeg har forståelse for at dette gjør planleggingen uforutsigbar for enkelte klubber, men først og fremst må vi få kontroll på smittesituasjonen.

Et annet alternativ Vålerenga og UEFA vurderte var å spille to kamper i Danmark, men også der gjør strenge innreiseregler det umulig.

– Er det en fordel for dere å møte Brøndby på nøytral bane, i stedet for to kamper i Danmark?

– Jeg tror muligheten for å gå videre ville vært større over to kamper, i og med at vi ikke får spilt treningskamper her. Men vi må ta det som det er. Forhåpentligvis kan vi begynne å trene på mandag, sier Landsem.

Hvis treningsnekten videreføres, ser Vålerenga på muligheten for å samle laget sitt i en kohort i nærheten av hjemmebanen Intility.

I så fall er de avhengige av en dispensasjon fra myndighetene. Denne kontakten er det NFF som holder i.

– Vi er ikke i mål med noe, men det innebærer at vi må hente de spillerne som bor med andre inn på hotell og isolere dem, forklarte sportssjefen på mandag.