Derfor føler Brann seg tvunget til å bytte til kunstgress

Brann er et styrevedtak unna å få lagt kunstgress på stadion i Bergen. Det skaper reaksjoner blant fotballprofiler.

HER KAN DET BLI KUNSTGRESS: Brann vil bytte ut gresset på stadionet med kunstgress. Her kjenner Jón Gudni Fjóluson på gresstustene i en kamp mot Haugesund. Foto: Marit Hommedal
HER KAN DET BLI KUNSTGRESS: Brann vil bytte ut gresset på stadionet med kunstgress. Her kjenner Jón Gudni Fjóluson på gresstustene i en kamp mot Haugesund. Foto: Marit Hommedal

Brann er et styrevedtak unna å få lagt kunstgress på stadion i Bergen. Det skaper reaksjoner blant fotballprofiler.

Bergensavisen var først ute med nyheten.

– Jeg vil jo helst være på gress, men skjønner samtidig fullt og helt at klubben ser på alternativer. Det blir helt håpløst å trene på kunstgress, men spille kamper på gress. Jeg skulle gjerne spilt og trent på gress, men det vil koste klubben 30-40 millioner, sier trener Kåre Ingebrigtsen til TV 2.

Han sier den nye treningsbanen med gressdekke var verre enn den forrige.

– På dette nivået kan man ikke trene på kunstgress og spille på gress når vi har ambisjoner om medalje.

Elendige treningsforhold

Finansieringen skal være på plass, og det er flertall i styret for å godkjenne planene. For å rekke det til første seriekamp i april, kan det bli et ekstraordinært styremøte.

Grunnen til at klubben går til det drastiske steget er kvaliteten på treningsbanene på Nymark, området like utenfor Brann stadion. Der er tilstanden så dårlig at Brann-spillerne har måttet flytte rundt på fem ulike baner gjennom sesongen for å ha tilstrekkelig gode treningsforhold.

Banene er i Bergen kommunes eier, mens Brann stadion eies av klubben.

– Vi har jobbet med å forbedre de gressbanene der ute i mange år. I 2019 prøvde de å utbedre den ene. Høsten 2020 tok man den andre banen. Realiteten er at de er verre enn noen gang. Vi vet heller ikke hvordan de ser ut til våren, sier daglig leder Vibeke Johannesen til TV 2.

MÅ INNSE REALITETENE: Daglig leder Vibeke Johannesen mener at Brann ikke kan utsette avgjørelsen om kunstgress lenger. Foto: Tor Henning Flaatten
MÅ INNSE REALITETENE: Daglig leder Vibeke Johannesen mener at Brann ikke kan utsette avgjørelsen om kunstgress lenger. Foto: Tor Henning Flaatten

Hun anslår at det ville kostet 50 millioner kroner å ruste opp treningsbanene til ønskelig kvalitet - det er penger klubben ikke har. Kunstgress-underlag inne på stadionet har vært diskutert i lang tid. Men nå mener Johannesen at tiden er inne.

– Det er gjort et forsøk på utbedring (på treningsbanene), og det er verre enn noen gang. Så er spørsmålet: skal vi fortsette den jobben og ha fem år til med uholdbare treningsfasiliteter? Eller skal vi ta et grep som gjør at laget kan trene her inne i 600 timer i løpet av et år og utvikle oss som klubb på den måten, sier Johannesen og ser bak seg på på en gressmatte preget av rim i minusgradene i Bergen.

– Alle har lyst at fotball skal spilles på et godt naturgress, men vi har ikke økonomi eller eierskap til banene her ute som gjør at vi kan skape den hverdagen.

Misnøye utenfra

Nyheten om at det går mot kunstgress slo ned som en bombe. Klubben har det juridiske på plass og kan ta avgjørelsen uten å bringe medlemsmassen på banen. Koronasituasjonen har uansett gjort det vanskelig å samle mange til et møte på stadion om sitasjonen.

– Jeg skal være tydelig på at styret er klare over engasjementet knyttet til dette og at det er sterke følelser. Så er det fakta i andre enden som gjelder treningshverdagen og hvordan vi skal utvikle oss som klubb og hvordan vi skal skape gode opplevelser i fellesskap med supporterne. Det er vanskelig å involvere mer om vi skal få gjort det til seriestart. Da må styret eventuelt vurdere å utsette det, sier Johannesen.

De tidligere Brann-spillerne Carl-Erik Torp og Thorstein Helstad er blant dem som reagerer på nyheten. Helstad kaller det skandale, mens Torp skriver på Twitter at det er trist og at noe av sjelen til Brann stadion forsvinner.

Erik Huseklepp er også en tidligere Brann-helt, nå fotballekspert for TV 2. Han liker dårlig det han hører og har forståelse for at mange føler seg forbigått i prosessen.

– Det er en avgjørelse som kommer overraskende og ut av det blå. Det skal gå veldig raskt her. Jeg personlig er en tilhenger av gress. Klima i Bergen tillater at det er gress på Brann stadion. Da synes jeg det burde vært det, sier Huseklepp.

– Det er det kritiske

De seneste årene har flere toppklubber i Norge skiftet til kunstgress. 11 av 16 klubber hadde kunstgress i 2020-sesongen i Eliteserien. Brann, Stabæk, Sandefjord og Haugesund hadde naturgress, mens Rosenborgs stadion har 95 prosent naturgress og resten innsydd kunstgress.

RBK la ut denne meldingen på Twitter etter at Brann-nyheten ble kjent: «Det finnes ingen planer om å bytte til kunstgress på Lerkendal».

Lillestrøm svarte slik på Rosenborg-tweeten: «Kunstgress? Det går ikke. Vi spiller på naturgress så lenge lampa lyser».

Branns sportsjef Rune Soltvedt sier at temaet har vært diskutert med spillerne, og responsen er at de fleste nok kunne tenkt seg naturgress som underlag. Realiteten er likevel ikke til å komme seg unna.

– Alle spillerne har opplevd treningsforholdene våre. Det er det som er det kritiske. Vi har ufattelig dårlige treningsforhold, sier Soltvedt.

NØDVENDIG: Rune Soltvedt innser at Brann må bytte til kunstgress for å kunne fortsette å være en norsk toppklubb. Foto: Tor Henning Flaatten
NØDVENDIG: Rune Soltvedt innser at Brann må bytte til kunstgress for å kunne fortsette å være en norsk toppklubb. Foto: Tor Henning Flaatten

Han tror ikke noe på argumentet mange bruker mot kunstgress - nemlig at det vil hemme norske klubber og spillere ute i Europa. Historien med Bodø/Glimt, Molde og Sarpsborg 08 viser derimot at norske klubber med kunstgress som underlag har gjort det skarpt.

Spillere blir også solgt ut i Europa fra norske kunstgress-klubber.

– Det er ikke et argument som holder lenger. Det virker nesten som at det er tvert imot, sier Soltvedt.

(©NTB/TV 2)