RASER: Mangeårig Manchester United-supporter Tony O'Neill er ikke fornøyd med regjeringens tilskuer-avgjørelse.
RASER: Mangeårig Manchester United-supporter Tony O'Neill er ikke fornøyd med regjeringens tilskuer-avgjørelse. Foto: Carl Recine

Gladnyhet for Liverpool – United-supporter raser: - En vits

Ti Premier League-klubber får igjen slippe publikummere inn på tribunen fra neste helg. Liverpool har klarsignal, Manchester United fikk nei.

Den britiske regjeringen har åpnet for at tilskuere igjen kan slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember. Enkelte steder kan så mange som 4000 personer få se idrett fra tribunen.

Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass, er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav kan 4000 fans slippe inn.

– Min oppfatning er at supporterne er glade for at de kan se live fotball igjen. Folk har ikke forstått hvorfor vi har fått lov til å vært mange samlet på puber og restauranter, men ikke på fotballkamper. Det har gjort mange opprørte, sier GOALs Manchester United-korrespondent Charlotte Duncker.

Men ikke alle er like fornøyd. Tony O'Neill bor i Manchester og har holdt med Manchester United hele sitt liv. Til daglig driver han YouTube-kanalen Webby & O'Neill på fotballhotellet like ved Old Trafford. Han forstår lite av regjeringens avgjørelse.

– Med dette systemet… det er nesten ikke noen vits. Man kan ikke snakke med folk, eller være sammen, så du kan like gjerne sette deg i en boks. Fotball handler om å skape en atmosfære, men det eneste de 4000 på tribunen vil få er en frossen rumpe, sier O’Neill til TV 2.

Ingen klubber i Premier League holder til i områder der det kan åpnes for så mange nå, melder Daily Mail og flere andre britiske medier.

Arsenal, Brighton, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Liverpool, Southampton, Tottenham og West Ham kan derimot planlegge for 2000 tilskuere til kampene som venter fra og med neste helg.

Nivåsystem

Verre ser det ut for de øvrige ti klubbene på øverste nivå i engelsk fotball. Aston Villa, Wolverhampton, Manchester United, Manchester City, Newcastle, Leeds, West Brom, Sheffield United, Leicester og Burnley må fortsatte spille bak lukkede dører.

– Jeg tror ikke det har så mye å si. Denne løsningen fra regjeringen er uansett en vits i mine øyne. Ja, folk er glade for å komme tilbake, men det er bare for at de kjeder seg. Opplevelsen blir ikke den samme når man ikke kan sitte sammen, juble sammen og synge sammen, mener O'Neill.

Manchester United har tidligere argumentert for at klubben trygt kan ta imot 23.500 tilskuere, men det blir ikke aktuelt i denne omgang. Duncker skjønner fansens frustrasjon.

– Ja, jeg skjønner det, men regjeringen bestemmer. Klubbene og fansen får ikke endret på det, selv om Manchester United mener at de har funnet gode løsninger, forklarer journalisten, og fortsetter:

– Det føles som om vi som har levd i Manchester har vært i lockdown i hele år. Personlig kan jeg ikke se for meg at det kommer fans på Old Trafford før nyttår.

Det tror heller ikke O'Neill.

– Jeg tror ikke vi kan tenke på det før i mars, sånn som jeg forstår det. Men jeg tror ikke folk vil ha det travelt med å dra tilbake, så lenge vi ikke kan være sammen og kjenne på den atmosfæren man reiser på en fotballkamp for å oppleve, sier O'Neill bestemt.

Det er laget et nivåsystem for å klassifisere de ulike områdene i Storbritannia med hensyn til smittetrykk. Det er idrettsarenaer som havner inn under nivå én, som får slippe inn flest fans.

De klubbene som ligger i områder som faller inn under definisjonen av nivå to, kan slippe inn 2000 tilskuere. På nivå tre blir kampene fortsatt spilt for tomme tribuner.

Det var helseminister Matt Hancock som torsdag offentliggjorde hvilke deler av Storbritannia som faller inn under de ulike nivåene.

Godt nytt

Beskjeden om at tilskuere igjen kan bli å se på tribunene er gode nyheter for britiske klubber og forbund som har slitt økonomisk som følge av bortfall av billettinntekter.

Også den delen av den britiske breddeidretten som konkurrerer utendørs, får klarsignal til å gjenoppta aktiviteten når nedstengningen nå opphører. Her har det vært stans siden 5. november.

Allerede i oktober jobbet den britiske regjeringen med planer om å slippe fansen tilbake inn på idrettstribunene, men den gangen ble prosessen satt i bero som følge av en solid økning i antall smittetilfeller.

(©NTB)

Relatert