Svensk jubeldag i Tour de Ski

Sverige tok seieren for både kvinner og herrer på Tour de Ski-sprinten.

SVENSK JUBEL: Maja Dahlqvist, Linn Svahn og Emma Ribom tok alle plassene på pallen i sprinten. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

I kvinneklassen var svenskene totalt overlegne og tok de tre første plassene.

– Før start sa jeg til Maja Dahlqvist «OK, la oss ta en trippel igjen». Det var fantastisk å klare det! Vi er så sterke som lag, og jeg er glad for å være en del av det, sa vinner Linn Svahn (21) til arrangøren etter målgang.

Oskar Svensson var jublende glad. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Oskar Svensson (25) gjorde dagen perfekt for svenskene og vant herrenes sprint foran russerne Gleb Revitykh og sammenlagtleder Aleksander Bolsjunov.

Sistnevnte økte dermed ledelsen og er etter lørdagens sprint 3.22 minutter foran Maurice Manificat, mens Ivan Jakimusjkin og Artjom Maltsev er 3.27 bak.

Diggins leder fremdeles

Linn Svahn var sterkest i spurten og vant sitt tredje renn av sju muligheter i årets Tour de Ski. Maja Dahlqvist og Emma Ribom fulgte på plassene bak.

Svahn viste dermed hvorfor hun vant sprintcupen sammenlagt i det som var hennes først virkelig verdenscupsesong sist vinter. Seieren var også hennes tredje i sprintverdenscupen denne sesongen.

Jessie Diggins røk i semifinalen, men beholdt ledelsen i verdenscupen. I det kun avslutningen opp den beryktede «monsterbakken» Alpe Cermis står igjen, har amerikaneren 54 sekunders ledelse til Julija Stupak, som også røk i semifinalen lørdag.

Natalja Neprjajeva endte på 4.-plass og gikk seg dermed virkelig inn i kampen om pallplassene sammenlagt. Hun er 4. kvinne, 1.58 bak Diggins, men bare åtte sekunder bak Krista Pärmäkoski.

Ebba Andersson, som regnes som favoritt opp bakken, røk i kvartfinalen og er nå 2.10 bak Diggins. Hun er svenskenes eneste håp etter at Frida Karlsson sto av touren før lørdagens sprint.