Carlsen klar for semifinale

Magnus Carlsen (29) slo ut Anish Giri i den første turneringen av Champions Chess Tour.

Du kan følge utviklingen i Champions Chess Tour hver dag i vårt livesenter.

De to spilte sju remiser. Carlsen vant ett parti med svarte brikker onsdag, som ble det utslagsgivende partiet i kvartfinalen.

I det siste partiet torsdag sikret Carlsen en trygg remis med hvite brikker.

– Før det siste partiet var i var jeg ikke så veldig bekymret. Jeg tenkte bare at nå får jeg prøve å spille solid, regne ordentlig og ikke ta altfor store sjanser. Jeg følte at partiet gikk veldig greit, fikk en fordel tidlig og styrte det egentlig veldig greit mot remis, sier Carlsen til TV 2.

I semifinalen venter Jan Nepomnjasjtsjij. Russeren slo ut Levon Aronjan i kvartfinalen.

– Det var veldig imponerende av det jeg så av ham i hurtigsjakken i dag. Det virket som han utspilte Aronjan fullstendig, og var på et annet nivå enn han har vært på tidligere. Det var imponerende, roser Carlsen.

I den andre semifinalen møtes Hikaru Nakamura og Wesley So. Sistnevnte vant i armageddon etter en kjempetabbe fra Teymur Radjabov.

Den fikk Carlsen med seg på direkten, noe du kan se i videovinduet øverst.

Utslagsrundene

Semifinalene spilles fredag og lørdag, mens finalen spilles søndag og mandag.

Kan ikke spillerne skilles etter to kamper, avgjøres det med to partier lynsjakk. Så går det til armageddon om de fortsatt ikke kan skilles.

Dette er den første av ti turneringer i nyvinningen Champions Chess Tour, noe Magnus Carlsen har omtalt som et «mini-VM» i hurtigsjakk. Chess24 er arrangør, hvor Magnus Carlsen har eierinteresser.

PS! Partiene ser du på TV 2 Sport 2 og Sumo fra kl. 17.30 hver dag.

– Sliter med åpningene

Anish Giri hadde presset på seg etter gårsdagens tap, og åpnet svært offensivt med hvite brikker i første parti.

Etter 18 trekk stod han to bønder over. Sjakkcomputeren ga ham 63 prosent vinnersjanse på det tidspunktet. Samtidig hadde nederlenderen ett problem: Sikkerheten til kongen, ifølge Jon Ludvig Hammer.

Carlsen kom seg aldri i en posisjon der han kunne utnytte den muligheten, men forsvarte seg inn til remis.

– Et godt stykke forsvarsarbeid fra Magnus. Men han sliter med åpningene sine. Giri har gjentatte ganger fått et press der, var dommen til Hammer.

– Veldig merkelig

I det andre partiet var det Carlsen som spilte med hvitt, og den norske stjernen som hadde presset. Med en solid plan mørnet han motstanderen sakte, men sikkert.

– Men det er vanskelig for ham å skape et gjennombrudd, sa Hammer.

Giri klarte å dra av Carlsens press med solid forsvarsspill. Til slutt klarte han å berge remis da han flyttet dronningen fremover i sluttspillet, som betød at Carlsens håp om å angripe kongen var ute.

Den tidligere sjakkstjernen Simen Agdestein var forundret over at Carlsen ikke vant.

– Jeg trodde Magnus hadde stålkontroll, men han klarte utrolig nok å glippe det. Det sier litt om at Giri ikke er noen tulling, heller. Men det var veldig «U-Magnus» ikke å vinne det partiet. Det var veldig, veldig merkelig, sa Agdestein under TV 2s sending.

– Han spilte utrolig slapt i åpningen, og så utspilte han motstanderen som han gjerne gjør når han får originale stillinger. Han utspilte ham etter alle kunstens regler, men klarte pussig nok ikke å få ballen i mål. Og det er nettopp Magnus' styrke, så det var merkelig, fortsatte han.

Det tredje partiet endte også med remis. Giri hadde presset med hvite brikker, men Carlsen var ifølge ekspertene hele veien trygg på remis.

Relatert