Skiskytter-kometens skjulte talent: - Det er mental balsam for meg

Sturla Holm Lægreid bruker barndomshobbyen som avkobling mellom verdenscuptriumfene.

Sturla Holm Lægreid (23) har tatt skiskytingsverden med storm de siste ukene. Torsdag sikret bærumsgutten seg sin andre seier i verdenscupen på 10-kilometeren i Hochfilzen.

Det er bare en drøy måned siden 23-åringen tok sin første seier under 20 kilometeren i Kontiolahti. Der fikk han sitt første møte med oppmerksomheten som følger med på toppen av skiskytter-sirkuset:

– Etter det løpet så var jeg litt oppi der. Det var mange gratulasjoner og alle skulle ha en bit av kaka. Da var det viktig å legge ting litt vekk og fokusere på neste løp. Det er noe av det jeg har prøvd å lære nå.

I bagasjen har stjerneskuddet pakket med seg et hjelpemiddel for å gjøre nettopp det.

– Jeg fikk med meg gitaren ned hit. Den sendte jeg med i utstyrsbilen, så da har jeg litt å gjøre på rommet hvis jeg kjeder meg, gliser han.

Lægreid har en solid historie med klimpring bak seg. Blant annet sto han på scenen under en skoleavslutning i 15-årsalderen.

– Jeg er ikke noe naturtalent på gitar, det er jeg ikke. Jeg lærte meg å spille da jeg var tolv og har egentlig bare vedlikeholdt det siden den gang. Det er deilig å bruke det som en avkobling og få tankene andre ting. Det er litt mental balsam for meg.

Lesehesten

Men det er ikke bare musikalsk utfoldelse tiden brukes til mellom trening og konkurranse.

– Jeg har nettopp lest ferdig «The Shining» av Stephen King, og den var veldig bra. Så nå har jeg lyst til å lese en ny bok av ham, og da er det «It» som står på listen.

Men helt problemfritt er det ikke når man finner en spennende bok.

– Det er viktig å være streng på leggetiden, så jeg ikke sitter og leser til langt ut på kvelden. Det er lett å la seg rive med.

Foreløpig ser lese og sove-rutinene ut til å være i orden: På 10 kilometeren i Østerrike var Lægreid feilfri fra standplass og lynrask i sporet, og snaue 20-sekunder raskere enn tredjeplasserte Johannes Thingnes Bø.

Er Sturla den nye sjefen i laget?

– Sjefen er jo alltid den som vinner mest. Nå har Sturla to seire, det er én mer enn meg, Tarjei Bø og Johannes Dale. så nå er det han som styrer møtene, bestemmer når vi skal reise til stadion og sånne ting, humrer Thingnes Bø før han fortsetter:

– Jeg er utrolig imponert over ham. Han er god på å få ut toppformen om vinteren og i verdenscuprenn, og det er jo det som er poenget når du driver med skiskyting: det handler om å være best når du må.

Edruelig pengebruk

Etter prestasjonen i Hochfilzen har Lægreid klatret opp på fjerdeplass i verdenscup-sammendraget. Men selv om hovedpersonen imponerer i sporet og kan innkassere gode premiepenger, har han ingen planer om å løpe løpsk med gevinsten.

– Selvfølgelig sikler jeg etter nye gitarer, man får aldri nok av dem som gitarist, men jeg skal ikke bruke pengene på det nå. Kanskje en ny bok? Jeg trenger også nye ullsokker, for de jeg har er ganske slitt, så det tror jeg at jeg skal spandere på meg.

Relatert