Klæbo spurtslått av Valnes i sprintfinalen

Johannes Høsflot Klæbo var sjanseløs da Erik Valnes tok en knusende seier.

Se Valnes parkere Klæbo i videovinduet øverst! Bilder med tillatelse av NRK.

Erik Valnes (24) åpnet verdenscupen med seier på sprinten i finske Ruka. Johannes Høsflot Klæbo (24) giret opp i den siste bakken før mål, men ble sjanseløs da Valnes dukket opp på siden av ham.

– Det er en som har blitt bedre enn meg, det er ikke noe annet å si. Jeg har truffet bra her tidligere, men i dag var det en som traff enda bedre. Det må vi bare ta av oss hatten og gratulere for, sier Klæbo til TV 2.

SEIER: Erik Valnes tok en knusende seier i sprintfinalen
SEIER: Erik Valnes tok en knusende seier i sprintfinalen Foto: Ernst A. Lersveen / TV 2

Dette var 24-åringens første individuelle seier i verdenscupen.

– Det er klart det betyr mye og det går noen tanker gjennom hodet. Det var om å gjøre å ikke bomme på et stavtak og komme seg raskest til målstreken, sier Valnes.

Trippelt norsk

– Vi er mange som har ventet på den første seieren til Valnes, som har vært helt enorm på trening de siste par årene. Nå parkerer han selveste Johannes Høsflot Klæbo på slutten av en klassisk sprint, i den løypa som kanskje passer Klæbo aller best, sier TV 2-ekspert Petter Skinstad.

Emil Iversen endte på 3.-plass. Håvard Solås Taugbøl ble nummer fem.

– Valnes og Klæbo er altså fire sekunder foran Emil Iversen i finalen, noe som er helt vilt i sprint. Dette sier alt om hvor rå Valnes og Klæbo er, og per dags dato er disse to storfavorittene i VM senere i vinter.

– Har blitt enda bedre enn i fjor

I finalen var det ikke mindre enn fire nordmenn fra start. Sammen med Klæbo og Valnes var også Emil Iversen og Håvard Solås Taugbøl.

– Valnes er blitt enda bedre enn i fjor. Han har vært sterk i hele år. Det var litt overraskende at han skulle ta seieren i dag, men at han skulle være med helt inn hadde jeg tro på, sier sprinttrener Arild Monsen til TV 2.

– Johannes Høsflot Klæbo fikk absolutt noe å tenke på etter dagens løp. Han får alt dit han vil det og rykker fra fronten av feltet i den siste bakken. Til forskjell fra tidligere løp følger Valnes han over toppen og vel så det. Nå har plutselig ikke Klæbo den kontrollen lenger, og da blir det spennende å se hvordan han løser dette fremover. Nå er det ikke lenger gitt at Klæbo kan styre feltet som han vil, sier Skinstad.

I prologen tok Klæbo en oppskriftsmessig seier. Trønderen var 1,62 sekunder raskere enn Erik Valnes på 2. plass. Russiske Alexander Bolsjunov ble nummer fem i prologen.

Alle seks norske som tok seg videre fra prologen kom seg også videre til semifinalen.

Disse nordmennene klarte ikke ta seg inn blant de 30 som tok seg til kvartfinalene: 37) Simen Hegstad Krüger (12,07 sek bak), 39) Didrik Tønseth (12,14), 52) Sjur Røthe (14,67), 63) Hans Christer Holund (17,83).

Relatert