– Det kryr av norske langrennsløpere som hadde reist

TV 2-ekspert tror mange løpere ville reist til Davos og Tour de Ski.

LANGRENNSPARADIS: Forholdene i Davos er fantastiske, men det blir neppe Sveits-besøk for Norge denne sesongen. Foto: Harald Steiner / BILDBYRÅN
LANGRENNSPARADIS: Forholdene i Davos er fantastiske, men det blir neppe Sveits-besøk for Norge denne sesongen. Foto: Harald Steiner / BILDBYRÅN

Alt tyder på at Norge i kveld takker nei til å delta i Tour de Ski. Norges nei kommer i kjølvannet av Det internasjonale skiforbundets (FIS) avgjørelse om å gjennomføre Touren som planlagt. Det betyr åtte renn på tre steder (Val Müstair, Toblach og Val di Fiemme) i løpet av totalt ti dager.

Norges ønske var at alt skulle arrangeres på ett sted av smittevernhensyn, men ble ikke hørt av FIS.

Samtidig er en rekke nasjoner på plass i solfylte Davos. En av dem er Jostein Vinjerui, Storbritannias norske trener.

– Covid-tester gjennomført i Davos. Resultatene kommer på mail i morgen tidlig. Så velorganisert og effektivt som vi hadde forventet i Sveits, skriver han på Twitter og legger til at fem personer ble testet på tre minutter.

Norge valgte å droppe verdenscuprennene i Davos og Dresden før jul. TV 2-ekspert Petter Skinstad tror det ville sett veldig annerledes ut dersom løperne fikk bestemme selv.

– Jeg tror det kryr av norske langrennsløpere som hadde reist til Davos, om så med egen bil om de fikk lov til å reise, sier Skinstad.

– Det tror jeg ikke. Det er et søkt scenario, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Jeg tror samtlige har lyst til å gå, men samtidig står nok alle sammen unisont bak det som blir bestemt. Jeg kan bare snakke for mitt lag, fortsetter Nossum.

– Uangripelig argument

I kantonen Gräubunden, hvor både Davos og Val Müstair ligger, er smittetallet i overkant av 660 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Det er nesten tre ganger som høyt som i Oslo.

Skinstad skjønner at noen er skeptiske.

– Løperne er delte. Jeg tror det er noen som har respekt for dette, for de har fokus på VM uansett. De har ingen problemer med denne avgjørelsen. Så er det andre som veldig gjerne kunne tenke seg å gå, både blant landslagsløperne og blant løperne rett bak landslaget, sier han.

TV 2-eksperten forstår godt helseteamets hovedargument.

– Dette handler utelukkende om utøvernes helse. Det er et uangripelig argument. Hvis legen mener det, har han rett i det, sier Skinstad.

Likevel tror han Norge fort blir den eneste nasjonen som uteblir fra Tour de Ski. De øvrige nasjonene sliter med tv-tid nasjonalt, noe som ikke er et problem i Norge.

– Jeg blir ikke overrasket om Sverige velger å gå Tour de Ski. Norge er nærmest i en særstilling hva gjelder interesse for tv-sendte nasjonale renn. Den muligheten har ikke Sverige. Jeg blir ikke overrasket om Norge blir det eneste landet som ikke blir med i Tour de Ski, sier han.

Når FIS valgte å stå på sitt, mener han det ville vært svært vanskelig for Norge å snu i Tour de Ski-saken.

– Det er en maktkamp som pågår, og det ser man med alt som pågår i FIS. Det er ofte Norden og Russland mot røkla i avgjørelser. Det er ikke første gang Norge og FIS ikke er enige om hvordan ting skal løses, sier Skinstad.

Lahti neste verdenscuprenn

Det kan bli lenge til neste verdenscuprenn med norsk deltakelse. Lahti i slutten av januar peker seg ut som en mulig comeback-helg.

Mens flere av skiløperne tjener mer enn godt nok til å klare seg i rennfrie perioder, er det andre som er avhengige av at det drypper jevnlige premiepenger inn på kontoen.

Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar er blant dem som rammes hardt økonomisk på grunn av Norges skiforbunds nei til verdenscup før jul.

De to gikk sitt siste renn før jul på Sjusjøen sist helg. Skar sier til NRK at han får omkring 200.000 kroner i stipend fra forbundet, mens resten er premiepenger og bonuser basert på prestasjon. Taugbøl sier at han får «en slags grunnlønn» fra skileverandøren basert på hvordan han ligger an i verdenscupen etter jul.

– Vi blir på en måte delvis permittert, slik som veldig mange i Norge har opplevd, vi får ikke gjort jobben vår framover. Det er vinteren og konkurransene vi tjener penger på. Det er jobben vår, og i hvert fall halvparten av lønnen min er premiepenger, sier Skar til NRK.

Skar svarer «ja og nei» om det er vanskelig å stille seg lojalt bak avgjørelsen om å droppe verdenscupen før jul.

Uttaksdilemma

Med færre renn blir det også vanskeligere for landslagstrener Eirik Myhr Nossum å ta ut løpere til de respektive VM-øvelsene.

– Jeg hadde i bakhodet at sesongen kunne bli annerledes. Jo færre skirenn man har, jo vanskeligere blir det å bedømme. Det rennet jeg har mest data fra er 15 km skøyting. Der har jeg en del gode skirenn. Og så får jeg i hvert fall to til på nasjonalt nivå. Men for totaltroppen vil alle skirenn man går telle mer enn før, sier han.

Nossum tror han vil få gode nok svar på 15 km skøyting. Det er mer åpent rundt 30 km med skibytte og femmila.

– Det vil bli noe mer skjønn, litt avhengig om vi går i Lahti. Jeg håper og tror at vi kan konkurrere der hvis det blir noe av. 30 km med skibytte der hadde, for min del, vært sportslig interessant, sier Nossum.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2