Overlegne Elverum sikret sin tredje strake NM-tittel: – En god avslutning på 2020

For tredje året på rad vant Elverum NM i håndball.

Elverum 37-29 Nærbø

Se kampsammendrag øverst!

Elverum jaktet sin tredje strake NM-tittel da de møtte Nærbø til finale tirsdag kveld. Romjulsdrømmen om NM-gull skulle også gå i oppfyllelse i 2020.

Etter en jevn åpning på finalen, skulle de hvite og svarte vise sin klasse mot motstanderen fra Rogaland, som var i sin aller første NM-finale. Børge Lunds lag gikk til pause med en 19-15-ledelse.

I andreomgangen klarte rogalandslaget aldri å ta igjen favorittens forsprang. Elverum dro i fra og vant til slutt 37-29.

Dermed tok klubben sin tredje strake NM-tittel, sin fjerde totalt.

– Det er bredden som gjør at vi har krefter i hele andreomgangen, forklarer Børge Lund til TV 2 etter finalen.

Alexander Blonz ble toppscorer for Elverum med seks mål og tok sin andre strake NM-gull tirsdag kveld.

– Det er en vinnerkultur som går gjennom hele klubben. Det er ikke noe annet alternativt enn å vinne. Det er målet til alle som går på jobb hver dag. Sånn er det bare, sier Blonz.

Simen Nicolay Schønningsen oppsummerer seieren slik:

– Det var en god avslutning på 2020. Det var på tide med en opptur i år.

Nærbø-trener Rune Haugseng var stolt av laget sitt etter finaletapet.

– Det er en god lærdom og vi er godt fornøyde like vel. Vi kom til en finale og gjør oss ikke vekk. Vi skal komme sterkere tilbake, sier Nærbø-treneren.

Målrik start

Nærbø var på sin side i sin aller første NM-finale. Mike Würtz Lønne fikk æren av å sende jærbuene i ledelsen i det som var en fartsfylt åpning på kampen.

Før seks minutter var gått sto det 4-4 på måltavlen. Vegard Bakken Øien i Nærbøs mål leverte flere gode redninger innledningsvis.

Da Rassin Haugseng bommet straffe for Nærbø på stillingen 7-6 til Elverum så favoritten seg aldri tilbake. Laget gikk opp i en firemålsledelse 11-7 i det 19. minuttet etter en frekkis fra distanse fra Josef Pujol. Han fikk også kampens første utvisning, men laget hans gikk opp i en femmålsledelsen i undertall.

Da Søren Tau Sørensen også ble utvist kort tid etterpå for den regjerende norgesmesteren, slo Nærbø tilbake mot slutten av overtallsperioden og minsket ledelsen til 14-12. Med fulltallig lag gikk Elverum opp i en ny firemålsledelse takket være en sen scoring. 19-15 til hvilen.

– Nærbø var friske fra start, men så fester Elverum grepet og viser gode defensive takter som gjør at de har et lite overtak, sa TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin om førsteomgangen i pausen.

JUBEL: Børge Lund kunne juble for sin først NM-tittel som Elverum-trener.
JUBEL: Børge Lund kunne juble for sin først NM-tittel som Elverum-trener. Foto: Fredrik Hagen

– Tomt for saft

Storfavorittene festet grepet tidlig i andreomgang og scoret to kjappe til 21-15. Domink Mathe fortsatte storspillet for Elverum og da han satte inn 25-20 ti minutter ut i andreomgang var det hans sjette mål på seks forsøk.

Nærbø gjorde det de kunne for å slå tilbake i klubbens historiske finale og maktet å minske Elverums ledelse ned til fire, men nærmere kom aldri finaledebutantene.

Med kvarteret igjen befant de blå seg i undertall og Elverum gikk opp i en sjumålsledelse, 30-23, da Simen Schønningsen fant nettmaskene. De hvite rakk å score ett til før Nærbø tok time-out med 13 minutter igjen på Hamar.

– Med drøye ti minutter igjen er det tomt for saft for Nærbø, sa TV 2s kommentator Harald Bredeli.

Med under fire minutter igjen hamret Schønningsen inn Elverums 36. og 37. mål og sikret ledelse med tosifret antall mål. Nærbø reduserte ledelsen mot slutten og finalen endte 37-29.

Relatert