Oslo 20210118. 
Statsminister Erna Solberg (H) gjør rede for håndteringen av koronapandemien i Stortinget mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20210118. Statsminister Erna Solberg (H) gjør rede for håndteringen av koronapandemien i Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen

Regjeringen anbefaler stans i alt seriespill i toppidretten i to uker

Det opplyste statsminister Erna Solberg i Stortinget mandag.

Regjeringen vil ha stans i alt av seriespill i toppidretten de to neste ukene. Barn og unge under 20 år kan delta som normalt.

Det opplyste statsminister Erna Solberg i Stortinget mandag.

– Norges idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene, sa statsministeren.

Anbefalingen vil ramme en rekke idretter. For øyeblikket spilles det eliteserie i håndball for kvinner, ishockey (fra neste uke), innebandy, basketball, volleyball og futsal.

– Vi har seriekamper allerede onsdag og det er begrenset hvor lenge vi kan skyve idretten i sommer, sier generalsekretær i Norges håndballforbund Erik Langerud om hvordan regjeringens anbefalinger for toppidretten påvirker gjennomføringen av håndballsesongen.

I tillegg til anbefalingen om stans har FHI og Helsedirektoratet anbefalt at antallet idrettsutøvere som er omfattet av unntaksregelen, begrenses. Det er foreløpig ikke kjent hvordan regjeringen vil respondere på denne anbefalingen.

For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne trene dersom det er mulig å holde god avstand.

Barn og unge under 20 år kan trene og delta i fritidsaktiviteter som normalt, ute og inne. Det er Langerud glad for.

– Vi er veldig, veldig glade for at barn og unge får trene med kontakt igjen. Vi har 7000 kamper de neste tre ukene når det er restriksjoner, men vi håper det er mulig å gjennomføre disse, sier han.

De kan også bli unntatt anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig. Men kamper, cuper, stevner og lignende må fortsatt utsettes.

NIF om regjeringens anbefaling: – Svært krevende

Idrettspresident Berit Kjøll har forståelse for de strenge koronatiltakene, men sier at en stans i seriespillet blir svært krevende for mange idretter.

Mandag anbefalte regjeringen at alt seriespill i toppidretten i Norge stanses i to uker. Det rammer særlig en rekke hallidretter som spiller for tiden, men også blant annet bandy utendørs.

– Vi har forståelse for myndighetenes behov for å opprettholde strenge tiltak for å begrense risiko for smittespredning i det norske samfunnet. Samtidig rammer denne innskjerpingen bandy, håndball, basketball og flere andre idretter på en svært krevende måte, både med hensyn til gjennomføring av sesong, utøvernes mulighet til å utøve sitt yrke og klubbøkonomi, sier Kjøll og legger til:

– Vi håper derfor at aktiviteten kan gjenopptas raskest mulig.

Hun poengterer at toppidretten følger strenge smittevernprotokoller som raskt oppdager smittetilfeller.

– Smittevernprotokollene hindrer ikke at smitte kan forekomme, men de har vært og er svært vellykket med tanke på å oppdage smitte raskt, og for å unngå at den spres både internt i idretten og i samfunnet for øvrig.

(©NTB)